Data spelen een steeds belangrijkere rol binnen het voetbal. Ook tijdens het WK werd weer duidelijk wat het belang van data is tegenwoordig. Toch bewees het eindtoernooi in Qatar gelukkig ook weer dat niet alles te voorspellen is.

Het Nederlands elftal bijvoorbeeld besteedde veel aandacht aan strafschoppen het afgelopen jaar. Er werd zelfs gebruik gemaakt van wetenschappelijke tests en data werd ingezet om de kans op een overwinning na strafschoppen zo groot mogelijk te maken. Het mocht helaas voor Nederland niet baten, Argentinië was in de kwartfinale van het WK te sterk voor het Oranje van bondscoach Louis van Gaal, die daardoor zonder prijs afscheid nam als trainer.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

De ontwikkelingen op het gebied van data gaan momenteel razendsnel. Met de komst van AI (kunstmatige intelligentie), data science en machine learning zijn de mogelijkheden ook steeds groter.

Door het gebruik van deze technieken worden allerlei niet zichtbare zaken ontdekt en kunnen voorspellingen worden gemaakt. Zaken die gezien worden zijn onder meer:

  • De prestaties van alle spelers;
  • De ontwikkeling in het spel van een team;
  • Risico op blessures en vooral de preventie hiervan;
  • Waar kan voordeel behaald worden ten opzichte van concurrentie

Het mooie is, dat iedereen deze data zelf kan verzamelen en kan gebruiken voor het inzetten op sportweddenschappen. Met de beste casino bonus kan er zo voordeel gehaald worden uit iedere wedstrijd of zelfs iedere actie die een spelen doet.

Data verzamelen is echter niet het enige, je zal er ook iets mee moeten doen.  Als je niet in staat bent om de betekenis van de data uit te leggen en te vertalen naar een weddenschap dan heeft het geen zin en is de data nutteloos.

Hulp bij het verzamelen van data

Je hoeft natuurlijk niet alle data zelf te verzamelen. Er zijn veel tools of andere websites die dit werk voor jou uit kunnen voeren. Ook al is voetbal veel lastiger om te analyseren dan bijvoorbeeld een sport als honkbal, platforms als soccerlab geven veel inzichten in alle mogelijke informatie die nodig is om wedstrijden zo goed mogelijk te kunnen voorspellen.

Door gebruik te maken van trackingsystemen, telsystemen en met verschillende camera’s worden iedere wedstrijd enkele miljoenen datapunten verzamelend die dan weer geanalyseerd kunnen worden en gebruikt kunnen worden door spelers en trainers. Hiermee wordt de tactiek voor de volgende wedstrijd tot in de puntjes uitgewerkt.

Gebruik maken van deze data kan dus absoluut helpen om een wedstrijd te winnen of om het verloop van een duel goed te voorspellen. Zoals aan het begin van het artikel echter gezegd, het geeft absoluut géén garanties op juiste voorspellingen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe belangrijk zijn data bij voetbalweddenschappen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *