Na afloop van de verloren wedstrijd tegen Heerenveen zei Steven Berghuis voor de camera van ESPN dat ze tactisch afgetroefd waren en dat ze terug moeten naar de tekentafel. Heerenveen speelde met een zogenoemde dubbele nummer 10 waardoor Feyenoord goed in de problemen kwam. 

De dubbele ‘10’

Heerenveen speelt met vier middenvelders met als doel om de beste voetballer, Joey Veerman, zoveel mogelijk ruimte te geven. Joey Veerman speelt naast Siem de Jong op 10. Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding speelt Heerenveen zonder buitenspeler en moet de linksback Kaib zorgen voor de diepgang aan de linkerkant.   

Heerenveen Feyenoord 1
Afbeelding 1: Het tactische trucje van Heerenveen

In afbeelding 2 zie je dat het plannetje van Heerenveen effect heeft. Doordat Joey Veerman samen met de Jong op 10 speelt wordt Leroy Fer geforceerd om te kiezen tussen een van de twee. Fer kiest ervoor om de meest diepe man te dekken, in dit geval Siem de Jong. 

Dat betekent ook dat de andere nummer 10 vrijkomt, aangezien Toornstra en Diemers zich ontfermen over Halilovic en Kongolo. Joey Veerman kan zo volledig zijn gang gaan en zijn kwaliteiten laten gelden. 

Heerenveen Feyenoord 2
Afbeelding 2: De ruimte voor Joey Veerman

Berghuis gaf achteraf in een interview aan dat hij en zijn medespelers geen idee hadden hoe ze dit probleem kunnen aanpakken. In de 19e minuut roept Advocaat Fer, Malacia en Toornstra bij zich om een tactische omzetting te doen. 

In de minuten na deze aanwijzingen zie je dat Toornstra de opdracht heeft gekregen om Joey Veerman op te pakken en als het ware als nummer 6 naast Fer gaat spelen. 

Heerenveen Feyenoord 3
Afbeelding 3: Tactische aanpassing Feyenoord geen effect aangezien Kongolo vrij komt

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat de aanpassing van Feyenoord geen effect heeft. Toornstra die nu Joey Veerman dekt laat daardoor zijn oorspronkelijke man, Kongolo, vrij. Omdat Heerenveen met vier middenvelders speelt en Feyenoord ze met drie middenvelders af probeert te dekken zal er altijd een middenvelder van Heerenveen vrijkomen. 

Heerenveen Feyenoord 4
Afbeelding 4: ruimte Kongolo leidt de 1-0 voor Joey Veerman in

Het lukt Toornstra niet om goed mee te lopen met de diepgaande Joey Veerman. Kongolo heeft alle tijd om een afgemeten pass te geven omdat Fer niet uitstapt. Fer stapt niet direct uit omdat Siem de Jong dan vrij komt. 

Ondanks de aanwijzingen van Advocaat heeft Feyenoord geen antwoord op de tactiek van Heerenveen en gaan ze de eerste helft kansloos ten onder. Dat is opmerkelijk te noemen aangezien AZ met dezelfde tactiek van Feyenoord won afgelopen weekend. Ook tegen Ajax gaf Feyenoord ruimtes weg op het middenveld, wat openingen bood voor Ajax. 

De oplossing

In de rust besluit Advocaat Spajic te wisselen voor Eric Botteghin. Dit om Botteghin de instructie te geven om door te dekken op Joey Veerman wanneer hij vrij komt. 

Heerenveen Feyenoord 5
Afbeelding 5: Doordekken Botteghin op Joey Veerman

In dit geval blijft Fer de Jong dekken, Toornstra kan weer terug naar Halilovic en Diemers staat weer op Kongolo. Geertruida is nu achterin de vrije man. Als Kaib opkomt moet hij of Berghuis hem oppakken. 

Toch gaat dit niet altijd goed, als Joey Veerman uitzakt loopt Toornstra weer met hem mee. Dat betekent weer dat Halilovic of Kongolo vrij komt en dat Heerenveen vanuit daar weer kan voetballen. 

Heerenveen Feyenoord 6
Afbeelding 6: Vrijheid voor Halilovic doordat Veerman uitzakt

Aankomend weekend speelt Feyenoord tegen PSV. De ploeg van Roger Schmidt speelt standaard al met twee spelers hangend aan de zijkant. In de spits speelt PSV ook met twee spelers. Dit kan hetzelfde probleem voor Feyenoord opleveren: vier middenvelders van PSV tegenover de drie middenvelders van Feyenoord. 

Ook speelt PSV nog met extreem hoge backs die aanvallend heel veel gevaar kunnen stichten. Een manier om dit onschadelijk te maken is zoals AZ tegen PSV speelde. Toegepast op Feyenoord zou Geertruida Philipp Max moeten oppakken. Tyrell Malacia moet zich ontfermen over Donyell Malen en Spajic over Zahavi. 

De linksbuiten van Feyenoord moet dan meelopen met de opkomende rechtsback van PSV. Haps zou hier de perfecte speler voor zijn. Als PSV dan aanvalt creëer je als het ware een defensieve lijn bestaande uit vijf man. 

De dubbele nummer 10 moet dan worden aangepakt door Toornstra en Fer. Een van de buitenspelers van Feyenoord, in dit geval Berghuis, moet dan in de verdedigende positie naar binnen trekken en een extra middenvelder vormen. 

In dat geval zal PSV geen overtal meer hebben op het middenveld en zal het moeilijk zijn om kansen te creëren. 

Zondag tegen PSV zal blijken welke keuzes Advocaat maakt om het tactische trucje van de dubbele nummer 10 te beteugelen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Het tactische trucje waarop Feyenoord (nog) geen antwoord heeft

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *