1. Eredivisie

Speeltijd lijkt gegarandeerd voor oudere spelers Feyenoord

Vorige week maandag heeft Feyenoord een ervaren rot aan de selectie toegevoegd. Khalid Boulahrouz tekende een contract voor één seizoen. Met een verleden bij onder andere Chelsea en VfB Stuttgart lijkt de Kannibaal de aangewezen man om onder andere het vertrek van Janmaat op te vangen. Ondanks zijn indrukwekkende cv, is het alweer een tijd geleden dat Boulahrouz een groot aantal wedstrijden speelde in één seizoen. De laatste keer was in het seizoen 2011/2012, toen hij voor VfB Stuttgart 23 wedstrijden mocht spelen.
Hoe het verhaal Boulahrouz zal aflopen bij Feyenoord weet niemand. Het verleden spreekt in ieder geval in het voordeel van de 35-voudig international. In de afgelopen tien seizoenen heeft Feyenoord dertien spelers aangetrokken van 30 jaar of ouder. Deze spelers hebben sindsdien gezamenlijk 644 wedstrijden gespeeld voor Feyenoord. Dat is goed voor een gemiddelde van bijna 50 per speler. Het grootste deel van deze wedstrijden werd gespeeld door Henk Timmer. Sinds zijn overgang van AZ naar Feyenoord in 2006, speelde Timmer 112 wedstrijden in drie seizoenen. Ook de rode lantaarn wordt in deze lijst gedragen door een keeper. Graafland werd in 2011 binnen gehaald als derde doelman en mocht in de drie seizoenen die volgde een klein kwartier het doel verdedigen. Op zijn 35e werd tegen AZ zijn debuut gegund door Ronald Koeman.


Tabel 1: alle oudere spelers (30+) van Feyenoord de afgelopen tien jaar
Tabel 1: alle oudere spelers (30+) van Feyenoord de afgelopen tien jaar

Met het gegeven dat Graafland was aangetrokken als derde keeper, zien we dat er maar één speler echt mislukt is. Philippe Léonard werd transfervrij binnengehaald in 2006. In het seizoen wat volgde mocht hij drie wedstrijden meedoen. In de Uefa Cup heeft hij 90 minuten gemaakt tegen Basel en in de Eredivisie kwam de Belg tot 76 minuten voetbal verdeeld over twee wedstrijden. Een van die wedstrijden was tegen Ajax en dat ging op zijn zachtst gezegd niet goed. Na afloop uitte toenmalig technisch manager Peter Bosz publiekelijk kritiek op Léonard.
Hoewel de rest beter uit de verf is gekomen dan Léonard, heeft niet iedereen steevast een basisplaats weten te veroveren. Van de dertien 30-plussers hebben acht spelers per wedstrijd gemiddeld meer dan 75 minuten gespeeld. Onder de vijf, die gemiddeld minder dan 75minuten speeltijd hebben gehad per wedstrijd, bevinden zich onder andere Graafland en Léonard. De overige drie zijn Van Hooijdonk, Kolkka en pinch-hitter Mols.
Voor Van Hooijdonk verliep zijn tweede periode bij Feyenoord een stuk minder dan zijn eerste. Tekenend voor dit contrast was het feit dat Pi-air met 2 doelpunten de UEFA cupfinale in 2002 won voor Feyenoord, maar dat begin 2007 de Rotterdammers na de tweede ronde werden geschorst voor verdere deelname aan het toernooi. Hoewel Van Hooijdonk nog 42 keer zijn opwachting mocht maken, was hij niet van onschatbare waarde binnen het team. Van Hooijdonk maakte gemiddeld ongeveer 50minuten per gespeelde wedstrijd. In de zomer van 2007 beëindigde hij zijn voetbalcarrière, omdat er naar eigen zeggen een generatiekloof was binnen de selectie. Met het vertrek van Van Hooijdonk ging ook het vertrek van Joonas Kolkka gepaard. Bij Feyenoord was hij minder aanwezig dan in het voorgaande seizoen bij ADO Den Haag. Van de 26 gespeelde wedstrijden heeft hij zeven keer de volle 90 minuten meegedaan.
Voor drie van de dertien spelers heeft Feyenoord een miljoen of meer euro moeten betalen. Dit prijskaartje brengt een hoger verwachtingspatroon met zich mee dan wanneer een speler transfervrij wordt opgepikt. Uit het lijstje 30-plussers is Makaay de topaankoop. Maar liefst €5,00mln werd er neergeteld voor de spits van Bayern München. Na zijn transfer speelde de man uit Wijchen 99 duels voor Feyenoord. In deze 99 wedstrijden wist hij 43 keer het doel te vinden, daarnaast gaf hij ook 16 assists. Inmiddels is Makaay jeugdtrainer bij Feyenoord.

Maar liefst vijf miljoen euro werd er neergeteld voor de spits van Bayern München

Naast Makaay tastte Feyenoord ook voor Goor en Landzaat wat dieper in de buidel. Goor kwam voor één miljoen euro over van Hertha BSC en 41 wedstrijden later ging de Belg voor drie ton meer naar Anderlecht. In vergelijking met Bart Goor deed Denny Landzaat er wat langer over om tot 41 wedstrijden te komen. Dit kwam voornamelijk door de blessuregevoeligheid van de middenvelder. Maar wanneer hij fit was, bewees Landzaat zijn waarde. Hij maakte gemiddeld ongeveer 80 minuten per gespeelde wedstrijd.
Kijkend naar het verleden zal Boulahrouz niet alleen in de kleedkamer een belangrijke rol vervullen, want, op een uitzondering na, zijn 30-plussers succesvol bij Feyenoord. Acht van de dertien spelers zijn basisspeler geworden en degene die het met gemiddeld minder dan 75minuten per wedstrijd moesten doen, zijn voornamelijk aanvallers. Dit gegeven biedt een mooi vooruitzicht voor Boulahrouz.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speeltijd lijkt gegarandeerd voor oudere spelers Feyenoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *