De bal rolt weer in de Eredivisie! Nieuwe namen duiken op bij de verschillende clubs. Talenten die zich eindelijk aan het grote publiek kunnen laten zien. Welke spelers breken dit seizoen definitief door?
Wij selecteerden 11 spelers die je dit seizoen zeker in de gaten moet houden! In deel één presenteren we de eerste zes namen, hier lees je inmiddels deel twee.

Azor Matusiwa

Na enkele jaren in de jeugdopleiding te hebben gespeeld, debuteerde Matusiwa in november 2016 op 18-jarige leeftijd in het profvoetbal bij Jong Ajax. In het seizoen ‘17/’18 speelde hij een goed jaar voor Jong Ajax, waardoor hij zelfs in de laatste wedstrijd van het Eredivisie seizoen zijn debuut mocht maken in het eerste.
Helaas raakte de middenvelder in de zomer van 2018 zwaar geblesseerd aan zijn lies wat betekende dat hij de hele eerste seizoenshelft aan zich voorbij moest laten gaan. De Graafschap was hem echter nog niet vergeten en huurde hem in de winter van Ajax.
Bij de Graafschap speelde hij enkele uitstekende wedstrijden. Hij kenmerkte zich met zijn vele onderscheppingen en tackles.
Zijn positieve ontwikkeling het afgelopen half jaar blijkt ook uit zijn SciSkill die toenam van 45 naar bijna 60.
Om de kwaliteit van een voetballer in te schatten, heeft SciSports een model ontwikkeld dat een waarde toekent aan elke individuele voetballer voor zowel zijn huidige niveau als zijn potentiële niveau: de SciSkill Index.
Wat bij Matusiwa met name opvalt is zijn enorme potentie. Met een Potential index van 88 schat het model van SciSports in dat Matusiwa de top van de Eredivisie zal ontgroeien de komende jaren.
SciSkill Matusiwa
Ondanks zijn sterke ontwikkeling, wilde Ajax niet met hem verder. FC Groningen sloeg toe door hem voor een onbekend bedrag over te nemen en hem een vierjarig contract te geven. Als Matusiwa zijn potentie kan waarmaken gaat Groningen veel plezier aan hem beleven.

Vangelis Pavlidis

Willem II versterkte zich in januari 2019 met Pavlidis. De Griekse spits werd gehuurd van VfL Bochum. Na drie maanden lichtten de Tilburgers zijn optie tot koop waarmee hij afgelopen zomer voor €250.000 definitief werd overgenomen en een contract kreeg tot 2022.
Waar Aleksander Isak alle aandacht opeiste, ontwikkelde Pavlidis zich in zijn schaduw tot een belangrijke kracht in de aanvalslinie van de Tricolores. De nog maar 20-jarige aanvaller scoorde in 14 wedstrijden niet alleen vijf keer, ook zijn onderliggende statistieken waren erg goed.
Zo had hij een Expected Goals per 90 minuten van 0,52. Slechts elf spelers met meer dan 900 gespeelde minuten hadden een hogere xG/90 in de Eredivisie. Daarmee hield hij onder andere Sam Lammers onder zich.
Dit seizoen zal hij niet meer vanaf de linkerkant spelen, maar speelt hij op zijn vertrouwde positie, centraal in de spits. In de eerste wedstrijd liet hij direct zijn kwaliteit zien door twee keer te scoren.
Na Fran Sol en Aleksander Isak heeft Willem II weer uitstekend zaken gedaan door een goede spits aan te trekken van 20 jaar met een driejarig contract. Hiermee kan Pavlidis Willem II niet alleen sportief, maar ook financieel veel opleveren.

Armando Obispo

Armando Obispo was pas zeven jaar toen hij werd opgepikt door PSV. Hier doorliep hij de hele jeugdopleiding. De verdediger debuteerde op zijn zeventiende bij Jong PSV en werd op zijn achttiende aanvoerder van de ploeg die uitkwam in de Jupiler League.
Vanwege een wijziging in de regels (spelers die op de bank zitten bij het eerste elftal mogen dat weekend niet bij de Jong-teams spelen in de Jupiler League) speelde Obispo slechts twaalf competitiewedstrijden voor Jong PSV. Bovendien speelde hij afgelopen seizoen geen minuut in het eerste van PSV.
PSV heeft niet het vertrouwen in Obispo dat hij dit seizoen Schwaab kan opvolgen centraal in de verdediging bij PSV. Hij is daarom verhuurd aan Vitesse om daar speelminuten en ervaring op te doen in de Eredivisie.
En dat lijkt te lukken! Ondanks het aantrekken van Tomas Hajek stond Obispo afgelopen weekend in de basis tegen Ajax, waarin hij een goede wedstrijd speelde.
Als er één iemand altijd lovend is geweest over de nog jonge verdediger is het Aad de Mos wel. De Mos gaf onlangs in een interview met Voetbal International aan dat Obispo twee jaar geleden beter was dan generatiegenoot Matthijs de Ligt, maar heeft de Ligt wel de kans gekregen bij Ajax die Obispo niet kreeg bij PSV.
De sterke kwaliteiten van Obispo liggen vooral op het voetballende gedeelte. Hij heeft een sterke inspeelpass en een goede lange pass in zijn linkerbeen. Hopelijk kan hij dit jaar de nodige ervaring opdoen in de Eredivisie om vervolgens sterker terug te komen bij PSV.
SciSkill Obispo

Timo Baumgartl

Om het vertrek van Schwaab deze zomer op te vangen heeft PSV flink de portemonnee getrokken voor een andere Duitser. Timo Baumgartl kwam over voor €10 miljoen over van VfB Stuttgart.
Ondanks zijn 23 jaar en verschillende blessures, waaronder een hersenschudding begin 2019, heeft hij al meer dan 100 wedstrijden gespeeld in het eerste elftal van Stuttgart. Bovendien speelde hij deze zomer de finale van het EK onder 21, waarin Duitsland de finale verloor van Spanje.
Met zijn vele wedstrijden in het eerste van Stuttgart en bij Duitsland onder 21 is Baumgartl echter nooit opgepikt door een grotere club.


Dat PSV verdedigende kwaliteit binnen heeft gehaald blijkt wel uit bovenstaande grafiek van @Plattekar. Hierin is data gebruikt uit het kalenderjaar 2018, waarin hij 28 Bundesliga-wedstrijden speelde.
Uit de grafiek blijkt dat Baumgartl, in vergelijking met andere centrale verdedigers jonger dan 25 jaar in de top vijf competities in Europa, ijzersterk is in het winnen van (lucht)duels. Bovendien geeft hij veel succesvolle lange passes en is hij snel, wat PSV de mogelijkheid biedt om hoog druk te zetten.
Waar de centrale verdediger zich nog in kan ontwikkelen is zijn korte passing. Ondanks dat hij veel vooruit durft te passen is hij hier niet heel succesvol in. Laat de Eredivisie een ideale plek voor hem zijn om zich hierin verder te ontwikkelen.
Gezien het feit dat hij redelijk stijf rechtsbenig is zal hij de concurrentiestrijd moeten winnen van Trent Sainsbury en Derrick Luckassen.

Joël Drommel

Drommel debuteerde al op 18-jarige leeftijd in de Eredivisie in het seizoen ‘15/’16. Die basisplek hield hij echter slechts twaalf wedstrijden vol, want na de winterstop werd hij na mindere prestaties alweer gepasseerd door Nick Marsman.
Twee jaar lang was Drommel tweede keeper, eerst achter Marsman en vervolgens achter Jorn Brondeel. Vlak voor de winterstop, in het seizoen ‘17/’18 heroverde Drommel zijn basisplaats.
De eerste seizoenen in de Eredivisie liepen niet vlekkeloos wat hem regelmatig kritiek opleverde. In een interview met de Voetbal International zei hij daarover: “Je kunt wel stoer roepen: ik heb schijt aan wat de mensen in praatprogramma’s van me vinden. Maar geloof me, het komt wel even binnen als je als achttien- of negentienjarige hoort: die Drommel kan er niets van”.
Inmiddels is Drommel 22 jaar, al ruim ander half jaar de vaste doelman bij FC Twente en werd hij afgelopen seizoen kampioen in de Keuken Kampioen Divisie. De 1.93 meter lange keeper hield veertien clean sheets in 36 wedstrijden en werd na een sterk seizoen zelfs uitgeroepen tot beste keeper van het seizoen.
Zijn goede prestaties wekte de interesse op van onder andere Belgische subtopper KV Kortrijk. FC Twente was dan ook erg blij dat ze zijn aflopende contract konden verlengen.
Kan Drommel dit seizoen wel zijn klasse laten zien in de Eredivisie en FC Twente met goed keeperswerk een mooie positie in de Eredivisie opleveren?
SciSkill Drommel

Jens Odgaard

Nog zo’n 20-jarig talent: Jens Odgaard. De spits debuteerde al op jonge leeftijd in het eerste van Lyngby BK, waar hij in 2016 de interesse wekte van onder andere Ajax en Borussia Dortmund. In de zomer van 2017 verkaste Odgaard naar Internationale en speelde daar een jaar in de Onder 19. Weer een jaar later betaalde Sassuolo maar liefst €5 miljoen voor de Deen.
Deze zomer huurt sc Heerenveen de spits van Sassuolo. Hij maakte een goede indruk in de voorbereiding door, weliswaar tegen veelal matige tegenstanders, onder andere elf keer te scoren. De 1.88 meter lange spits is koppend sterk, maar liet in de wedstrijd tegen KV Mechelen zien ook over technische kwaliteiten te beschikken door met een hakbal te scoren.


In de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles wist hij ondanks de 0-4 overwinning nog niet te overtuigen. Lukt het hem om komende wedstrijden tegen meer tegenstand ook te overtuigen?

Deel 2: volgende week!

Welke namen verwacht jij minimaal terug te zien in deel twee van deze reeks? Laat het weten in een reactie of op één van onze social media kanalen.

4.7/5 - (6 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: 11 spelers uit de Eredivisie om goed in de gaten te houden (deel 1)
  • 9 augustus 2019

    Heel leuk om te lezen. Ik ga de komende competitie oplletten!!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *