Maandagochtend 6 september tweet Mario Götze het bericht dat hij zijn contract bij PSV met twee jaar verlengt. Ongeveer een jaar nadat PSV met een enorme stunt Götze transfervrij wist te contracteren is dit wederom een onwaarschijnlijk goede deal voor PSV.

Dit seizoen is Götze helemaal fit en laat hij elke wedstrijd zien dat hij op een ander niveau voetbalt dan de rest van zijn teamgenoten. In dit artikel duiken we in de kwaliteiten van de spelverdeler: wat maakt hem zo goed? 

Spelinzicht

Als je naar Götze kijkt in de warming-up, voordat de wedstrijd begint, zie je niet direct dat je naar een speler van uitzonderlijke klasse kijkt. Met 1,76 meter is hij niet de grootste en dus zal hij fysiek niet het onderscheid maken door een bal af te schermen of vast te houden. Daarnaast lijkt hij ook niet de kracht te bezitten om heel hard te kunnen schieten of om hele snelle sprints te trekken. 

Toch zie je als de wedstrijd begint meteen waarin Götze uitblinkt: zijn spelinzicht. Op 18 oktober 2020 debuteerde de Duitse middenvelder voor PSV in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Hij had negen minuten nodig om het net te vinden. De goal tegen PEC typeert de voetbalintelligentie van Götze. 

PSV zet druk na een uitworp van de keeper naar de rechterkant van het veld. Dat past precies in het tactische plan van PSV: de zijkant vrij laten zodat de tegenstander de bal daarheen speelt. Zodra de tegenstander de bal aan de zijkant heeft, is het voor PSV het startsein om druk te zetten en de tegenstander helemaal vast te zetten in de hoek. 

Tegen PEC Zwolle ging het precies volgens het boekje. De bal werd veroverd door Pablo Rosario, die meteen de weg naar voren koos en Donyell Malen inspeelde.

Mario Götze zag dat Malen iets uitweek naar de zijkant en besloot in de spits te gaan lopen. Malen verloor de bal aan Leemans na een verkeerde pass. Leemans dacht simpel de bal te kunnen terugspelen op de keeper. Dan als een duveltje uit een doosje onderschepte Götze deze bal, omspeelde de keeper en passte hem rustig in het lege doel. 

Dat Götze die bal onderschept is geen toeval. Hij wist precies wat er gaande was. In afbeelding 1 zie je dat Götze kijkt naar de spelsituatie en ziet dat Leemans weinig opties heeft. Leemans kan omdraaien en vervolgens in de problemen komen door een drukzettende Philipp Max.

Leemans kan de bal niet simpel over de zijlijn wegwerken want Rosario staat daar. Verder heeft Leemans buiten de keeper om weinig aanspeelmogelijkheden. Götze leest deze situatie en verwacht dat Leemans de keeper gaat inspelen. Götze loopt vervolgens door richting de keeper en weet de bal te onderscheppen. 

mario gotze psv 1
Afbeelding 1: de loopactie van Götze voorafgaand aan de 0-1 tegen PEC Zwolle

In elke wedstrijd waarin Götze meedoet heeft hij de hele tijd van deze slimmigheden. De Duitse spelverdeler laat zijn kwaliteiten niet alleen zien tegen tegenstanders van het niveau PEC Zwolle. Hij laat het elke wedstrijd zien. 

In de heenwedstrijd tegen Benfica in de voorronde van de Champions League speelde Götze weer op een ander niveau dan de andere eenentwintig spelers op het veld. Bij de 2-1 van Cody Gakpo was Götze de bliksemafleider met zijn loopactie en wist zo ruimte te creëren voor het schot van Gakpo. 

Later in de wedstrijd trekt Gakpo weer naar binnen en gaat een één-twee aan met Götze. Aan dit moment zie je dat Götze altijd een stap verder is in zijn hoofd dan zijn medespelers. 

mario gotze psv 2
mario gotze psv 3
mario gotze psv 4
Afbeelding 2,3 en 4: Götze weet precies wat hij wil doen als hij de bal krijgt

In afbeelding 2 zie je dat Götze vrij staat op de rand van het zestienmeter gebied. Hij heeft nu al bedacht wat hij gaat doen als hij de bal krijgt. De bal komt bij de 29-jarige middenvelder terecht en hij weet precies wat hij moet doen: hij passt de bal direct strak terug naar Cody Gakpo. 

Je ziet dat Götze al bedacht had wat hij wilde doen voordat hij de bal kreeg doordat hij zo snel de bal terugspeelt. Hij verrast daarmee volledig de defensie van Benfica. Hij verrast zelfs zijn medespeler Gakpo met deze snelle terugspeelbal. als Gakpo de bal goed meegenomen had krijgt hij een enorme mogelijkheid op een doelpunt. Gakpo had echter niet verwacht dat hij de bal zou krijgen: iets dat Götze nooit zal overkomen. 

Positionering

In de twee besproken voorbeelden komt de positionering van Götze al aan bod. Toch verdient zijn positionering om nog extra benoemd te worden. Götze staat simpelweg altijd op de goede plek. Hij is altijd aanspeelbaar, staat altijd vrij, weet verdedigend ruimtes dicht te lopen en zet altijd op het juiste moment druk. Het is werkelijk indrukwekkend. 

Omdat het zoveel kleine momentjes zijn is het lastig om wedstrijdbeelden erbij te pakken. Het advies dan ook: let de komende wedstrijd eens extra op de positionering van Götze. 

Zoals in de heatmap (afbeelding 5) te zien is, is Götze belangrijk op het hele veld. Als de opbouw niet goed loopt, dan zakt Götze uit om de bal op te halen. Als de centrale verdediger uit positie getrokken is dan neemt hij deze positie over. Als Zahavi is uitgeweken naar de zijkant dan loopt Götze de spits in. Overal doet hij goede dingen met de bal omdat hij altijd een stap verder denkt dan de andere spelers op het veld. Hij blijft altijd rustig en vindt altijd een oplossing. 

mario gotze psv 5
Afbeelding 5: heatmap van Götze tijdens Benfica – PSV

Statistieken

De kwaliteiten van Götze zijn inmiddels duidelijk: zijn spelinzicht is van een ander niveau. Maar wat voor verschil maakt dit spelinzicht in de harde statische cijfers. Zijn de kwaliteiten van Götze überhaupt te vatten in statistieken?

Vorig seizoen waren de cijfers van Götze niet zoals je zou verwachten op basis van zijn kwaliteiten. Hij in de Eredivisie vijf doelpunten gemaakt uit een xG van 3,97. Daarnaast heeft hij 26 keypasses verstuurd. Dat zijn passes die direct leiden tot een schot. Gemiddeld per 90 minuten gaf hij 1,62 keypasses, ter vergelijking Tadic, de uitblinker op dit gebied, gaf er per wedstrijd gemiddeld 4,14. 

De tegenvallende statistieken zijn te verklaren. Götze was in zijn eerste seizoen bij PSV niet helemaal fit. Hij kon vaak geen 90 minuten volmaken en had veel kleine blessures. Daarnaast speelde hij vaak hangend aan de linkerkant en moest hij de positie als aanvallende middenvelder delen met een teamgenoot. Deze factoren zorgde ervoor dat Götze minder zijn stempel kon drukken op het spel. 

Dit seizoen lijken de cijfers meteen een stuk beter. Götze is nu een stuk fitter dan vorig seizoen en speelt dit seizoen alleen op 10. Zijn kwaliteiten lijken beter uit de verf te komen. In de Eredivisie heeft de spelverdeler tot nu toe 156 minuten gespeeld. In deze tijd heeft hij al twee assists afgeleverd. Dat is gemiddeld meer dan één assist per 90 minuten. Daarnaast geeft hij ook veel meer keypasses dan vorig seizoen: 4,04 per 90 minuten. Ter vergelijking: Tadic heeft dit seizoen gemiddeld 4,65 keypasses per 90 minuten gegeven. 

Het seizoen is echter nog kort, dus veel conclusies op basis van deze cijfers kunnen we nu nog niet trekken. Toch zijn de cijfers veelbelovend. Nu Götze zijn contract verlengd heeft met twee jaar, mag PSV zich in de handen wrijven. Ze hebben een speler met uitzonderlijke kwaliteiten in huis.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De uitzonderlijke kwaliteiten van Mario Götze

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *