De bal rolt weer in de Eredivisie! Nieuwe namen duiken op bij de verschillende clubs. Talenten die zich voor het eerst aan het grote publiek tonen. Wie breekt er dit seizoen definitief door? Wij selecteerden elf spelers die je dit seizoen in de gaten moet houden! Vorige week publiceerden wij al de eerste zes namen in deel 1, in deel 2 de overige vijf spelers én een trainer.

Felix Passlack

Fortuna wekte een maand geleden verbazing met het huren van de 21-jarige rechtsback Felix Passlack. Het Duitse talent van Borussia Dortmund debuteerde al op zeventienjarige leeftijd in de Bundesliga, maar wist nooit een basisplaats te veroveren. Ook twee verhuurperiodes bij achtereenvolgens TSG Hoffenheim en Norwich City leverden geen succes op.
Om de kwaliteit van een voetballer in te schatten, heeft SciSports een model ontwikkeld dat een waarde toekent aan elke individuele voetballer voor zowel zijn huidige niveau als zijn potentiële niveau: de SciSkill Index.
SciSkill Passlack
Waar je bij de meeste spelers ziet dat hun kwaliteit toeneemt in de eerste jaren profvoetbal, geeft de SciSkill van Passlack al ruim twee jaar nagenoeg dezelfde waarde aan. Hieruit blijkt dat hij zich niet ontwikkelt, wat grotendeels te maken heeft met het feit dat hij amper wedstrijden heeft kunnen spelen op het hoogste niveau.
Hierdoor is ook de ingeschatte potentie van de jonge back afgenomen, maar met een SciSkill Potential van bijna 90 schat het model van SciSports nog steeds in dat hij verder kan reiken dan de top van Nederland.
Passlacks sterke punten zijn zijn aanvallende kwaliteiten en snelheid, twee belangrijke eigenschappen van hedendaagse backs. Als hij dit weet te combineren met goed verdedigen, kan Fortuna een hoop plezier aan hem beleven!
Passlack kiest voor een stap terug om hopelijk daarna weer twee stappen vooruit te doen. Lukt het hem de route van bijvoorbeeld Angeliño te herhalen?

Myron Boadu

AZ staat de laatste jaren bekend om haar goede en innovatieve jeugdopleiding. Boadu is één van de vele exponenten. De Amsterdammer is de jongste doelpuntenmaker ooit in de Tweede Divisie: de aanvaller scoorde tegen Excelsior Maassluis namens Jong AZ met een leeftijd van slechts 15 jaar en 233 dagen. In dat seizoen werd hij tevens kampioen, waardoor Jong AZ naar de Eerste divisie promoveerde.
Het seizoen daarop maakte hij deel uit van de eerste selectie, maar liep hij voor het seizoen begon al een zware knieblessure op waardoor hij het hele seizoen moest missen.
Een jaar later leerde het grote publiek Boadu kennen. Hij was eerste keus in de spits van AZ en scoorde drie keer in de eerste vier wedstrijden. Helaas ging het opnieuw gruwelijk mis. In de vijfde wedstrijd brak de aanvaller tegen Feyenoord zijn enkel wat opnieuw een heel seizoen revalideren betekende.
Nu is de nog altijd maar 18-jarige spits terug en hoe! Ondanks concurrentie van Bjørn Johnson en Ferdy Druijf, topscorer van de Keuken Kampioen Divisie afgelopen seizoen, is Boadu ook dit seizoen weer de eerste spits bij AZ.
Hij was direct belangrijk in de Europa League kwalificatie wedstrijden met 1 goal en 2 assists in het tweeluik met Häcken. En ook in de Eredivisie was hij in de 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard trefzeker en bovendien aangever bij de 2-0. Net als dat hij in de uitwedstrijd tegen RKC belangrijk was met twee assists op Ousama Idrissi.
Wim Kieft, analist en oud-spits van onder andere het Nederlands Elftal, beschrijft de kwaliteiten van Boadu goed in zijn recente column in De Telegraaf: “Hij is snel, loopt functioneel, zoekt de kortste weg naar het doel zonder daarbij door tegenstanders heen te willen lopen. Hij behoudt op snelheid het overzicht en techniek”.
Als Boadu fit blijft, kan hij één van de grote verrassingen worden dit seizoen. En dan is zelfs een selectie voor het Nederlands Elftal mogelijk!

Justin Hoogma

Justin Hoogma debuteerde in maart 2016 op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal van Heracles Almelo. Het seizoen daarop (‘16/’17) was hij onbetwiste basisspeler. Hij werd zelfs de jongste speler ooit in de Eredivisie die geen enkele minuut miste in een volledig eredivisieseizoen van 34 wedstrijden.
Dat goede jaar leverde de centrale verdediger een mooie transfer op naar TSG Hoffenheim dat €2,7 miljoen betaalde aan Heracles. Het werd echter geen succes, Hoogma speelde in het eerste seizoen geen enkele competitiewedstrijd in de Bundesliga.
Wel speelde hij twee wedstrijden in de Europa League en het jaar erop maakte hij zelfs zijn Champions League debuut tegen Manchester City. Echter bleven de speelminuten in het tweede seizoen ook beperkt, waardoor hij afgelopen winter voor een half jaar werd verhuurd aan FC St. Pauli dat uitkomt in de 2. Bundesliga. Dat bleek een goede keuze, hier speelde de linksbenige verdediger nagenoeg alle resterende wedstrijden.
De prestaties van Hoogma werden echter niet goed genoeg bevonden door Alfred Schreuder, de huidige coach van Hoffenheim, waardoor hij opnieuw verhuurd mocht worden. Ondanks concurrentie uit Duitsland ging FC Utrecht aan de haal met de nog altijd maar 21-jarige verdediger.
FC Utrecht beschikte met Willem Janssen en Emil Bergström over slechts twee centrale verdedigers, waardoor de komst van een extra centrale verdediger noodzakelijk was. Hoogma heeft inmiddels de concurrentiestrijd gewonnen van Bergström en lijkt bij FC Utrecht verder te kunnen werken aan zijn ontwikkeling.
De ontwikkeling van Hoogma is mooi te zien in de grafiek van SciSports. Zijn SciSkill en Potential namen flink toe tijdens zijn volledige seizoen bij Heracles. Het model schatte toen zelfs in dat hij de top van Europa zou kunnen halen.
Door de stagnatie in zijn ontwikkeling is zijn Potential inmiddels gezakt van 110 naar 90, maar hiermee schat SciSports nog steeds in dat de 1,90 meter lange verdediger de Eredivisie zal ontgroeien.
SciSkill Hoogma
Als Hoogma een jaar lang bij FC Utrecht in de basis speelt, kan hij zich mooi ontwikkelen tot een betere verdediger en daarmee niet alleen zichzelf maar ook FC Utrecht een dienst bewijzen.

Yuta Nakayama

PEC Zwolle wist afgelopen winter Yuta Nakayama over te nemen van Kashiwa Reysol uit Japan. De centrale verdediger die ook op het middenveld uit de voeten kan, debuteerde vier jaar geleden op achttienjarige leeftijd bij de club waar hij zijn hele jeugd al speelde.
In 2017, zijn tweede jaar als basisspeler werd hij uitgeroepen tot talent van het jaar in de J1 League, de hoogste competitie van Japan. In totaal speelde de Japanner 76 wedstrijden op het hoogste niveau in Japan.
Naast zijn club-carrière is Nakayama ook jarenlang aanvoerder geweest van Japan onder-21. Onlangs maakte hij zelfs zijn debuut voor het hoogste elftal van de nationale ploeg. Hij is tevens de beoogde aanvoerder die Japan onder-23 moet leiden op de Olympische Spelen die gehouden wordt in Tokio.
Afgelopen winter maakte de inmiddels 22-jarige verdediger de overstap naar PEC Zwolle, dat hem voor een onbekend bedrag binnenhaalde. De transfer zal niet alleen om sportieve redenen tot stand zijn gekomen. PEC ziet Japan ook financieel als geschikte markt voor sponsors en aandeelhouders. Een Japans international kan zeker helpen om die markt aan te boren.
Vanwege zijn Japanse nationaliteit is hij niet in het bezit van een Europees paspoort en is PEC hem verplicht een salaris te bieden van minimaal €422.000 per jaar. Voor de Zwollenaren blijkbaar geen probleem, want hij tekende zelfs een contract voor drie-en-een-half jaar.
Tijdens de spelerspresentatie gaf de technisch directeur aan dat PEC Zwolle met Nakayama een high potential heeft aangetrokken waarin zij groeimogelijkheden zien. De Japanner omschreef zichzelf als een voetballende speler: “Ik focus me op mijn techniek. Mijn linkervoet kan het verschil gaan maken.”
Zijn potentie heeft hij in zijn eerste half jaar bij PEC echter nog niet kunnen laten zien. Hij speelde slechts vier wedstrijden, waarvan twee in de basis. Dit seizoen startte Nakayama tot nu toe al twee keer in de basis. In de eerste wedstrijd als linksback, in de tweede als verdedigende middenvelder.
Trainer John Stegeman is dus nog zoekende naar zijn optimale opstelling. Lukt het Nakayama om zijn basisplaats te behouden en zich in Zwolle door te ontwikkelen tot volwaardig Japans international?

Orkun Kökçü

Net als meerdere spelers uit dit artikel was ook Orkun Kökçü nog geen volwassene toen hij vorig jaar debuteerde in het eerste van Feyenoord. Hij scoorde direct bij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen VV Gemert. Het duurde vervolgens wel een paar maanden tot zijn debuut in de Eredivisie, maar ook dit bleef niet onopgemerkt. Vlak voor rust verving hij de geblesseerde Toornstra en na rust bekroonde hij zijn debuut met opnieuw een doelpunt en een assist.
Zijn ploeggenoten waren lyrisch na afloop. Jordy Clasie: “Orkun heeft oog voor ruimtes, simpele aannames en draait goed weg. Ik geloof dat hij vandaag bij elke aanval betrokken is geweest’’. Ook Berghuis beschreef na afloop de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder: “Orkun bracht de bal snel van de verdediging naar de aanval. Dat geeft ons voorin net een paar seconden extra’’.
Bovenstaande quote van Berghuis wordt onderstreept door de erg hoge xG buildup van Kökçü. Bovendien blijkt uit de onderliggende statistieken dat hij veel naar voren passt en behoorlijk succesvol is met een succesvol passingpercentage van bijna 80% op de helft van de tegenstander.
SciSkill Kokcu
Zijn goede onderliggende statistieken wist hij ook om te zetten in drie goals en vier assists in slechts elf wedstrijden.
Bovendien verlengde hij dit voorjaar zijn contract tot 2023, waarmee Feyenoord hoopt langer te kunnen genieten van de nog altijd maar achttienjarige middenvelder. Daarnaast biedt het hen een goede onderhandelingspositie wanneer een geïnteresseerde club aanklopt.
Ondanks dat de middenvelder regelmatig uitkwam voor Nederlandse jeugdelftallen, zal hij nooit voor het Nederlands Elftal uitkomen. Kökçü koos vorige maand na enkele gesprekken met de Turkse voetbalbond voor een interlandcarrière bij Turkije. Tot een debuut bij de Nationale ploeg van Turkije kwam het nog niet.
Zoals we vorig seizoen al voorspelden, lijkt Kökçü dit seizoen veel speelminuten te gaan maken. In de eerste twee competitiewedstrijden stond hij in de basis en ook in de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi startte hij als aanvallende middenvelder.
Wordt dit seizoen de grote doorbraak van Orkun Kökçü? Het heeft er alle schijn van!

Trainer: Arne Slot

Arne Slot zal voor velen geen onbekende zijn. Als speler verliet hij nooit de Nederlandse velden en speelde hij in totaal meer dan 350 wedstrijden voor FC Zwolle, NAC Breda en Sparta.
Na zijn spelerscarrière startte hij als trainer in de jeugd van PEC Zwolle. Na een jaar maakte hij de overstap naar SC Cambuur als assistent-trainer van Henk de Jong.
In 2017 maakte hij een volgende stap: AZ contracteert Slot als assistent-trainer van John de Brom. Een goede match gezien de innovatieve werkwijze van AZ en de leergierigheid van Slot. Hij gaf in een interview met Voetbal International aan altijd nieuwsgierig te zijn geweest naar de werkwijze van andere coaches en praat met regelmatig met collega’s over oefenvormen en technologische hulpmiddelen.
Een voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat er veel vaker uit een teruggetrokken voorzet gescoord wordt dan uit hoge voorzetten. Slot omarmde deze informatie en samen met Van de Brom implementeerden zij dit bij AZ.
Na twee jaar als assistent is de voormalig middenvelder nu voor het eerst zelf de eindverantwoordelijke (op één wedstrijd als interim-trainer bij SC Cambuur na). Over zijn gewenste speelstijl zei hij onlangs tegen VI: “Bij AZ wil ik verder op de weg die we twee jaar geleden zijn ingeslagen. Dus voetbal met veel lopende mensen (twee jaar geleden door ons beschreven in dit artikel) en veel balbezit, omdat we de bal snel terug willen hebben, op de helft van de tegenstander. Dankzij de fysieke gesteldheid van onze spelers kunnen we met een hoge intensiteit voetballen. We willen die intensiteit zo hoog mogelijk opvoeren. Onze tegenstanders moeten naar adem happen.”
Het seizoen is goed gestart voor AZ en Slot met zes punten uit twee wedstrijden in de Eredivisie. Ook in Europa loopt het voorlopig voortvarend. Eerst werd de Zweedse nummer vier BK Häcken opzij gezet en na een 0-0 in de heenwedstrijd uit tegen FC Marioepol maakte AZ het gisterenavond eenvoudig af door met 4-0 te winnen. Zodoende mogen de Alkmaarders zich opmaken voor de laatste kwalificatieronde om de groepsfase te bereiken.
Ondanks dat AZ vooral geroemd wordt om het offensieve spel en de aanvallende kwaliteiten valt in de uitslagen ook de defensieve kant op. AZ kreeg in de zes officiële wedstrijden dit seizoen nog geen doelpunt tegen. Ook uit de onderliggende data weergegeven in het data-dashboard blijkt dat dit geen toeval is: AZ had in totaal over de eerste twee wedstrijden een ‘expected goals against’ (xGA) van slechts 1,07. Alleen PSV (0,36) en Ajax (0,93) hebben een lagere xGA.
Kan trainer Arne Slot AZ weer een stap dichter bij de Nederlandse top helpen? Het lijkt nog te hoog gegrepen om zich met PSV en Ajax te mengen in de strijd om het kampioenschap, maar een derde plaats (boven Feyenoord) is zeer reëel!

5/5 - (3 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: 11 spelers uit de Eredivisie om goed in de gaten te houden (deel 2)
  • 16 augustus 2019

    Weer een mooie groep om te volgen komend seizoen 👍

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *