Je bent een voetballiefhebber of je bent het niet. Kinderen met een handicap doen daar niet voor onder. Juist zij kunnen zoveel baat hebben bij sporten zoals een wekelijks potje voetbal en sommigen willen niets liever dan het fanatiek aanpakken en wekelijks trainen en wedstrijden spelen. Wat zijn de mogelijkheden?
Vaak starten ze, ondanks hun handicap, bij een ‘gewoon’ ploegje. In kleine dorpen zijn kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking veelal welkom in het ‘gewone’ voetbalteam. Ze verschijnen iedere week met hun kinderrugzak trouw op trainingen en spelen in het weekend een wedstrijdje.
Als ze ouder worden, kan het lastiger zijn om mee te blijven trainen in het team met de jongeren. Aan hun enthousiasme ligt het vaak niet, maar hun handicap gaat pas dan werkelijk een rol spelen. Het is dan voor veel van hen de wens dat ze kunnen blijven voetballen. In dat geval komt een G-team in beeld.

G-competitie ook voor kinderen

Sinds 1984 is er de KNVB competitie voor G-voetballers ouder dan zestien jaar. Daar doen ruim 250 teams van tweehonderd verenigingen aan mee. Een aantal jaren geleden, sinds 2005, krijgen ook jongere kinderen de kans om in competitieverband mee te spelen. Zo’n honderd verenigingen nemen deel aan deze G-competitie voor kinderen. 

CP-voetbal voor mensen met motorische handicap

Er bestaat ook CP-voetbal voor voetballers met een motorische handicap ten gevolge van een hersenbeschadiging. CP staat voor Cerebrale Parese, een geboortetrauma . Maar het kan ook ten gevolgen van een niet aangeboren hersenletsel zijn. In tegenstelling tot G-voetbal wordt CP-voetbal als 7 tegen 7 gespeeld en alleen in internationaal verband. Kleiner veld, kleinere doeltjes. De Nederlandse spelers spelen wekelijks zelf voetbal bij een regulier team. Zijn even fanatiek en verschijnen wekelijks met hun rugzak vol sportkleding en voetbalschoenen op het veld. Lekker voetballen.
Om nog meer kinderen de kans te geven te kunnen voetballen zijn er ook plannen voor andere vormen van voetbal zoals Frame-football voor kinderen met een rollator of looprek. Ook zijn er plannen voor Amputee Voetbal en Blindenvoetbal. In alle gevallen moeten de kinderen en jongeren wel spelen bij een reguliere voetbalclub. 

Blindenvoetbal is in ontwikkeling

In 2018 zijn er meerdere clinics georganiseerd voor blinden. Het is immers al een paralympische sport. In Amsterdam is er nu een eerste team opgezet. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het opzetten van meerdere blindenteams in Nederland.
Het wordt gespeeld in teams van vijf spelers. Met een belletje in en bal. Keepers hebben geen visuele beperking, zij coachen hun medespelers. Het veld is veertig bij twintig meter en aan de zijkanten is er een boarding. Spelers zijn verplicht om ‘voy’ te roepen wanneer zij een verdedigende actie ondernemen. Op deze manier weet ook de aanvaller waar de verdedigers zich bevinden en worden botsingen voorkomen. Verder gelden dezelfde regels als in het gewone (zaal)voetbal.  

Multisportdag voor mensen met een visuele beperking

Op zaterdag 2 november 2019 organiseren Zichtbaar Sportief en Sportservice Zwolle een multisportdag speciaal voor mensen met een visuele beperking. Het event vindt plaats op de On Campus in Zwolle, gelegen op Campus 2-6, 8017 CA Zwolle. De multisportdag wordt gehouden tussen 10.00 en 15.00 uur. De sportdag is voor iedereen gratis en gericht op mensen van alle leeftijden. (inschrijven)

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Van G-voetbal tot voetbal voor blinden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *