De Eredivisie wordt alom geprezen als competitie waarin grote talenten zich kunnen ontwikkelen. Elk jaar zijn hier voorbeelden van te vinden. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en spelers zoals Luis Suarez en Dries Mertens die al jaren aan de top staan, zijn een goed voorbeeld van die talenten. Wie zijn dit seizoen de nieuwe grote talenten en wat zeggen de statistieken hierover? 

De talenten geselecteerd voor dit artikel zijn twintig jaar of jonger en zijn per linie geselecteerd op basis van SciSports model. SciSkill Potential wordt berekend door de kwaliteit die de talenten nu bezitten te vergelijken met de kwaliteiten van topspelers toen zij talenten waren.

De andere input voor het algoritme, dat de SciSkill potentie gebruikt, berekent de huidige kwaliteiten van de speler. Dit wordt gemeten door wedstrijden te simuleren. Als de uitslag afwijkt van die simulatie, het wordt bijvoorbeeld 2-0 in plaats van 1-1, dan presteren zowel de aanvallers als verdedigers beter voor het winnende team dan in eerste instantie werd verwacht.

Het algoritme verwerkt deze verschillende inputs tot een SciSkill potentie waarde. In dit artikel zijn per linie de drie talenten van twintig jaar of jonger geselecteerd die het hoogst scoren op de SciSkill potentie schaal. 

Verdediging

Jurriën Timber (19)

Jurriën Timber is de eerste verdediger die in het model van SciSports naar voren komt. De negentienjarige verdediger van Ajax won de concurrentiestrijd met Perr Schuurs voor de plek als rechter centrale verdediger en kan ook uit de voeten als rechtsback.

Wat opvalt aan zijn statistieken is dat hij een hoog percentage gewonnen duels heeft en hiermee torent hij hoog uit boven de andere talenten. Wat verder opvalt, is dat Timber in zeventien wedstrijden, waarvan dertien wedstrijden in de basis, geen kaarten heeft gepakt. Dit geeft aan dat Timber zijn verdedigende duels rustig aangaat met een duidelijke focus om de bal te spelen. 

Bij het spel van Ajax zou je verwachten dat Timber betrokken wordt in de opbouw. Volgens de statistieken presteert hij ten opzichte van andere verdedigers in de Eredivisie hier niet beter.

Dat hoeft alleen niet te zeggen dat hij een slechte inspeelpass heeft. In de meeste wedstrijden staat Blind naast hem. Blind gaat aan kop met het aantal progressive passes en verzorgt hierdoor vaker de opbouw dan Timber.

statistieken talenten eredivisie 1
Figuur 1: Beeswarm verdedigers Eredivisie

Devyne Rensch (18) 

Rensch is een uitstekend voorbeeld van een talent wat dit seizoen zijn doorbraak beleefde bij Ajax. Klaiber was aangetrokken op zijn positie, maar kwam niet aan bod door het uitstekende spel van Rensch. Verder hielp de blessure van Mazraoui ook mee voor Rensch om zijn kans te pakken.

Rensch heeft in de Eredivisie vijftien wedstrijden gespeeld waarvan negen in de basis, hij presteerde in deze wedstrijden uitstekend. Zijn aanvallende bijdrage waarbij hij vaak inschuift als inverted wingback lijkt hem uitstekend te bevallen.

Hierdoor kan hij de diepte zoeken en is hij vaak aanspeelbaar voor de brede buitenspelers. Doordat hij meer naar het midden speelt krijgt hij ook een grotere kans op doelpunten en assists. Dat hij dit seizoen al twee doelpunten en twee assists afgeleverd heeft, laat dat goed zien. 

Verdedigend presteert Rensch goed in het aantal intercepties die hij verricht. Dit laat zien dat hij het spel goed leest en vaak de juiste positie kiest om een pass te onderscheppen. Dit valt ook te linken aan het pressiespel wat Ajax speelt, waarbij ze de bal na balverlies binnen maximaal zeven seconden willen veroveren. Dit zorgt ervoor dat Rensch en zijn teamgenoten vaak hoog op het veld bepaalde passlijnen moet afschermen waardoor de speler met de bal, de bal eerder verliest. 

Kik Pierie (20)

Kik Pierie lijkt misschien een vreemde eend in de bijt in het lijstje van talenten. Toch rekent SciSports hem een goede potentie toe. Hij brak door in 2017 bij Heerenveen en verdiende hiermee een transfer naar Ajax. Daar blijkt hij nog niet goed genoeg voor de basis en zodoende komt hij dit seizoen op huurbasis uit bij FC Twente. 

De statistieken zijn uiteraard minder dan de twee andere verdedigende talenten die bij Ajax voetballen. Dat heeft te maken met het feit dat de verdedigers bij Ajax meer passes versturen en in minder penibele verdedigende situaties terecht komen. Toch valt Pierie op met zijn percentage gewonnen kopduels. Met zijn 1.83 meter is hij niet de langste verdediger. Hij weet goed te timen en kiest goed positie en wint hiermee gemiddeld 2,2 kopduels per wedstrijd. 

Pierie komt nog duidelijk te kort voor de basis van Ajax, toch ziet het model van SciSports een toekomstig uitstekende verdediger. Interessant zal zijn om te zien waar hij volgend seizoen terecht komt om die potentie waar te maken. 

Middenveld:

Ryan Gravenberch (18) 

Ryan Gravenberch lijkt het grootste talent dat in dit artikel aan bod komt, ook in het model van SciSports ontbreekt hij niet. Dit seizoen leek al het seizoen van zijn doorbraak te worden aangezien het gat dat door het vertrek van Schöne en De Jong nog niet was opgevuld. Gravenberch heeft deze kans volledig aangegrepen en is inmiddels ondenkbaar uit de basis. 

Dat Gravenberch niet meer weg te denken is uit de basiself onderschrijven ook zijn statistieken. De achttienjarige middenvelder heeft tot nu toe 29 wedstrijden als basisspeler in de Eredivisie afgewerkt. 

Het grootste deel van het seizoen heeft Gravenberch in een controlerende rol gespeeld op het middenveld bij Ajax. Vaak stond Klaassen naast hem en werd de nummer 10-positie ingevuld door een aanvaller. Dit zie je terug in de statistieken. Vergeleken met de andere middenvelders schiet hij relatief weinig, en dus ook weinig op doel. Hierdoor draagt hij minder bij aan doelpunten. Dit seizoen heeft hij zelf drie doelpunten gemaakt en was hij vijf keer de aangever. 

De statistieken spreken over progressive passes en gewonnen duels dan weer wel in zijn voordeel. Deze laten zien dat hij vergeleken met de andere talenten het vaakst een progressive pass verstuurd. Tuurlijk ligt dit ook aan het aanvallende spel van Ajax, maar het laat wel zien dat hij een oplossing vindt in een vaak verdedigend compacte defensie, en dat die oplossing vaak vooruit is. Interessant zal zijn om te zien hoe hij volgend seizoen, mocht hij nog bij Ajax spelen, zich gaat ontwikkelen als Álvarez definitief naast hem geposteerd gaat worden en hij meer aanvallend werk moet verrichten. 

statistieken talenten eredivisie 2
Figuur 2: Beeswarm van Eredivisie middenvelders

Mohamed Ihattaren (19)  

Ihattaren is natuurlijk een speler die niet mag ontbreken in dit lijstje. Is vorig seizoen, het seizoen van zijn doorbraak, al gebombardeerd tot toptalent. Dit seizoen heeft hij moeite om te voldoen aan de verwachtingen die bij dit label komen kijken en is hij vaak op de bank beland. 

Ondanks zijn moeizame seizoen laat Ihattaren soms een glimp van zijn klasse zien. Het liefst speelt hij hangend op de vleugel of in een vrije rol op de nummer 10 positie. Hij schiet graag en speelt met flair. Hij schiet veruit het meeste vergeleken met de andere talenten in dit overzicht. Van deze schoten hebben er drie een doelpunt tot gevolg. Daarnaast heeft hij in de Eredivisie twee assists afgeleverd. 

Bij de statistiek ‘shotassist per 90’ functioneert Ihattaren beter dan de rest van de talenten in dit artikel. Het betekent dat Ihattaren de meeste keypasses geeft per 90 minuten die leiden tot een schot. Dit laat goed zijn creativiteit zien. Hopelijk verovert Ihattaren weer snel een basisplaats zodat hij zich kan blijven ontwikkelen. 

Orkun Kökçü (20) 

De laatste talentvolle middenvelder die wordt meegenomen in dit artikel is Orkun Kökçü. De Turkse middenvelder is vorig seizoen al doorgebroken bij Feyenoord, maar heeft dit seizoen minder gespeeld door blessures. Ook heeft hij dit seizoen een andere rol dan vorig seizoen, hij speelt verder richting het doel van de tegenstander. 

Dat Kökçü verder vooruit speelt valt ook te zien in de statistieken. Hij verstuurt meer key passes die leiden tot een schot dan twee andere talenten in dit artikel. Ondanks dat hij hoger op het veld staat stuurt hij nog steeds een goede hoeveelheid progressieve passes. Ook in het percentage schoten op doel presteert de middenvelder van Feyenoord goed. 

Naar verluidt staat Kökçü in de belangstelling van een aantal topclubs, al lijkt het verstandig om dit seizoen na een lange periode van afwezigheid verstandig om nog een jaar bij Feyenoord te blijven en nieuwe dingen te leren onder Arne Slot. 

Aanval

Myron Boadu (20) 

Myron Boadu valt ook in de categorie talenten die al vorig seizoen doorgebroken zijn. Dit seizoen presteert de twintigjarige aanvaller ook weer uitstekend, zeker in de topwedstrijden laat hij het zien. Dat komt omdat hij veel ruimte krijgt om zijn snelheid te benutten. 

statistieken talenten eredivisie 3
Figuur 3: Shotmap Myron Boadu

In de statistieken waarmee Boadu wordt vergeleken met de andere talentvolle aanvallers lijkt hij slecht te presteren. Deze conclusie is alleen te kort door de bocht. Dat hij weinig ballen aanneemt in de zestienmeter komt door zijn speelstijl, en die van AZ.

Met zijn 1.83 meter is hij een relatief kleine spits. Hij moet het hebben van de diepte en zijn snelheid en hij zal niet zo snel een bal aannemen en vasthouden in het zestienmeter gebied. 

Doordat hij fysiek niet zo sterk is verliest hij ook veel aanvallende duels. Toch is zijn conversiepercentage goed, hij presteert hetzelfde  als Traoré, wat laat zien dat hij effectief is voor het doel. Dit blijkt ook uit zijn shotmap. Hij had 9,29 xG nodig voor twaalf doelpunten, doelpunten van schoten die hij bijna allemaal van binnen de zestienmeter afvuurde. 

statistieken talenten eredivisie 4
Figuur 4: Beeswarm aanvallers Eredivisie

Lassina Traoré (20)

Voor Lassina Traoré begon het seizoen uitstekend: hij leek volledig te zijn doorgebroken als Ajax-spits. Zeker nadat hij vijf doelpunten wist te maken in de historische 13-0 overwinning tegen VVV-Venlo. SciSports kent hem door deze prestaties dan ook een hoge potentie toe. 

Toch heeft hij naarmate het seizoen vorderde zijn talentvolle status verloren. Traoré raakte geblesseerd en in de winterstop werd Haller aangetrokken als eerste spits door Ajax. Daarnaast maakte Bryan Brobbey een dermate goede ontwikkeling door, dat ook Traoré zijn positie als tweede spits verloor. 

statistieken talenten eredivisie 5
Figuur 5: Shotmap Lassina Traoré

De statistieken laten zien dat Traoré een goed conversiepercentage heeft vergeleken met andere aanvallers in de Eredivisie. Dit valt ook af te lezen uit zijn shotmap, hij schiet veelal van kansrijke posities en weet alsnog te overpresteren op zijn xG. 

Verder is het ook logisch dat hij veel aanrakingen heeft in het zestienmetergebied, zeker gezien zijn wedstrijd tegen VVV Venlo. Het past ook goed bij zijn fysiek. Hij heeft een sterk lichaam waarmee hij de bal graag afschermt. Interessant zal zijn om te zien of hij volgend seizoen de vaste stand-in achter Haller kan worden. 

Paulos Abraham (18)

Abraham lijkt net als Pierie op het eerste gezicht niet helemaal thuis in dit lijstje, maar niets is minder waar. SciSports ziet hem in potentie als de derde beste aanvaller van de Eredivisie die nu twintig jaar of jonger is. De Zweedse aanvaller kwam deze winter voor twee miljoen euro over van AIK en laat in zijn invalbeurten al goed zien dat hij klasse heeft. 

De statistieken van Abraham zijn uitstekend in vergelijking met de andere talenten. De linker buitenspeler is 1.78 meter en heeft veel balaannames in het zestienmetergebied van de tegenstander. Dit laat zijn dat hij slim positie kiest, hij heeft namelijk niet de fysiek om de bal af te schermen zoals bijvoorbeeld Traoré. 

statistieken talenten eredivisie 6
Figuur 6: Shotmap Paulos Abraham

Wat het meeste opvalt in zijn statistieken is zijn percentage gewonnen dribbels en het percentage gewonnen aanvallende duels. Abraham heeft de meeste dribbels gewonnen ten opzichte van de andere talenten in dit artikel en presteert ten opzichte van alle Eredivisie aanvallers ook in de top. Ook wint hij aanvallend veel duels en dat is opvallend te noemen gezien zijn fysiek.

De shotmap zegt nog niet zo veel. De dribbelaar zal meer wedstrijden moeten spelen wil dit een goed beeld geven van zijn kwaliteiten. Al met al is Abraham een ruwe diamant te noemen die binnen de kortste keren de sterren van de hemel zal spelen in Groningen. 

Conclusie

Uit het SciSkill potentie model zijn drie talenten per linie komen rollen. SciSports heeft een goede reputatie en heeft een aantal clubs goed geadviseerd over spelers.

Het bekendste voorbeeld is Wout Weghorts. SciSport heeft op basis van hun model een bankzitter bij FC Emmen aangeboden bij Heracles en rest is geschiedenis. Dit maakt het lijstje talenten uit hun database betrouwbaar.

De toekomst zal uitwijzen of het model de waarheid spreekt. Welke talenten van twintig jaar of jonger hadden volgens jullie niet in het lijstje mogen ontbreken?

Noot: alle gebruikte afbeeldingen en cijfers zijn redactioneel van aard en zijn niet voor commercieel gebruik.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De Eredivisie als talentenfabriek: dit zeggen statistieken over de toptalenten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *