Inmiddels hebben we alweer drie speelronden mogen genieten van de Eredivisie. Met PSV aan kop en een tweede plaats voor Ajax, worden zij in de top drie bijgestaan door FC Utrecht. De Domstedelingen al zeven punten bij elkaar weten te spelen, waarbij zij enkel één doelpunt tegen kregen. 

Dit succes is mede te danken aan de kwalitatief goede selectie van René Hake, waar een aantal sterkhouders zijn gebleven en nieuwe spelers zijn gekomen.

Eén van die nieuwe spelers is Quinten Timber, die als verdedigende middenvelder vanaf de eerste wedstrijd een basisplaats heeft weten te bemachtigen, met een uitstekende maand augustus als gevolg.

Als kers op de taart werd hij al geselecteerd voor Jong Oranje en mocht hij aansluiten op de training van ‘het echte Oranje’.

Statistieken

In de afgelopen drie wedstrijden, heeft Timber 227 minuten gespeeld in de Eredivisie. Dit deed hij als verdedigende middenvelder in een 4-2-3-1 systeem naast spelmaker Adam Maher. Voor hen was plaats voor de aanvallende spelers zoals onder andere Ramselaar en Gustafson. De rol van verdedigende middenvelder, naast de spelmaker, is dan ook terug te zien in zijn statistieken.

Het percentage pass nauwkeurigheid van Timber is goed voor zo’n 79,7%, wat niet erg bijzonder is voor een middenvelder. Wel valt op dat zijn aanvallende bijdrage nog wat aan de lage kant is: hij gaf maar één lange bal en heeft maar één schot gelost in de eerste drie wedstrijden. 

In verdedigend opzicht zien we terug dat hij vijf succesvolle tackles heeft uitgevoerd en daarnaast twee maal de bal heeft onderschept. Samen met Adam Maher die vormt hij zo een erg sterk verdedigend blok van FC Utrecht. 

Anticiperen op balverlies

Om de statistieken te versterken, pakken we er beeldmateriaal bij. Hierin zien we zijn toegevoegde waarde voor Utrecht duidelijk terug.

Wat meteen opvalt bij het spel van Timber, is dat hij altijd anticipeert op balverlies. In onderstaande figuur 1 en 2 zien we zo’n dergelijke situatie terug.

quinten timber speler van de maand 1
Figuur 1: Rechts Back Van der Maarel speelt een hoge bal richting Ramselaar, waarbij Timber een controlerende positie aanhoudt.
quinten timber speler van de maand 2
Figuur 2: De aanname van Ramselaar is niet ideaal, waardoor Timber meteen voor zijn tegenstander komt en anticipeert op eventueel balverlies. De principes druk vooruit en druk op de bal komen hier duidelijk terug.

Aanspeelbaarheid

Naast het anticiperen op balverlies, is de controlerende positie van Timber bij Utrecht ook belangrijk als rustpunt in balbezit. Hierbij valt op dat Timber vrijwel altijd aanspeelbaar is onder de bal. In de volgende figuren zie je zo’n moment.

quinten timber speler van de maand 3
Figuur 3: Utrecht schakelt om van verdediging naar aanval, waarbij Warmerdam de bal op hoge snelheid meeneemt en Timber zich centraal positioneert.
quinten timber speler van de maand 4
Figuur 4: Utrecht-spits Douvikas krijgt de bal van Warmerdam aangespeeld onder druk. Timber kiest positie onder de bal.
quinten timber speler van de maand 5
Figuur 5: Timber ontvangt de bal en verlegt het spel naar de ruimte op de rechterflank.

Comfortabel aan de bal

Ondanks dat spelers als Timber wellicht wat onderschat worden en vaak als alleen ‘stofzuiger’ op het middenveld worden gezien, is de geboren Utrechtenaar ook comfortabel aan de bal.

Hij kenmerkt zich door het spelen van de eenvoudige, maar juiste passes. Desondanks is hij comfortabel genoeg om met een dribbel zichzelf vrij te spelen. In de onderstaande figuren zien we wederom een situatie in de wedstrijd tegen Feyenoord, waar Timber zich met een dribbel knap vrij speelt in de opbouw.

quinten timber speler van de maand 6
Figuur 6: Timber krijgt de bal aangespeeld, terwijl hij omringt wordt door drie spelers van Feyenoord.
quinten timber speler van de maand 7
Figuur 7: Timber speelt zich met een schijnbeweging knap vrij, zet een dribbel in en zet de aanval voort.

Aanval top 3?

Quinten Timber heeft de eer om af te trappen als speler van de maand in het nieuwe seizoen, een seizoen waar hij met Utrecht wellicht de top 3 kan aanvallen.

Timber heeft in de eerste drie wedstrijden een positief signaal afgegeven, waarbij hij met zijn verdedigende en voetballende kwaliteiten voor stabiliteit in het elftal zorgt en spelers als Gustafson, Maher en Ramselaar meer vrijheid geeft in het aanvallende spel.

4/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand augustus: Quinten Timber

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *