Het Nederlands elftal maakt zich op voor de knock-out fase van het Europees Kampioenschap na drie gewonnen wedstrijden. In aanloop naar het toernooi verloor Oranje nog van Turkije, maar op het toernooi is niks van deze slechte vorm terug te zien. Na drie wedstrijden is de belangrijkste vraag misschien wel: hoe ver kan het Nederlands Elftal komen?

De statistieken

Voor de eerste conclusie die we trekken uit de gewonnen wedstrijden van Oranje, duiken we dieper in de statistieken. Kunnen deze verklaren of het Nederlands Elftal goed speelt of dat de tegenstanders juist slecht zijn. En hoe staan we ervoor ten opzichte van andere grootmachten dit toernooi?

Tabel 1: Statistieken van de vier best presterende landen op basis van xG

LandenxG (per 90 min.)GoalsxG tegen (per 90 min.)Goals tegen
Nederland 7,9 (2,63)82,1 (0,7)2
Denemarken5,9 (1,97)52,7 (0,9)4
Italië5,5 (1,83)71.0 (0,33)0
Portugal4,7 (2,35)52,3 (1,3)4
Data van fbref.com

Uit de tabel kun je aflezen dat Nederland als een van de beste presteert op basis van expected goals (xG). 

Het creëren van kansen gaat Nederland goed af. Ze hebben bijna acht xG gecreëerd en ze presteren precies zoals je zou verwachten aangezien ze ook acht doelpunten hebben gemaakt. Ook heeft het Nederlands Elftal de meeste schoten gecreëerd van alle deelnemende landen op het EK. 

De enige teams die in de buurt komen na drie wedstrijden zijn Italië en Denemarken. Italië hebben zeven doelpunten gescoord uit een iets lagere xG. Denemarken heeft vijf doelpunten weten te maken uit een xG van bijna zes. 

Portugal is een goede derde. Zij hebben in twee wedstrijden 4,7 xG gecreëerd. In de laatste wedstrijd tegen Frankrijk kunnen ze Nederland nog inhalen. 

Verdedigend presteert Nederland iets minder goed. De xG tegen en doelpunten tegen laten zien dat het Nederlands Elftal minder kansen moet gaan weggeven. Zeker gezien ze tot nu toe nog niet tegen grootmachten hebben gespeeld. 

Italië gaat op dit gebied aan kop. Ze hebben één xG tegen waarvan ze niks hebben doorgelaten en dus in alle drie de wedstrijden hebben ze de nul gehouden. 

Deze statistieken zijn leuk, maar zeggen natuurlijk niet alles. Zowel het Nederlands Elftal als Italië zaten in een relatief makkelijke poule in vergelijking met bijvoorbeeld Portugal. Op basis van de voorlopige xG zijn Nederland, Italië en Portugal in ieder geval favorieten. 

De tactiek

In de aanloop naar het EK barstte een nationale discussie los over het systeem. 5-3-2 of 4-3-3: hoe moet Nederland spelen? Tegen Turkije kwamen veel problemen met het eerste systeem naar voren. Dat lag alleen niet aan het systeem maar aan de invulling van het systeem. 

Een van die problemen kwam ook naar voren in de groepsfase en dat is meteen de volgende conclusie die we trekken uit het spel van Nederland op het Europees Kampioenschap. In de afsluitende training voor de wedstrijd tegen Noord-Macedonië gaf de NOS ons een inkijkje in de notities van Dwight Lodeweges. Op dit notitieblaadje zag iedereen het woord ‘doorsluiten’ staan in hoofdletters. Precies dat is het probleem waaraan Oranje moet werken. 

Wat betekent het woord ‘doorsluiten’ dat in hoofdletters op het briefje van Lodeweges staat? Dit woord betekent dat de verdediging en het middenveld moeten aansluiten als de aanval begint te jagen. Dat de linies niet te ver uit elkaar mogen liggen zodat de tegenstander geen ruimtes krijgt. Dat is juist wat mis ging in zowel de wedstrijd tegen Turkije als in de wedstrijden in de groepsfase. 

conclusie oranje ek2020 poulefase 1
Figuur 1: Ruimtes op het middenveld in de wedstrijd tegen Oostenrijk

In figuur 1 zie je dat de aanval enigszins druk zet op de verdediging van Oostenrijk. Hierdoor schuift controlerende middenvelder De Roon door. Hierbij laat hij een enorme ruimte in zijn rug vallen. 

De Jong en De Ligt snellen zich naar de vrijstaande speler van Oostenrijk en zijn in dit geval net op tijd. Tegen een betere tegenstander worden deze ruimtes meteen benut. 

conclusie oranje ek2020 poulefase 2
Figuur 2 en 3: Gaten op het middenveld tegen Oekraïne

In de eerste wedstrijd tegen Oekraïne waren de gaten nog groter. In figuur 2 zie je dat De Jong hier ook druk zet, tegelijk met de andere middenvelders. Dat resulteert in de situatie van figuur 3 waarbij de verdedigers één op één staan. Timber en De Ligt proberen de ruimtes dicht te lopen en dit lukt niet goed. Oekraïne weet niet te profiteren van de ruimte en straft het niet af. 

Sterkere tegenstanders, zoals de ultieme counterploeg Frankrijk, zullen door de verdediging heen snijden en Nederland volledig afstraffen. 

conclusie oranje ek2020 poulefase 3
Figuur 4: Gaten op het middenveld tegen Noord-Macedonië

Ook tegen Noord-Macedonië ontstaan dezelfde gaten. Noord-Macedonië neemt de doeltrap kort. De aanvallers van Oranje jagen door op de verdedigers. De bal wordt vervolgens lang gespeeld en de Nederlandse verdediging staat één op één, zoals te zien is in figuur 4.

De verdediging moet om deze ruimtes te voorkomen eerder aansluiten. Dit kan door af te spreken dat een van de centrale verdedigers als een libero voor de centrale verdedigers speelt om zo in te kunnen stappen bij ruimtes. Blind lijkt die rol vaak te vervullen alleen heeft hij niet de snelheid en de wendbaarheid om dit altijd goed in te vullen.

Een andere optie is minder vaak en hoog druk zetten en middenvelders als De Jong en De Roon terug te laten zakken. 

De weg naar de finale

Het Nederlands Elftal heeft zijn wedstrijden gewonnen in de poule en dus hebben ze zich geplaatst voor de knock-out fase. In vier poules gaan de beste nummers drie door en daarom is het nog niet duidelijk tegen wie Oranje komt te spelen in achtste finales. 

Om te weten tegen wie Nederland speelt, bekijken we de ingewikkelde tabel gepresenteerd door de UEFA. 

Figuur 5: Tabel koppeling knock-out wedstrijden 

Je moet het als volgt lezen: in de bovenste rij zie je de verschillende poules waaruit de winnaar tegen een beste nummer drie komt te spelen. Nederland heeft poule C gewonnen dus de kolom onder ‘WC’ is relevant voor Oranje. 

De meest rechter kolom laat alle mogelijke combinaties van de beste nummers drie zien. In de eerste rij ‘ABCD’ komen de beste nummers drie uit de poules A, B, C en D. Als dat het geval zou zijn dan moet het Nederlands Elftal tegen de nummer drie uit poule D. 

Wat we nu weten is dat Zwitserland bijna zeker de beste nummer drie is in poule A. Dat betekent dat alle combinaties van beste nummers drie zonder poule A afvallen. 

Ook is de kans groot dat een beste nummer drie uit de poule des doods gaat komen, poule F. Dit omdat drie landen in deze poule al drie punten hebben. Als we aannemen dat de beste nummer drie uit poule A en poule F gaat komen dan is de kans bijna zeker dat het Nederlands Elftal wordt gekoppeld aan de nummer drie van de befaamde poule F. 

De enige uitweg mogelijk, als de beste nummer drie uit poule A en F komt, is als de beste nummer drie ook uit poule C en D komt. Dan wordt Nederland gekoppeld aan de beste nummer drie uit poule D. De kans hierop is klein. 

Poule C is al beslist. De nummer drie, Oekraïne, heeft daar drie punten met een negatief doelsaldo van één doelpunt. Dit doelsaldo is cruciaal. Als in poule E Slowakije verliest tegen Spanje met meer dan één doelpunt verschil én Polen wint niet van Zweden dan zal de beste nummer drie Oekraïne uit poule C zijn. 

Daarnaast is er nog een voorwaarde om poule F te ontlopen voor het Nederlands Elftal. De laatste nummer drie moet dan komen uit poule D. Als Kroatië of Schotland in hun laatste wedstrijd winnen is dit mogelijk. Dan heeft een van beide vier punten. 

Een andere mogelijkheid om poule F te ontlopen bestaat ook nog: Portugal moet dan met drie doelpunten verschil verliezen in hun laatste wedstrijd tegen Frankrijk. Zij komen dan op drie punten op de derde plek met een slechter doelsaldo dan Oekraïne. 

Kortom, er zijn een aantal kleine kansen wil het Nederlands Elftal poule F ontlopen. De kans is echter wel het grootste dat het Nederlands Elftal in de achtste finale tegen Portugal, Duitsland of Frankrijk komt te spelen. Hou de wedstrijden de komende dagen goed in de gaten en begin met puzzelen!

In het knock-out schema ziet de route er na de achtste finale voor het Nederlands Elftal gunstig uit. Mochten ze de achtste finale winnen, dan moeten ze tegen de winnaar van Wales tegen Denemarken. 

Mochten ze deze kwartfinale ook winnen dan komen ze in de halve finale weer een betere tegenstander tegen. Dit kunnen onder andere Spanje, Engeland of de nummer twee van poule F zijn (mogelijk Duitsland, Frankrijk of Portugal)

De weg naar de halve finale ligt dus open en lijkt haalbaar voor het Nederlands elftal als ze de achtste finale overleven. Dat gaat makkelijker als ze poule F ontlopen, wat nogmaals een kleine kans is.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Deze drie conclusies kunnen we trekken na de groepsfase van Oranje op het EK

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *