1. Eredivisie

Waar komen de voetballers uit de Eredivisie vandaan?

Door de internationalisering van het voetbal hebben de Nederlandse clubs veel meer buitenlanders dan ongeveer 20 jaar geleden. Zo beschikt Vitesse over een Braziliaan, een Israëliër, een Zimbabwaan, een Nigeriaan en ga zo maar door. De profvoetballers in de Eredivisie zijn dus over de hele wereld geboren. Wij hebben de geboorteplaatsen van de Eredivisievoetballers in kaart gebracht.
In de onderstaande kaart is de verdeling van de Eredivisievoetballers over de wereld te zien. Door op een bolletje te klikken krijg je de plaats en de naam van de bijhorende speler. Als het onmogelijk is om bepaalde spelers te vinden: onderaan de pagina staat een pdf’je met de complete lijst.

We hebben de spelers meegenomen die volgens Transfermarkt.nl bij het eerste elftal horen. Spelers waarvan de geboorteplaats niet bekend is zijn niet meegenomen. Zo konden wij niet achterhalen waar Marvelous Nakamba uit Burkino Faso ter aarde kwam en we kwamen maar niet achter de geboorteplaats van Kingsley Ehizibue. In totaal zijn er 457 profvoetballers in het onderzoek meegenomen.
Omdat het in het kaartje onmogelijk is om in dichtbevolkte steden alle voetballers te achterhalen, hebben we het bestand in een pdf bijgevoegd. Hier kun je bekijken welke voetballers uit jouw woonplaats komen: bekijk hier de geboorteplaatsen.
Opvallende namen in de lijst zijn Göteborg (4 spelers), Willemstad (5 spelers) en Belgrado (3 spelers). Deze steden hebben meer spelers in de huidige Eredivisie grootgebracht dan bijvoorbeeld Tilburg of Zwolle. De meeste voetballers zijn geboren in:

 • Amsterdam: 47
 • Rotterdam: 37
 • Den Haag: 11
 • Utrecht: 11
 • Enschede: 7
 • Haarlem: 7

Dit artikel is een samenwerking van Rick Lenders en Philip Schreurs.

5/5 - (2 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Waar komen de voetballers uit de Eredivisie vandaan?
 • 8 januari 2015

  Weet je zeker dat je de juiste Willemstad heb gepakt ;). Behalve Willemstad in Noord-Brabant is er natuurlijk ook Willemstad op Curacao.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *