De afgelopen twee jaar hebben wij bij Tussen de Linies FC Utrecht nauwlettend gevolgd. De club is zo interessant omdat ze al jaren uitspreken de top drie van de Eredivisie aan te willen vallen. Tot op heden verliep dit niet volgens plan. In het huidige seizoen lijken de kaarten voor FC Utrecht eindelijk goed geschud. 

Twee jaar geleden schreef een oud-redacteur Enrico Raho een artikel waarin hij beschreef dat FC Utrecht weleens de top drie zou kunnen aanvallen. De selectie leek goed intact en met een aantal nieuwelingen, waaronder Adam Maher en John van de Brom leek het mogelijk. 

Het seizoen eindigde in een teleurstelling. FC Utrecht greep naast Europees voetbal, mede door corona. Het seizoen erop waren de verwachtingen opnieuw hooggespannen.

Ook dit seizoen liep niet volgens plan. Ik schreef een analyse over wat er tactisch gezien mis ging bij FC Utrecht. De conclusie: druk zetten moest beter want er vielen te veel gaten op het middenveld én het spelen zonder een echte spits leverde te weinig doelpunten op. 

Dit seizoen zijn dezelfde verwachtingen weer aanwezig, zeker na de overtuigende winst in de openingswedstrijd tegen Sparta. Het aanvallen van de top drie noemt coach René Hake nu een project wat meerdere jaren gaat duren. Dat terwijl dit seizoen juist het seizoen kan worden dat Utrecht eindelijk mee gaat draaien in de top. 

De selectie

Om te onderzoeken of FC Utrecht dit seizoen de top gaat bestormen kijken we eerst naar de huidige selectie. 

fc utrecht top bestormen 1
Afbeelding 1: opstelling zoals FC Utrecht speelde in de openingswedstrijd tegen Sparta

In vergelijking met vorig seizoen zijn er een aantal wisselspelers vertrokken. Eljero Elia is transfervrij en op zoek naar een nieuwe club. Ook Leon Guwara, de stand-in van Django Warmerdam, is vertrokken naar de Duitse club Jahn Regensburg. Giovanni Troupée speelt inmiddels als rechtsback bij FC Twente. Van de basisspelers is dus niemand vertrokken. 

Wel zijn er deze zomer een aantal nieuwe spelers aangetrokken. Zo heeft FC Utrecht de Griekse spits Anastasios Douvikas voor 1,2 miljoen euro overgenomen van Volos FC, een middenmoter in de Griekse Super League.

Douvikas was afgelopen seizoen in de Griekse competitie goed voor elf doelpunten in dertig wedstrijden en wist in de openingswedstrijd in de Eredivisie meteen te scoren. Ter vergelijking: topscorer van afgelopen jaar Giorgos Giakoumakis wist in twee seizoenen (2018-2020) in 31 wedstrijden, waarvan negen in de basis, drie doelpunten te maken in de Griekse competitie. 

Daarnaast heeft FC Utrecht zich transfervrij versterkt met Quinten Timber, de eeneiige tweelingbroer van Ajax verdediger Jurrien Timber. Andere nieuwkomers zijn Benaissa Benamar, overgekomen van Telstar en linksback Arthur Zagre. Zagre is gehuurd van AS Monaco. Ook zijn Sylian Mokono en Djevencio van der Kust doorgestroomd vanuit de jeugd. 

FC Utrecht heeft zich dus ten opzichte van vorig seizoen gericht versterkt. Ze hebben geanticipeerd op de blessuregevoeligheid van Adrian Dalmau door een extra centrumspits te halen.

De backposities waren vorig jaar ook dun bezet en lijken nu ook wat stabieler. Op de linksbackpositie gaan Warmerdam, Zagre en Van der Kust de concurrentiestrijd aan en op rechtsbackpositie kunnen Ter Avest, Van der Maarel en Mokono spelen. Centraal achterin is Tommy St. Jago weggevallen door een ogenschijnlijk zware knieblessure. FC Utrecht heeft meteen snel gehandeld door Mike van der Hoorn aan te trekken. 

Het middenveld is bij Utrecht al jaren overbezet met dezelfde type spelers. Spelers die graag een bal aan de voet hebben en daarom naar de bal toe komen om deze op te halen. Alleen Sander van der Streek is een uitzondering op het middelveld. Dat is een aanvallende middenvelder die graag loopacties maakt in de diepte en daarmee veel doelpunten weet te maken. 

Dit jaar is daar opnieuw iemand aan toegevoegd: Quinten Timber. Dit is wel een ander type speler dan de rest van de middenvelders. Timber is een fysiek sterke speler die als verdedigende middenvelder of als box to box middenvelder kan spelen. Voor de balans op het middenveld lijkt dat uitstekend te passen. 

Adam Maher

In de openingswedstrijd tegen Sparta schoot Adam Maher de bal na honderd seconden strak in de kruising, nadat hij mocht aanleggen voor een vrije trap net buiten het zestienmetergebied. Naast deze geweldige vrije trap speelde hij een uitstekende wedstrijd. 

Het systeem waarbij hij één van de twee verdedigende middenvelders is lijkt hem uitstekend te bevallen. Gezien zijn ervaring zal de 28-jarige middenvelder FC Utrecht aan de hand moeten nemen naar de top. Toch was Maher in de eerdere seizoenen bij Utrecht niet dé uitblinker die Utrecht bij de hand nam richting de top drie. 

Maher heeft in de zomer 2019 van AZ de overstap gemaakt naar FC Utrecht. Hij werd gehaald als nummer 6. Hij moest de opbouw van FC Utrecht gaan verzorgen. Bij AZ werd hij al regelmatig op deze positie gebruikt en dat leek hem goed te bevallen. In zijn periode voor AZ, bij PSV, speelde hij veelal als aanvallende middenvelder. Op deze positie lukte het hem niet om zich in de basis te vechten bij PSV. 

Bij AZ en Utrecht is hij als verdedigende middenvelder een basisspeler geworden. Toch is hij nog steeds niet de uitblinker, iets wat misschien wel van hem verwacht werd. Die verwachtingen komen voort uit de grote transfer die Maher maakte in 2013. Hij maakte voor 6,5 miljoen euro de overstap van AZ naar PSV en werd terecht gezien als een toptalent. 

Zijn statistieken vertellen precies dit verhaal: in zijn periode bij PSV maakte hij gemiddeld 1,5 tackle per wedstrijd. In zijn periode bij AZ en Utrecht tackelt Maher gemiddeld 2,9 keer per wedstrijd. Hij heeft dus een meer defensieve taak gekregen. Natuurlijk moet Maher meer verdedigen bij Utrecht of AZ omdat die teams zelf ook vaker moeten verdedigen. Toch valt het op dat hij een meer defensieve rol heeft gekregen. 

Aan de bal liggen bij Maher de grootste kwaliteiten. Hij is bij Utrecht op een meer defensieve positie neergezet omdat hij dan meer ruimte heeft voor zijn venijnige passes. Als aanvallende middenvelder heb je simpelweg minder tijd en ruimte. 

De meer defensieve positie van Maher valt ook terug te zien in zijn passmaps. In afbeelding 2 zie je zijn periode bij PSV. Daar komt Maher vaker in het zestienmetergebied dan in afbeelding 3, zijn periode bij Utrecht. De stippen zijn de keypasses, oftewel de belangrijke passes die een speler verstuurt. De lijntjes zijn de assist die Maher heeft gegeven. 

fc utrecht top bestormen 2
Afbeelding 2: Passmap Maher seizoenen 2013-2016 bij PSV
fc utrecht top bestormen 3
Afbeelding 3: Passmap Maher seizoenen 2019-2021 bij FC Utrecht

Omdat FC Utrecht in de afgelopen seizoenen geen defensieve middenvelder had met voornamelijk verdedigende kwaliteiten, moest Maher deze positie alleen invullen. Het uitvoeren van defensieve taken ging ten koste van zijn aanvallende inbreng. 

In de openingswedstrijd van dit seizoen tegen Sparta speelde Quinten Timber naast Maher. Dat is precies wat Maher nodig heeft. Een speler die de defensieve taken kan uitvoeren zodat Maher kan doen waar hij goed in is: het spel verdelen. 

In de wedstrijd tegen Sparta heeft Maher maar één tackle hoeven uitvoeren terwijl Timber maar liefst vijf tackles heeft gemaakt. Het kan, als Timber in de basis blijft staan, eindelijk het seizoen worden waarin Maher gaat uitblinken. En daarmee FC Utrecht richting de top drie leiden. 

De concurrentie

De selectie van FC Utrecht lijkt dit seizoen eindelijk in balans, iets wat eerdere seizoenen miste. Om de top drie te bestormen moet Utrecht natuurlijk niet alleen naar zichzelf kijken. Hoe zit het eigenlijk met de concurrentie?

AZ heeft dit seizoen een jas uitgedaan. De belangrijke spelers zijn allemaal verkocht en alleen Pavlidis is tot nu toe teruggehaald. De rest is in de eerste wedstrijd opgevuld met jeugdspelers. In de openingswedstrijd liep AZ meteen averij op in de strijd om de derde plek. Ze wisten in hun openingswedstrijd niet te winnen van RKC. AZ lijkt dit seizoen de te kloppen ploeg. Ze zijn nog zoekende en voor FC Utrecht ligt een grote kans om AZ dit seizoen voorbij te streven. 

De selectie van Vitesse is op een aantal plekken gewijzigd. Zo is de doelman, Pasveer, vertrokken naar Ajax. Broja is ook vertrokken en in zijn plaats speelt nu een nieuwe spits: Nikolai Baden Frederiksen. Verder is de selectie nagenoeg hetzelfde gebleven. Vorig seizoen startte Vitesse uitstekend met een nieuwe verrassende speelstijl. Later in het seizoen zakte ze in. De uitdaging voor manager Thomas Letsch is om te breken met de slechte resultaten aan het einde van het vorige seizoen en zijn speelstijl te vernieuwen. Een geduchte maar zoekende concurrent voor FC Utrecht. 

Dan Feyenoord, het verhaal in Rotterdam-Zuid is bekend: een nieuw begin. Onder Arne Slot speelt Feyenoord in de eerste wedstrijden aantrekkelijk voetbal met hoge druk. De nieuwe aanwinsten lijken goed in de speelstijl te passen en presteren tot nu toe goed. Toch heeft Feyenoord nog niet een echte graadmeter gehad en dus is het moeilijk te zeggen hoe ze ervoor staan ten opzichte van FC Utrecht. 

Gezien de uitstekende versterkingen van FC Utrecht die zorgen voor een beter balans in het elftal en de concurrentie die te kloppen lijkt, ziet het er naar uit dat FC Utrecht zich dit seizoen eindelijk écht kan gaan mengen in de strijd om plek drie.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Gaat FC Utrecht nu (eindelijk) de top 3 bestormen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *