1. Eredivisie

Nederlandse arbitrage opvallend zuinig met gele kaarten

Over de prestaties van Danny Makkelie tijdens ADO Den Haag – Feyenoord kunnen we kort zijn: de geboren Dordtenaar maakte geen al te beste indruk. Er was weinig toegestaan, een tackle leverde vrijwel iedere keer een vrije trap tegen op en meestal ging dit ook nog eens gepaard met een gele kaart. In totaal werden er 13 gele kaarten uitgedeeld op 40 overtredingen, een gemiddelde van 3,07 overtredingen per kaart. ADO-speler Mitchell Schet had pech: hij maakte de hele wedstrijd ‘slechts’ twee overtredingen, met het resultaat dat hij met een dubbele gele prent en dus rood mocht inrukken. De prestatie van Makkelie was tekenend voor onze indruk van de Nederlandse arbitrage, namelijk dat het niveau niet al te hoog is. Om het minste geringste wordt namelijk een kaart gegeven. Maar is dit daadwerkelijk wel zo? Krijgen we in Nederland echt sneller een kaart dan in de grotere Europese competities?

Laagste aantal gele kaarten in de Eredivisie

Hoewel we in Nederland vaak klagen dat er makkelijk kaarten worden gegeven, valt dat relatief gezien erg mee: in de Eredivisie werden afgelopen seizoen 942 gele kaarten gegeven, 3,08 gele kaarten per wedstrijd. Hiermee blijven we zelfs de Engelse Premier League (3,21 gele kaarten per duel), een competitie die bekend staat door het feit dat er minder snel kaarten gegeven worden, ruim voor.
In Spanje worden de meeste gele kaarten gegeven: 4,92 per wedstrijd. Een enorm aantal, wat neerkomt op maar liefst 1869 gele kaarten in een heel seizoen. Koploper in het Spaanse kaartenklassement is Malaga: de club uit Andalusië pakte in het hele seizoen maar liefst 118 gele kaarten, een gemiddelde van 3,11 gele kaarten per wedstrijd. Malaga pakte per duel dus meer gele kaarten dan twee Eredivisieteams die tegen elkaar speelden. Je moet je niet voorstellen wat er was gebeurd als Malaga een duel uit de categorie ADO – Feyenoord had gespeeld…

In de Spaanse Primera Division gaf men vorig seizoen 1869 gele kaarten: 4,92 per wedstrijd.

scheidsrechters-Eredivisie-grafiek-1
Afbeelding 1: in de Eredivisie worden de minste gele kaarten gegeven

Op basis van het aantal kaarten per duel doet de Eredivisie het bovengemiddeld, ook op basis van het aantal overtredingen per duel scoort de Eredivisie goed: met een gemiddelde van 26,84 overtredingen per wedstrijd moeten we alleen onze buren uit het Westen (Premier League, 21,68) voor ons dulden. In de competities van Duitsland en Italië wordt het vaakst gefloten voor een overtreding, respectievelijk 29,56 en 30,77 keer. Hiermee wordt dus bevestigd dat men in de Premier League veel door laat voetballen en het spel weinig stilgelegd wordt voor een overtreding.
scheidsrechters-Eredivisie-grafiek-2
Afbeelding 2: het aantal overtredingen per duel

Het aantal overtredingen per kaart

Natuurlijk zeggen zowel het aantal overtredingen als het aantal gele kaarten nog weinig over het feit of er makkelijk kaarten worden gegeven. De combinatie van deze twee factoren, het aantal overtredingen per kaart, doet dat echter wel. Als extra ‘onderdeel’ is hierbij het aantal rode kaarten meegenomen.
Wanneer we naar deze statistiek kijken, zien we iets opvallends: alleen in de Bundesliga (8,30) mogen meer overtredingen gemaakt worden per kaart dan in de Eredivisie (8,11). Verder kan alleen de Ligue 1 (8,00) enigszins in de buurt blijven van de Eredivisie. In de Premier League, de Serie A en de Primera Division mogen gemiddeld twee overtredingen minder gemaakt worden per kaart, relatief gezien een enorm aantal.

scheidsrechters-Eredivisie-grafiek-3
Afbeelding 3: het aantal overtredingen per kaart

Op basis van deze cijfers, mogen we dus concluderen dat er in Nederland veel overtredingen gemaakt mogen worden, voordat er iets aan gedaan wordt: per wedstrijd vallen gemiddeld de minste gele kaarten, en ook op basis van het aantal kaarten per overtreding scoort de Nederlandse arbitrage uitstekend.
Toch kunnen we, op basis van deze cijfers, niet concluderen of het arbitrageniveau in Nederland van aanvaardbaar niveau is. We zien nog steeds te vaak dat een Nederlandse arbiter ernaast zit, of dat een situatie onnodig met een overtreding wordt bestraft. Het is dus te hopen dat we in de toekomst minder arbitrale dwalingen op onze velden mogen meemaken, en zodoende ook minder duels als ADO Den Haag – Feyenoord tegen zullen komen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Nederlandse arbitrage opvallend zuinig met gele kaarten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *