1. Overige

De meest succesvolle clubteams in de EK-historie

Op het EK voetbal dat momenteel plaatsvindt in Frankrijk staan de belangen van de rivaliserende clubteams tijdelijk geparkeerd. Toch is het interessant om te zien welke clubteams nou het meest succesvol zijn tijdens een EK.
Gezien het feit dat zowel Duitsland als Spanje drie keer het EK wist te winnen in het verleden is het logisch dat clubs uit die landen ook hoog in de lijst van meest succesvolle clubteams staan. Fier aan kop staat Bayern München dat in totaal achttien spelers met een EK-beker terug zagen keren van een EK in het verleden. Daarachter staat FC Barcelona met vijftien spelers, gevolgd door rivaal Real Madrid met dertien EK-kampioenen.
De suprematie is simpel te verklaren. Barcelona leverde bijvoorbeeld maar liefst zes spelers voor de Spaanse Euro 2012 finalisten en Real Madrid vier. Bayern München droeg in de finales van 1996 en 1972 eveneens vier spelers aan.
Screenshot_1
De nummer vier van de lijst is een stuk verrassender te noemen. De Franse ploeg Bordeaux staat metacht kampioenen namelijk op die vierde plek. Daarachter staan de Duitse ploegen Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund met respectievelijk negen en acht spelers.
Grote Italiaanse en Engelse ploegen uit het verleden ontbreken op de lijst door gebrek aan resultaten van hun landen op EK’s. Arsenal, Chelsea en Liverpool wisten vijf spelers te leveren. Het grote Manchester United, toch een zeer gerespecteerde club in de Champions League geschiedenis, leverde slechts twee spelers. Ter vergelijking, Panathinaikos leverde er zes!
Screenshot_2
Dat zien we ook terug in de bijdrage van de grote competities. Met 66 staat de Duitse Bundesliga ruim aan kop, op gepaste afstand gevolgd door Spanje met 60 spelers. Na de twee grote competities valt een groot gat naar de Italiaanse Serie A met 36 en de Franse La Ligue met 27. De Engelse Premier League volgt pas op plaats vijf met 20 spelers. Onder meer de Franse zege in 2000 leverde daar een bijdrage aan, met enkele spelers die destijds bij Arsenal onder contract stonden.
Screenshot_3
De Nederlandse eredivisie staat met vijftien spelers op een gedeelde zevende plaats, samen met Griekenland en Denemarken, de Europees kampioenen van 2004 en 1992. Nederland heeft die plaats uiteraard vooral te danken aan de overwinning in 1988, toen de ploeg voornamelijk bestond uit spelers van Ajax en PSV.
De hoogstgeplaatste ploegen volgens die UEFA-ranking die geen EK-winnaars hebben afgeleverd zijn Zenit st Petersburg, FC Porto en Bayer Leverkusen. Vooral die laatste is natuurlijk opvallend te noemen, gezien de drie victories van de Duitse nationale ploeg.
Na het EK in Frankrijk zullen we zien welke verschuivingen plaatsgevonden hebben in de statistieken. Wordt het opnieuw Spanje met vele sterren van Real en Barcelona, of toch Duitsland met enkele spelers van Bayern München. Mocht België de titel pakken, dan stormt Tottenham de lijst in, met onder meer Alderweireld en Verthongen. Momenteel staan de Spurs namelijk nog op ‘zero’.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De meest succesvolle clubteams in de EK-historie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *