RKC Waalwijk is vorig jaar ternauwernood ontsnapt aan degradatie. Ze stonden laatste met vijftien punten uit 26 wedstrijden. Het afbreken van de competitie is de redding geweest, want ze moesten in de resterende wedstrijden elf punten inlopen op nummer zestien, Fortuna Sittard, om rechtstreekse degradatie te voorkomen. 

Vorig jaar zijn verschillende redenen gevonden waarom RKC troosteloos laatste staat. Dit laat zien dat het roer om moet in het seizoen 20/21, waar RKC en nieuwe kans krijgt om degradatie te ontlopen. 

Kijkend naar de huidige stand lijkt deze verandering gekomen. Tot nu toe heeft RKC Waalwijk elf wedstrijden gespeeld waarin ze twaalf punten behaald hebben. Als deze trend zich doorzet koerst RKC af op een plek boven de degradatiestreep.

Welke verandering ten opzichte van vorig seizoen zorgt ervoor dat RKC nu wel punten pakt? 

Geluk

De statistieken spreken deze verandering tegen. Er zijn dan wel meer punten gepakt, maar hierbij heeft RKC Waalwijk veel geluk gehad. RKC heeft dit seizoen 7,9 xPoints. Dat zijn punten berekend op basis van zowel expected goals als  expected tegengoals. 

De gemiddelde xPoints per wedstrijd ligt dit seizoen op 0,71 punten. Dit is normaal gesproken te weinig om degradatie te ontlopen.

Vorig seizoen was het omgekeerd: de xPoints waren hoger dan de daadwerkelijk behaalde punten. RKC had dus meer punten moeten behalen, wat kan wijzen op veel pech. RKC genereerde 23,4 xPoints in 26 wedstrijden, wat betekent dat de gemiddeld behaalde xPoints per wedstrijd hoger ligt dan dit seizoen, op 0,9.

Om vast te stellen of RKC dit seizoen heel veel geluk heeft of dat de statistieken te kort schieten, is het van belang om naar de selectie te kijken. Kan een verandering in de selectie verklaren waarom RKC nu ineens meer punten behaalt? 

Rkc Eredivisie Stats 1
Figuur 1: Stand Eredivisie seizoen 2019/2020
Rkc Eredivisie Stats 2
Figuur 2: Stand Eredivisie seizoen 2020/2021

De selectie 

De selectie is ten opzichte van vorig seizoen op een aantal cruciale posities gewijzigd. Vorig seizoen was één van de grote problemen dat er weinig gescoord werd. Dylan Vente heeft bijvoorbeeld in 18 wedstrijden niet weten te scoren.

Dit seizoen hebben ze daarom de hele aanval vervangen. Nu spelen Ola John, Finn Stokkers en Cyril Ngonge voorin.

Er is gekozen voor meer ervaring. Dit blijkt ook uit andere versterkingen van RKC. Zo is Vurnon Anita gecontracteerd en traint Gregory van der Wiel mee in de hoop wedstrijdfit te worden.

Om te beoordelen of de xPoints geen goede voorspelling geven voor RKC dit seizoen, is het nodig om dieper in de statistieken te duiken van individuele spelers. De aanvallers worden onder de loep genomen.

Ola John

Rkc Eredivisie Stats 3
Figuur 3: Statistieken Ola John in het seizoen 20/21

Het eerste wat opvalt aan deze statistieken is dat John veel dreiging creëert met de bal aan zijn voet (carries). Dat kan komen doordat hij de dribbels vroeg in zet of dat hij veel ruimte krijgt door loopacties van zijn medespelers. 

Wat ook opvalt is dat John veel belangrijke passes geeft ten opzichte van andere Eredivisiespelers op zijn positie. John creëert dus kansen voor zijn medespelers. 

Ook schiet hij vaak van moeilijke posities aangezien zijn xG per shot laag zijn. Toch wordt het opportunisme van zijn pogingen beloond, omdat hij bij meer doelpunten is betrokken dan de gemiddelde Eredivisiespeler op zijn positie. 

Finn Stokkers

Rkc Eredivisie Stats 4
Figuur 4: Statistieken Finn Stokkers in het seizoen 20/21

Stokkers is dit seizoen met een vrije transfer overgenomen van NAC Breda waar hij een vaste basisplaats had. Dit seizoen lijkt hij de eerste spits te zijn van RKC en dat doet hij verdienstelijk. 

Wat opvalt aan zijn statistieken is dat hij minder schoten lost dan de gemiddelde Eredivisiespits. De schoten die hij lost zijn vaak op het doel gezien zijn hoge accuracy. Ook zijn xGoals per schot zijn relatief hoog, wat betekent dat hij in goede schietposities komt. 

Cyril Ngonge

Rkc Eredivisie Stats 5
Figuur 5: Statistieken Cyril Ngonge in het seizoen 20/21

De statistieken van Ngonge laten eenzelfde soort beeld zien als de statistieken van John: de afgeleverde doelpunten en assists zijn significant hoger dan de xGoals en xAssists. Dit kan te verklaren zijn doordat de buitenspelers bij RKC opportunistisch spelen en van moeilijke posities schieten. Al schiet Ngonge niet zo vaak als John.

Te concluderen uit de statistieken van de buitenspelers van RKC Waalwijk is dat ze vaak opportunistisch spelen en dat dit zich voor alsnog uitbetaalt in doelpunten.

Mogelijk schieten de statistieken hier tekort, omdat ze niet deze hoeveelheid doelpunten kunnen voorspellen.

Een andere verklaring kan zijn dat de statistieken het wel bij het juiste eind hebben en voorspellen dat John en Ngonge de huidige prestaties niet vol gaan houden. 

Schieten de statistieken te kort?

Uit de individuele statistieken van de aanvallers valt te verklaren dat RKC Waalwijk meer doelpunten scoort dan de xGoals voorspellen. Ze schieten vaak van statistisch gezien minder kansrijke posities. Toch levert deze manier van spelen wel resultaat. 

Kijkend naar de wedstrijden waarin RKC punten behaalt valt nog wat op: rode kaarten. In de wedstrijd tegen Heerenveen kreeg Heerenveen in de eerste helft een rode kaart door een domme overtreding van Siebe Dewaele.

Tot die tijd had RKC niks in te brengen in die wedstrijd. Door de rode kaart werd een resultaat mogelijk voor RKC. 

Ook in de wedstrijd tegen VVV Venlo ontving Roy Gelmi een rode kaart terwijl VVV met 1-2 voor stond. Dit is het kantelpunt geweest in die wedstrijd. RKC kon aanvallend spelen en scoorde nog twee keer om zo de wedstrijd te winnen. 

De toekomst zal uitwijzen of RKC Waalwijk veel geluk heeft gehad dit seizoen en dat ze nog een terugval gaan beleven, of dat de manier van spelen en de bijbehorende resultaten niet te verklaren zijn aan de hand van de statistieken. 

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Is RKC echt beter dan vorig seizoen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *