1. WK 2014

De kracht van het Franse team

Argentinië heeft Lionel Messi, Portugal heeft Cristiano Ronaldo en Nederland heeft Arjen Robben. Maar wat is nou de kracht van het Franse team? Hebben zij één bepalende speler zoals de bovenstaande teams? Of is de kracht van het team, het team zelf? De man die het verschil zou moeten maken is vlak voor het WK weggevallen; Franck Ribery. Hij haakte af met een rugblessure.

Tactiek

Didier Deschamps had in de wedstrijden voor het WK nog geen vaste formatie, hij speelde met Frankrijk onder andere 4-2-3-1, 4-1-4-1 en 4-4-2. Na een lange periode van experimenteren heeft Deschamps toch gekozen voor een 4-3-3 systeem. Deschamps vindt dat hij in een 4-3-3 systeem de maximale krachten uit de spelers kan halen. Een drie mans middenveld gekenmerkt door de multifunctionele kwaliteiten van de spelers, fysiek en technisch liggen ze allen boven het gemiddelde niveau.
De 3-0 overwinning in de play-offs tegen Oekraïne gaf de doorslag voor Deschamps. In deze wedstrijd hanteerden de Fransen het 4-3-3 systeem en dat pakte zeer goed uit. Er is geen reden meer voor Deschamps om van systeem te veranderen. Met deze samenstelling heeft hij balans en aanvallende dreiging, ‘Le bloc collectif’. Doelman Hugo Lloris heeft met full-backs Mathieu Debuchy en Patrice Evra misschien niet de meest betrouwbare verdedigers voor zich, maar zij zullen vooral aangemoedigd worden om de flanken te gaan bestrijden. In de centrale verdediging spelen Raphaël Varane met Mamadou Sakho.
Een zinnig argument tegen het drie-mans middenveld met Yohan Cabaye, Paul Pogba en Blaise Matuidi is bijna niet meer te horen. Het trio is een belangrijke schakel in het systeem. Techniek, voetballend vermogen en kracht bezitten ze alle drie. De aanwezigheid van dat trio brengt de Fransen ook richting het doel van de tegenstander, waar Karim Benzema maar één taak wacht: scoren. Deschamps is van mening dat hij met dit systeem en deze mannen de hele wedstrijd kan controleren en veel balbezit heeft.

Groepsfase

Frankrijk won haar eerste twee wedstrijden in de poulefase vrij eenvoudig, Honduras werd met 3-0 verslagen en ook Zwitserland kwam er niet aan te pas en verloor met 2-5. Didier Deschamps passeerde in de tweede wedstrijd Paul Pogba en Antoine Griezmann. De vervangers Moussa Sissoko en Olivier Giroud bekroonden de basisplaats tegen Zwitserland beide met een doelpunt. In de derde en laatste poulewedstrijd tegen Ecuador werd teleurstellend met 0-0 gelijk gespeeld. In deze wedstrijd waren er wederom veel wijzigingen in de basiself. Spelers als Valbuena, Debuchy en Evra kregen rust.
Het vele rouleren zegt misschien wel iets over de kracht van het Franse team. Waar teams als Brazilië en Argentinië veelal gebruik maken van dezelfde spelers, heeft Deschamps ook op de bank uitstekende voetballers zitten. Op elke positie heeft de bondscoach wel één of twee waardige vervangers als er iemand wegvalt. Het niveauverschil binnen de Franse selectie is dan ook niet erg groot. Frankrijk heeft (nog) geen uitzonderlijke spelers als Messi, Ronaldo of Robben, maar vooral een team dat als collectief erg goed is.

Tabel 1: de eindstand in Groep E op het WK 2014
Tabel 1: de eindstand in Groep E op het WK 2014

Wie vier jaar geleden had verkondigd dat Frankrijk het in Brazilië van het collectief moest hebben, werd waarschijnlijk voor gek uitgemaakt. Want hoe anders was dat op het WK van 2010. Bondscoach Raymond Domenech kon duidelijk geen eenheid maken van de Franse ego’s. Ze eindigden met een schamel puntje als laatste in de groep met Zuid-Afrika, Uruguay en Mexico. Nicolas Anelka werd zelfs uit de selectie gezet. En ook twee jaar geleden, op het EK, was het hommeles in het Franse kamp. Dit keer was de twee ronde het eindstation.

Statistieken

We hebben de resultaten van de 10 best presterende teams op het WK onder elkaar gezet, want Frankrijk lijkt herboren.

Tabel 2: de tien best presterende landen in de groepsfase van het WK 2014 op basis van statistieken
Tabel 2: de tien best presterende landen in de groepsfase van het WK 2014 op basis van statistieken van WhoScored.

Als je kijkt naar de tabel hierboven valt het op dat Frankrijk het meest schiet van alle landen. Dit resulteerde tegen Honduras & Zwitserland in acht goals. Het Franse team heeft na Argentinië ook het meeste balbezit in drie wedstrijden. Het percentage succesvolle passes ligt ook erg hoog, en dat geeft de nauwkeurigheid in het team aan. In het hoge eindcijfer (7.18) zie je de kracht van het team terug. De Fransen hebben een erg goed collectief en de kracht van het Franse team is dan ook het team zelf. Naast het collectief heeft Frankrijk natuurlijk ook een aantal erg goede spelers met bijvoorbeeld Karim Benzema en Patrice Evra. Frankrijk heeft tevens de toekomst in huis met Pogba, Varane en andere jonge getalenteerde spelers.
Het is dus weer genieten voor de Franse voetbalsupporters, die er overigens voorafgaand aan het WK nog helemaal geen vertrouwen in hadden. Eind vorig jaar had 80% van de Franse een slecht beeld van de nationale ploeg, zo bleek uit een peiling. Vanavond tegen Nigeria kan Frankrijk een eerste stap zetten richting het tweede wereldkampioenschap in de geschiedenis, want door het overtuigende spel wordt zelfs daar nu in Frankrijk rekening mee gehouden.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De kracht van het Franse team

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *