Elke transferzomer zijn transfervrije spelers de meest gewilde spelers. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze relatief goedkoop zijn. Meestal kost het alleen salaris en een commissie van een zaakwaarnemer. Toch is het een kunst om de parels te selecteren tussen de massa’s aan contractloze spelers die bij je club worden aangeboden. Dit artikel helpt de clubs een handje door de beste transfervrije spelers uit de Eredivisie op een rijtje te zetten. 

transfervrije spelers eredivisie 1
Figuur 1: Het elftal dat transfervrij is na dit seizoen in de Eredivisie

Het elftal bestaat uit allemaal spelers die van waarde kunnen zijn voor een club in de Eredivisie. In dit artikel worden de beste spelers extra uitgelicht met statistieken. Welke speler zie jij het liefst bij jouw club volgend seizoen?

Kostas Lamprou

Kostas Lamprou staat dit seizoen onder de lat bij RKC Waalwijk, waar hij uitstekend presteert. RKC heeft zich na herpakt na het dramatische seizoen vorig jaar waar ze stijf onderaan op de ranglijst stonden. Een van de spelers die heeft bijgedragen aan het succes van RKC dit seizoen is Lamprou. 

De 29-jarige doelman presteert heel goed op basis van zijn statistieken, zo staat hij in het WhoScored elftal van het jaar. Dat hij in dit elftal staat komt onder andere door zijn overpresteren op de expected goals (xG). Zoals in figuur 2 is te zien heeft hij een xG-waarde van 65,61 tegen gekregen terwijl hij maar 55 schoten heeft doorgelaten. Dat lijkt uitzonderlijk goed. 

transfervrije spelers eredivisie 2
Figuur 2: Shotmap van schoten tegen Kostas Lamprou

Dat overpresteren op xG vertelt niet het hele verhaal, want de tegenstanders van RKC presteren allemaal slechter dan je van ze zou verwachten op basis van xG. Dus, RKC en dus ook Lamprou lijken deels ook geluk te hebben. 

Als we de expected conceded goals (xCG) dan lijkt hij nog beter te presteren. Deze waarde berekent de kans dat een schot op doel een doelpunt wordt. Dit doet het met behulp van verschillende parameters, zo kijkt het naar de locatie waar de bal in het doel terecht komt en of de keeper die bal makkelijk zou kunnen tegenhouden. Verder worden dezelfde parameters meegenomen als bij de xG-waarde. 

De xCG van de Griekse doelman bedraagt 69,31. Dat zijn dus veertien (!) doelpunten meer dan dat Lamprou heeft doorgelaten. Lamprou lijkt op basis van deze statistieken rijp voor een stap hogerop. Bij keepers is het altijd lastig om deze statistieken goed te duiden, omdat de tegenstanders in het geval van RKC onderpresteren op hun xG zullen zijn kwaliteiten iets genuanceerder liggen, maar dat hij dit seizoen goed presteert staat buiten kijf.

Met zijn transfervrije status zullen clubs in de Eredivisie voor hem in de rij staan, al zal RKC ook graag verlengen doordat ze handhaving veilig hebben gesteld. 

Jonas Svensson

Misschien wel de beste speler in het transfervrije elftal is Jonas Svensson van AZ. Svensson heeft zelf aangegeven dat het een avontuur in het buitenland wil zoeken, toch probeert de technisch directeur van AZ de Noorse rechtsback langer te binden. Daarnaast wordt Svensson ook in verband gebracht met Feyenoord, waar Arne Slot hem graag ziet na hun gemeenschappelijke periode bij AZ. 

Svensson is dit seizoen lang uitgeschakeld geweest met een bovenbeenblessure. Hij heeft dit seizoen zeventien wedstrijden gespeeld. De rechtsback valt vooral op door zijn aanvallende bijdragen. Dit seizoen heeft de rechtsback drie assists afgeleverd. Ook is hij een belangrijke spil in de aanvallende tactiek van AZ. Hij kan zowel aan de binnenkant opkomen in de half space duiken als de buitenspeler aan lijn geplakt staat, en aan de buitenkant als de buitenspeler besluit naar binnen te trekken. 

transfervrije spelers eredivisie 3
transfervrije spelers eredivisie 4
Figuur 3 en 4: Svensson als inverted wingback

Als we zijn statistieken vergelijken met Lutsharel Geertruida, de huidige rechtsback van Feyenoord. Dan valt op dat Svensson iets meer keypasses per wedstrijd verstuurt. Verdedigend presteert Svensson uitstekend, zo wint hij gemiddeld 50% van zijn verdedigende duels en heeft hij 1,5 tackles per wedstrijd. Vergeleken met Geertruida doet Svensson het verdedigend iets slechter. 

Feyenoord zou snel moeten handelen willen ze Svensson binnenslepen. Zelf heeft Svensson namelijk aangegeven dat hij een buitenlands avontuur wil, en clubs zullen in de rij staan voor een transfervrije 28-jarige rechtsback die al een aantal seizoen constant goed presteert. Mocht Feyenoord hem contracteren dan hoeft Svensson de concurrentie met Geertruida waarschijnlijk niet aan te gaan, Geertruida verhuist dan namelijk naar de plek als rechter centrale verdediger. 

Sebastian Holmén

De volgende speler die we uitlichten uit het transfervrije elftal is Sebastian Holmén. De Zweedse verdediger speelt sinds vorig seizoen bij Willem II waar hij grote successen kende door de play-offs voor Europees voetbal te halen. Dit seizoen loopt het met Willem II minder, ondanks het mindere seizoen heeft Holmén zich weten te promoveren tot reserve aanvoerder. 

De 29-jarige verdediger presteert, ondanks het mindere seizoen van Willem II, goed. Zijn progressive passes laten zien dat hij vaak de opbouw verzorgt door ruim acht progressive passes te versturen per 90 minuten. Daarnaast is hij dit seizoen heel belangrijk geweest door Willem II in de laatste speelronde naar handhaving te schieten. 

Verdedigend presteert de Zweedse verdediger ook naar behoren, hij wint 72 procent van zijn verdedigende duels. Jordens Peters, zijn partner centraal achterin wint maar 54 procent van zijn duels. Ook in zijn kopduels presteert Holmén beter dan Peters. Holmén wint 65,54 procent van zijn kopduels tegenover Peters, die 58 procent van zijn luchtduels wint. 

Holmén heeft aangegeven dat hij de beslissing over het zijn toekomst wil uitstellen. Nu Willem II zich veilig heeft gespeeld kunnen ze een poging wagen om hun reserve aanvoerder langer te binden. Als Holmén de voorkeur heeft om te vertrekken zal een stap hogerop in de Eredivisie zeker niet misstaan gezien zijn uitstekende statistieken. 

Deroy Duarte

Komende zomer is de talentvolle Deroy Duarte transfervrij. De 21-jarige middenvelder is een jeugdexponent van Sparta en speelt sinds 2016 voor de hoofdmacht van de club uit Rotterdam. Dit seizoen is hij 29 wedstrijden in actie gekomen waarin hij een belangrijke bijdrage leverde aan de uitstekende prestaties: het plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal met Sparta. 

transfervrije spelers eredivisie 5
Figuur 5: Shotmap Deroy Duarte

Duarte heeft dit seizoen vier doelpunten gemaakt en vier assists afgeleverd. Hij presteert zoals je van hem zou verwachten op basis van de xG. Dat is voor een middenvelder uitstekend, aangezien zijn functie veel meer bevat dan alleen het afmaken van doelpunten. 

Het liefste speelt Duarte hangend aan de linkerkant, waarbij hij graag naar binnenkomt om met zijn rechterbeen te schieten. In figuur drie zie je dat ook doordat hij meer schoten afvuurt vanaf de linkerkant van het veld. 

Duarte heeft aan Sparta aangeven dat hij op zoek wil naar gaan een nieuwe uitdaging. Nu Sparta zich heeft geplaatst voor de play-offs, krijgt zijn seizoen nog een paar extra wedstrijden waar hij zich in de kijker kan spelen. Deze wedstrijden zijn een uitstekende mogelijkheid om te laten zien dat hij thuishoort bij een club in de top acht van de Eredivisie. 

Virgil Misidjan

Misidjan dook deze winter ineens op in Zwolle na een teleurstellende periode bij 1. FC Nürnberg. Bij PEC ontpopte de 27-jarige buitenspeler tot een belangrijke speler. In de veertien gespeelde wedstrijden wist hij vier doelpunten te scoren en drie assist af te leveren. 

transfervrije spelers eredivisie 6
Figuur 5: Shotmap Virgil Misidjan

De shotmap laat zien dat Misidjan over presteert op zijn xG. Het is lastig om er conclusies aan te verbinden omdat het weinig data is, maar op het eerste gezicht lijkt dit uitstekend. Kenmerkend voor zijn spel is zijn enorme snelheid, die hij in het verleden vaak genoeg heeft laten zien op een hoog niveau in de Europese wedstrijden namens Ludogorets. 

Niet alleen zonder bal kan hij zijn snelheid goed benutten, maar ook aan de bal doet hij het goed. Hij zet gemiddeld negen dribbels in per wedstrijd, waarvan 56 procent succesvol. Dit is meer dan Luciano Narsingh, een andere snelle buitenspeler in de Eredivisie. Narsingh zet gemiddeld maar één dribbel in per wedstrijd, waarvan 49 procent succesvol. 

 Een club in de Eredivisie die meer verdedigend zal gaan spelen, en hierdoor veel ruimte zal hebben in de tegenaanval doet er goed aan om een belletje te plegen naar de zaakwaarnemer van Virgil Misidjan. Misidjan is een van de weinige goede traditionele snelle buitenspelers met een neusje voor de goal, en dat transfervrij. 

FC Transfervrij

De transfervrije status brengt voor veel spelers de vrijheid om een nieuwe uitdaging te vinden en de spelers uit dit elftal zullen hier graag gebruik van maken. 

Naast de spelers die uitgelicht zijn, zitten nog een aantal parels in dit elftal. Shaquille Pinas bijvoorbeeld, een talentvolle verdediger die dit seizoen de aanvoerder van ADO Den Haag was.

Of Reza Ghoochannejhad, de aanvaller van PEC Zwolle die dit seizoen als invaller vier doelpunten wist te maken. Allemaal zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe club, welke spelers wil jij dat in de Eredivisie blijven?

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: FC Transfervrij: deze spelers zijn gratis op te pikken uit de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *