Sébastian Haller past in het huidige transferbeleid van Ajax. Het transferbeleid waarbij Ajax zich met volwassen spelers probeert te versterken en daarvoor niet schroomt te betalen. 

Zo gingen onder andere Daley Blind, Dusan Tadic en Quincy Promes Haller voor. Stuk voor stuk spelers die gekocht worden op de top van hun kunnen. 

Deze spelers brengen veel ervaring mee die de jonge spelers in de ploeg beter helpt ontwikkelen. Een nadeel aan spelers op deze leeftijd binnenhalen is dat ze niet heel vormbaar meer zijn. Ze moeten passen in de speelstijl van Ajax. 

Jasper Willemsen schreef een artikel over de typische Ajax-spits. Om succesvol bij te dragen aan de speelstijl van Ajax, moet de Ajax-spits een alleskunner zijn.

Hij moet goed meevoetballen in het snelle combinatiespel, hij moet goed druk zetten en hij moet natuurlijk goed afmaken. 

Om te kijken of Haller in dit plaatje past, bekijken we zijn statistieken.

Doelpunten

Figuur 1 laat de doelpuntbijdrages zien van Haller in zijn carrière. Bij Eintracht Frankfurt heeft Haller in zijn tweede seizoen bijzonder goed gepresteerd: elke wedstrijd was hij, gemiddeld genomen, direct betrokken bij een doelpunt. 

De expected goals en expected assists zijn lager dan de hoeveelheid doelpunten en assists. Dat betekent dat Haller het beter doet dan je zou verwachten. Haller heeft minder kansen nodig om te scoren dan andere spelers omdat hij vanuit moeilijke(re) posities betrokken is bij een doelpunt.  

Haller heeft in zijn seizoenen bij West Ham niet genoeg gepresteerd en daarom mag hij na twee seizoenen vertrekken voor ‘slechts’ 22,5 miljoen euro, 18 maanden nadat hij is overgenomen van Eintracht Frankfurt voor 50 miljoen euro. 

Om te bekijken of Haller in Engeland slechter presteerde, zie je in figuur 2 het percentage dat Haller heeft bijgedragen in de totale hoeveelheid expected goals. 

In figuur 2 zie je dat Haller in zijn seizoenen bij West Ham niet zo slecht presteerde ondanks dat hij minder scoort. 

Het eerste seizoen bij West Ham United is vergelijkbaar met het eerste seizoen bij Eintracht Frankfurt. De totale expected goals van beide teams zijn vergelijkbaar en de bijdrage van Haller is ook nagenoeg gelijk. 

Afgelopen seizoen is de bijdrage van Haller aan de hoeveelheid expected goals lager, maar dat betekent niet dat Haller slechter presteert in de wedstrijden die hij speelt. 

Haller draagt 0,28 expected goals bij per 90 minuten (figuur 3). Omdat hij minder speelt scoort hij ook minder. Als hij evenveel minuten als vorig seizoen had gemaakt zou hij nagenoeg gelijk presteren. 

Uit de statistieken van zijn doelpunten valt te concluderen dat Haller in het seizoen 2018/2019 bijzonder goed heeft gepresteerd. 

Buiten dit seizoen scoort hij elke drie wedstrijden één keer in een topcompetitie en in een team dat een gemiddelde hoeveelheid kansen creëert. 

Interessant zal zijn om te zien hoe dit in de Eredivisie is, waar Haller komt te spelen bij een team dat dit seizoen alleen al 50 expected goals heeft gecreëerd. 

Dat is meer dan elk ander team waar hij eerder gespeeld heeft. Bovendien zijn de tegenstanders in de Eredivisie over het algemeen van een lager niveau dan in de Bundesliga en Premier League. 

Schoten

De schoten die leidden tot een doelpunt worden door Haller gemiddeld 9,5 meter van het doel af geschoten. Dat houdt in dat Haller goed zal zijn in de zestien en weinig doelpunten maakt door van afstand te schieten. 

Figuur 4 laat goed zien van welke plek Haller zijn schoten afvuurt. Hij scoort vooral als hij schiet in het zestienmetergebied. Haller is een spits die voornamelijk vanuit kansrijke posities schiet. 

Visualisatie Van Schoten Haller
Figuur 4: Visualisatie van de schoten van Haller

Dit seizoen heeft de gemiddelde spits in de premier league 6,43 schoten nodig per goal. Haller zit onder dit gemiddelde met 5,9 schoten per doelpunt. Dat wijst erop dat Haller effectiever is dan de gemiddelde premier league spits en dus liever vanuit posities schiet die kansrijk zijn. Dat bleek ook al uit de expected goals tot goals verhouding. 

Een kanttekening die je daarbij kan plaatsen is dat de 6,43 schoten gemeten zijn onder spelers die wel eens in de spits staan maar ook wel eens op de flanken staan. Dus in werkelijkheid ligt dat getal mogelijk iets lager. 

Haller is het effectiefst als hij schiet met zijn rechtervoet, hiermee creëerde hij 21,96 expected goals terwijl hij hiermee 27 doelpunten heeft gemaakt. Met zijn hoofd is Haller juist minder effectief en presteert die lager dan je op basis van zijn expected goals zou mogen verwachten. 

Ook met links kan Haller goed uit de voeten ondanks dat dit niet de voet is waarmee hij het liefste schiet. Met links heeft hij vier doelpunten gemaakt terwijl je op basis van de expected goals 3,79 zou verwachten. 

Wat nog meer opvalt in de statistieken is dat Haller al zijn genomen penalty’s heeft gescoord. Bij FC Utrecht viel al op hoe rustig Haller bleef bij het nemen van een penalty. Hij stuurt vaak de keeper de ene hoek in en schiet hem zelf kalm in de andere hoek. 

Conclusie

De statistieken laten zien dat Haller een veelzijdige spits is die tot nu toe heeft gespeeld voor teams in de middenmoot van een competitie. Hier heeft Haller over het algemeen goed gepresteerd. Afgelopen seizoen bij West Ham United lag zijn doelpuntengemiddelde ongeveer gelijk aan de rest van zijn carrière, maar werd er minder beroep op hem gedaan. 

De schoten laten zien dat Haller met beide voeten een doelpunt kan maken, maar dat die het effectiefst is met zijn rechtervoet. 

Verder laten de statistieken zien dat hij effectiever is in zijn schoten dan de gemiddelde Premier League spits van afgelopen seizoen. Dit valt te verklaren doordat hij ervoor kiest om te schieten vanuit kansrijke posities en niet zo vaak schiet buiten het zestienmetergebied. 

Dat Haller 100% van zijn genomen penalty’s heeft benut, wijst erop dat Ajax een nieuwe penaltyspecialist heeft.

22,5 miljoen euro is altijd veel geld. Op het eerste oog zeker voor een spits die in het afgelopen seizoen maar drie doelpunten heeft gemaakt. Toch bieden de statistieken hoop voor Ajax. 

Ajax creëert zoveel meer kansen dan de teams waar Haller eerder heeft gespeeld. Als zijn bijdrage aan de totale expected goals op dezelfde waarde blijft als zijn gemiddelde, had Haller de afgelopen seizoenshelft 15 doelpunten kunnen maken.

Dat belooft wat voor de supermaand januari. 

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit is wat de statistieken zeggen over recordaankoop Haller

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *