De selectie van het Nederlands elftal voor de komende interlandperiode is bekend. Een opvallende afwezige is Wout Weghorst. Weghorst staat met Wolfsburg derde in de Duitse competitie en staat dit seizoen al op zeventien competitiedoelpunten. Om te beoordelen of Frank de Boer echt niet om Weghorst heen kan, duiken we dieper in zijn statistieken.

Expected Goals

wout weghorst oranje 1
Doelpunten en expected goals Weghorst in de Bundesliga. *Cijfers zijn tot en met speelronde 25

De drie seizoenen in de Bundesliga presteert Weghorst uitstekend. Hij presteert beter dan je zou verwachten op basis van de expected goals. Zijn prestatie krijgt nog meer glans als je het afzet tegen het aantal penalty’s dat hij scoort. In zowel het eerste als het tweede seizoen waren dit er vier. In het huidige seizoen zijn dit twee penalty’s. 

Hij komt in de drie seizoenen in de Bundesliga telkens uit op minimaal twaalf doelpunten zonder de meegerekende penalty’s. 

wout weghorst oranje 2

Het aandeel dat Wout Weghorst heeft in het totaal aantal expected goals van Wolfsburg laat zien dat Weghorst elk seizoen zichzelf verbetert. Dit seizoen is het aandeel van Weghorst het grootste en zal hij waarschijnlijk de meeste doelpunten maken in één seizoen in de Bundesliga in zijn carrière. 

Dat deze prestatie goed is, wordt duidelijk als we de statistieken van de andere Oranje-spitsen erbij pakken. Memphis Depay, Luuk de Jong, Ryan Babel en Donyell Malen kunnen kandidaat zijn voor de spitspositie in het Nederlands elftal.

wout weghorst oranje 3
Expected goals en doelpunten in de competitie spitsen Nederlands elftal

De statistieken van de andere Oranje-spitsen laten een ander beeld zien. Geen van de vier mogelijke spitsen heeft de afgelopen drie seizoenen zo constant gepresteerd als Wout Weghorst. 

Depay en Malen kampten met blessures, waardoor ze niet alle wedstrijden hebben kunnen spelen. Toch laat Depay ook uitstekende cijfers zien, zeker als je ook zijn assists bekijkt. Hij heeft in dit seizoen alleen al negen assists afgeleverd. 

Malen laat ook goede cijfers zien, al zijn dit wel cijfers in de Eredivisie wat toch een lager niveau is dan bijvoorbeeld de Bundesliga. 

Luuk de Jong en Ryan Babel zijn beiden niet onomstreden basisspelers bij het team waar ze spelen. Luuk de Jong heeft dit seizoen in elf wedstrijden in de basis gestaan en Ryan Babel heeft voor Galatasaray tien keer in de basis gestaan. Dat valt ook terug te zien in de cijfers, weinig doelpunten en weinig xG. 

Als deze cijfers vergeleken worden met Wout Weghorst dan is het onbegrijpelijk dat Weghorst niet boven Babel of de Jong geselecteerd is. Weghorst speelt namelijk alles, scoort meer en presteert goed op basis van zijn xG. Ook laat hij de afgelopen drie seizoenen een constante verbetering zien.

Pinchhitter

Waarom kiest De Boer er dan toch voor om Weghorst niet te selecteren? De belangrijke rol als Pinchhitter van Luuk de Jong wordt vaak genoemd. De Jong heeft zijn waarde met deze rol in het Nederlands elftal al bewezen. Zo maakte hij in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland in de extra tijd de 2-1. 

Bij Sevilla speelt De Jong ook in deze rol. Dit seizoen is De Jong in dertien wedstrijden ingevallen en in elf wedstrijden gestart. De wedstrijden waarin De Jong dit seizoen is ingevallen zorgt hij niet voor een pinchhitter effect.

In de dertien wedstrijden waar De Jong is ingevallen heeft Sevilla, zodra hij in het veld stond, meer doelpunten tegen gekregen dan dat ze hebben gemaakt. 

Dat valt natuurlijk ook door andere oorzaken te verklaren. Het kan zo zijn dat Sevilla al 2-0 achter staat voordat De Jong komt. Sevilla is dan misschien aanvallend volledig kansloos, dan zal het niet zo zijn dat De Jong daar ineens verandering in brengt.

Toch is het opmerkelijk te noemen dat De Jong als invaller in de La Liga dit seizoen nog niet gescoord heeft, en dus lijkt zijn waarde als pinchhitter mee te vallen. Al maakte hij wel in de verloren Champions League wedstrijd tegen Dortmund een doelpunt als invaller. 

Daarbij komt natuurlijk wel dat De Jong als extra spits in de slotminuten goed werkt door zijn goede kopkracht. 

Als de keuze gaat tussen Weghorst en De Jong wordt Weghorst verkozen als hij de pinchhitter rol ook goed zou kunnen invullen. Weghorst start natuurlijk te vaak in de basis om te beoordelen of hij een goede invaller is. Om te beoordelen of hij toch kan fungeren als pinchhitter, vergelijken we zijn statistieken met De Jong. 

wout weghorst oranje 4
Kopstatistieken Weghorst en De Jong

Weghorst heeft de afgelopen twee seizoenen een hoger percentage van gewonnen kopduels dan De Jong. Het is dus zeker niet zo dat Luuk de Jong een stuk beter is in koppen dan Weghorst. 

Ook de xG ondersteunen dit. De Jong presteert dit seizoen beter dan je zou verwachten, hij heeft twee doelpunten met zijn hoofd gescoord op basis van een xG van 0,83.

Toch presteerde hij vorig seizoen minder goed dan je zou verwachten op basis van zijn xG. Weghorst presteert ook goed met zijn kopdoelpunten en doet het over het algemeen zoals je van hem zou verwachten. 

Deze statistieken laten zien dat Weghorst ook zeker een effectieve pinchhitter voor het Nederlands elftal kan zijn. 

Groepsdynamiek

Een andere reden waarom Weghorst niet de selectie haalt kan de groepsdynamiek zijn. De Boer heeft eerder aangegeven dat Babel een belangrijke rol vertolkt in de kleedkamer.

Bovendien kunnen Babel, Depay en Malen alledrie in zowel de spits als op de flank uit de voeten. Dit maakt dat ze ideaal zijn om te selecteren om zo eventuele blessures tijdens het toernooi op te kunnen vangen. 

De rol die Babel vertolkt in de kleedkamer is natuurlijk moeilijk te achterhalen. Toch is het mogelijk om de rol die Weghorst kan gaan spelen goed in kaart te brengen. Weghorst is een hele harde werker met een onuitputtelijk fanatisme. 

Dat blijkt onder andere uit een recent interview waarbij hij geprikkeld werd door de verslaggever na een slechte wedstrijd. Na de vraag of Wolfsburg in een negatieve periode zat reageert Weghorst geïrriteerd: ‘Meen je dit nou? Als het gesprek met zo’n negatieve instelling begint dan houdt ik op met dit interview’. 

Door het harde werken in combinatie met zijn fanatisme zou hij zeker de groep op sleeptouw kunnen nemen in de moeilijke periodes. Echter, dit kan natuurlijk ook een negatief effect hebben.

Als hij zich niet schikt in de rol als wisselspeler zou hij onrust kunnen stoken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Jong die duidelijk weet wat zijn rol is. 

Met de brede inzetbaarheid van Malen en Memphis lijkt het ook overbodig om Babel om deze reden nog boven Weghorst te verkiezen. De rol in de kleedkamer kan natuurlijk niet vergeleken worden, maar om Babel puur daarom te selecteren lijkt niet de juiste keuze. 

Conclusie

Kortom, de statistieken van Weghorst laten zien dat zijn doelpuntenproductie de afgelopen drie seizoenen goed is en dat hij zichzelf elk seizoen verbetert.

Als zijn cijfers worden vergeleken met de andere beschikbare Oranje-spitsen dan valt op dat Weghorst hier zeker niet voor onder doet.

Op basis van de statistieken lijkt het dan ook onbegrijpelijk dat Weghorst niet geselecteerd is. 

Buiten zijn goede doelpuntenproductie spreken ook andere statistieken in zijn voordeel. Weghorst zou de rol van pinchhitter kunnen vervullen als de statistieken vergeleken worden met Luuk de Jong. Weghorst haalt vergelijkbare statistieken als De Jong met betrekking tot kopduels. 

Babel wordt momenteel ook verkozen boven Weghorst en dit valt alleen te verklaren door de rol in de kleedkamer van Babel. Hoewel we niet in de kleedkamer kunnen kijken, lijkt het onbegrijpelijk om een harde werker en hongerige spits als Weghorst om deze reden thuis te laten. 

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Waarom De Boer niet om Wout Weghorst heen kan (maar het toch doet)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *