Hoog niveau kun je niet verwachten, toch zijn het misschien wel de leukste wedstrijden van het seizoen: de degradatie en promotie play-off wedstrijden. In deze wedstrijden staat alles op het spel en kan iedereen van iedereen winnen. 

De spelers hebben vaak aflopende contracten en voetballen voor een nieuw contract bij hun club, ofwel bij een andere club. En natuurlijk willen ze met de club ook graag een promotiefeest vieren. Ook de trainers kunnen zich onsterfelijk maken door hun club ineens naar de eredivisie te loodsen. Voor de clubs zelf staat er ook wat op het spel: financiële injecties en de mogelijkheid om uit te groeien tot een stabiele eredivisieclub. Knotsgekke duels met enorme belangen dus. 

In dit artikel doen we een poging om de onvoorspelbare gebeurtenissen te voorspellen door met statistieken en tactische analyses naar de ploegen te kijken die meedoen om een plekje in de eredivisie. Wie is de grote favoriet? 

Wie doen er mee?

Dinsdag 17 mei: ADO – FC Eindhoven

Woensdag 18 mei: Excelsior – Heracles

Zaterdag 21 mei: De returns

De nummers drie, vier en zes van de Keuken Kampioen Divisie van afgelopen seizoen spelen nog voor promotie. Roda JC, De Graafschap en NAC zijn al uitgeschakeld door deze clubs in de kwartfinale. Nu staan de halve finales voor de deur, waarin ook de nummer zestien van de eredivisie, Heracles, in stroomt. 

De finale wordt gespeeld over twee wedstrijden. De eerste wedstrijd wordt gespeeld woensdag 24 mei en de tweede op 29 mei. 

ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft een turbulent seizoen achter de rug. Ondanks de zes punten aftrek door financieel wanbeleid, doen ze mee om een plekje in de eredivisie. Zonder deze aftrek waren ze in een hele spannende strijd geraakt met Volendam om directe promotie. ADO Den Haag heeft dus eigenlijk de meeste punten behaald ten opzichte van de concurrenten in de Keuken Kampioen Divisie. Maakt dit ze ook favoriet?

Misschien wel de belangrijkste speler voor ADO dit seizoen is clubtopscorer Thomas Verheydt. De bonkige spits werd afgelopen zomer transfervrij overgenomen van Almere City en weet dit seizoen bijna wekelijks het net te vinden: dertig doelpunten in 36 wedstrijden. Daarnaast gaf hij ook nog zeven assists. Verheydt speelde in de eerste play-off wedstrijden niet, want hij viel vlak voor de aftrap uit met een blessure. Dat kan hem ook de halve finales aan de zijlijn houden. 

Met Verheydt in het team heeft ADO altijd een aanspeelpunt voorin. De grote spits wint gemiddeld zes kopduels per wedstrijd, 62% van de duels. Daarnaast maakt hij bijna al zijn doelpunten van binnen het zestienmetergebied: 29 van de dertig doelpunten. 

In figuur 1 is te zien dat Verheydt voor zijn man komt bij een vroege voorzet. Door zijn goede positionering knikt hij op dat moment zijn twintigste doelpunt van het seizoen binnen. In figuur 2 zie je Verheydt als aanspeelpunt. Wederom een vroege voorzet van achteruit en Verheydt springt tegen de keeper op en legt daarmee de bal klaar voor Marius van Mil.

nacompetitie play offs kansen 1
nacompetitie play offs kansen 2
Figuur 1 en 2: Vroege voorzetten op kopsterke Thomas Verheydt

Dat ADO graag de ballen de zestien in pompt blijkt ook uit de statistieken, gemiddeld 6,5 succesvolle voorzetten per wedstrijd. Dat zijn er per wedstrijd twee meer dan het gemiddelde in de Keuken Kampioen Divisie. De voorzetten leveren ook doelpunten op: de club uit Den Haag heeft maar liefst twintig kopgoals gescoord in de competitie. Dat is het meeste vergeleken met de andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie. 

Misschien wel interessanter is het aanvalsplan van de Haagse club zonder een sterk aanspeelpunt voorin. In de kwartfinales speelde ze namelijk met een zogenoemde valse 9. Sem Steijn of Samy Bourard speelden toen in de spits. Wat een compleet ander aanvalsplan vraagt dan voorzetten de zestien in pompen richting een targetman. 

nacompetitie play offs kansen 3
Figuur 3 en 4: Sem Steijn als valse 9 bij ADO Den Haag

In figuur 3 zie je dat Steijn terugzakt uit de spits om de combinatie aan te gaan met het middenveld. Dit creëert ruimte voor de snelle buitenspelers om diep te gaan richting het doel. Nadat Felipe Pires de kans mist, staat Steijn alweer voor het doel na een indrukwekkende sprint om de rebound erin te werken.

FC Eindhoven

FC Eindhoven is de hoogst geklasseerde KKD-ploeg van afgelopen seizoen die meedoet aan de play-offs. De ploeg van Rob Penders bouwt op zijn stabiele verdediging. Na Emmen heeft Eindhoven de minste tegengoals gekregen in de competitie.

Eindhoven speelt met een afwijkende tactiek dan de standaard 4-3-3, die door de meeste clubs in de eerste divisie wordt gehanteerd. Ze spelen het moderne systeem 3-4-3, of 5-2-3. In dit systeem draait Joey Sleegers een uitermate productief seizoen. Zijn vrije rol op het middenveld komt zijn creativiteit ten goede.

Zijn cijfers ondersteunen dat: hij is bij 33 doelpunten direct betrokken dit seizoen. Daarnaast heeft hij voor de play-offs ook nog een goede reden om zich in de kijker te spelen voor de eredivisieclubs: hij is namelijk transfervrij na dit seizoen.

nacompetitie play offs kansen 4
Figuur 5 en 6: Joey Sleegers in de vrije rol tegen De Graafschap

In figuur 5 en 6 zie je de vrije rol van Sleegers. De middenvelder laat zich uitzakken naar het middenveld waardoor hij helemaal vrij komt. Hij wordt aangespeeld en zet een dribbel in. Jasper van Heertum van De Graafschap besluit in te stappen. Daar anticipeert Sleegers heel goed op. Hij ziet de ruimte ontstaan in het centrum en besluit met een handige schijnbeweging die ruimte in te dribbelen. Vervolgens schiet de 27-jarige middenvelder de beslissende 3-1 binnen.

Aanvallend is Eindhoven verrassend, en dat vooral in de omschakeling. De club uit Brabant heeft namelijk niet zo graag de bal: gemiddeld 43% van de tijd. Ook passen ze graag de bal direct naar de creatieve spelers op de halftien. Die vervolgens Jort van der Sande uit de spits kunnen lanceren. 

Defensief zakken ze terug in een systeem van vijf verdedigers met kort daarvoor drie middenvelders. Alleen Sleegers en Van der Sande blijven voorin staan. Hierdoor geven ze weinig ruimte weg en krijgen ze weinig doelpunten tegen. 

nacompetitie play offs kansen 5
Figuur 7: FC Eindhoven zakt zonder bal terug in een 5-3-2 systeem

In de halve finale werd relatief makkelijk afgerekend met De Graafschap en nu in de halve finale staat een moeilijke pot tegen ADO Den Haag op het programma. Naar verwachting zal ADO de aanval zoeken, mocht Verheydt spelen zal dit vooral via de flanken zijn. Als Eindhoven de bal in de omschakeling bij Sleegers of Van der Sanden weet te krijgen, dan zijn ze dodelijk effectief en maken ze een goede kans om door te gaan naar de finale. 

Excelsior

Om Excelsior te analyseren moeten we even de geschiedenisboeken in duiken. Marinus Dijkhuizen is nu hoofdcoach, en was dit ook in het seizoen 2013/2014. Dat seizoen presteerde Dijkhuizen bij Excelsior uitstekend. Hij hield de club met een piepkleine begroting in de eredivisie en verdiende een transfer naar het Engelse Brentford. Hij viel bij Brentford op door zijn statistieken.

Dijkhuizen kon niet lang genieten van zijn tijd in Engeland. Na negen wedstrijden moest hij zijn biezen pakken. Na wat uitstapjes bij NAC, Cambuur en FC Utrecht, zit Dijkhuizen weer op zijn post bij Excelsior. De club waarmee hij successen kende.

In de trant van never change a winning team, lijkt zijn strijdplan bij Excelsior nu heel erg op het strijdplan dat hij hanteerde in het seizoen 2013/2014. De belangrijkste pijler van dit strijdplan is een goed georganiseerde defensie. Linies kort op elkaar en ver terugzakken. 

nacompetitie play offs kansen 6
Figuur 8: Excelsior zakt zonder bal terug in een 4-4-2 systeem

Naast de goed georganiseerde ploeg heeft Dijkhuizen natuurlijk ook een goudhaantje in zijn selectie: Thijs Dallinga. Met 32 doelpunten in 37 wedstrijden is hij topscorer geworden van de competitie. Naast zijn doelpuntenproductie heeft hij ook nog acht assists afgeleverd. Ook in de play-off heeft hij zijn eerste bal alweer in het net liggen. 

nacompetitie play offs kansen 7
Figuur 9 en 10: De doelgerichtheid van Thijs Dallinga 

In figuur 9 en 10 zie je een actie kenmerkend voor de speelstijl van Dallinga in het 4-4-2 aanvalssysteem van Excelsior. Mats Wieffer heeft de bal en Dallinga biedt zich aan. Doordat Reuven Niemeijer naast hem in de spits staat kunnen beide spitsen makkelijk ruimte creëren. Zodra Dallinga ziet dat de bal naar Niemeijer gespeeld wordt, snelt Dallinga naar het doel. Met deze versnelling is hij een stuk sneller dan de defensie van Den Bosch en kan hij de bal makkelijk binnen schieten.

Een terugkerend patroon in het spel van de 21-jarige spits is deze versnelling. Ook voetbalt hij behendig mee, heeft hij oog voor zijn medespelers en is hij enorm doelgericht.

De spits zal gebrand zijn om met Excelsior in de eredivisie zijn kwaliteiten te laten zien. Mocht Excelsior niet promoveren dan wil hij maar al te graag een transfer verdienen naar een eredivisieclub. 

Heracles

Op de laatste speeldag was Heracles de ongelukkige. Vier speelrondes voor het einde waande de club uit Almelo zich al veilig doordat ze tegen Twente een puntje pakte en zo de magische 34 punten behaalde. Door een opmars van Sparta en Fortuna Sittard waren 34 punten niet genoeg. 

Heracles verloor de laatste drie duels in de competitie, en vooral de laatste tegen Sparta was cruciaal. De manager Frank Wormuth is na de dramatische uitkomst van de laatste speelronde ontslagen. De assistent-trainer René Kolmschot heeft twee dagen om zijn ploeg voor te bereiden op het play-off duel met Excelsior. 

Het spel van Heracles laat het een en het ander te wensen over. Heracles heeft in de eredivisie met name moeite met scoren. Ze scoren gemiddeld één doelpunt per wedstrijd en presteren daarmee bijna even slecht als PEC en Sparta. Per wedstrijd missen ze maar liefst 1,15 kansen die worden gecategoriseerd als big chance. 

Kaj Sierhuis was de eerste spits dit seizoen en leek op gang te komen. Hij raakte helaas voor Heracles geblesseerd en nu moesten Bakis en Szöke het voorin oplossen voor Heracles. Ook het wegvallen van absolute spelmaker Rai Vloet scheelt een slok op de borrel. 

De vervangers van deze jongens zijn niet uit de verf gekomen, met een dramatisch slot van het seizoen als gevolg. In de laatste tien wedstrijden pakten Heracles acht punten. En als climax van de negatieve spiraal moeten ze nu nog uitkomen in de play-offs. Woensdag staat een hele zware wedstrijd tegen een tot op het bot gemotiveerd Excelsior op het programma. Een team dat georganiseerd verdedigt; doelpunten maken zal dus lastig gaan worden. 

Kansen

Als clubtopscorer Verheydt meedoet bij ADO dan hebben zij een grote kans om te winnen van het gevaarlijke FC Eindhoven. ADO heeft simpelweg de meeste punten gehaald dit seizoen vergeleken met de concurrenten, als we de puntenaftrek even vergeten. Ze hebben een duidelijk aanvalsplan met een lange bal op de grote spits en daar hebben veel teams moeite mee.

Mocht Verheydt geblesseerd zijn, dan zal Eindhoven zijn kans ruiken. In de omschakeling zijn ze levensgevaarlijk en achterin kunnen ze dan makkelijker de boel dicht houden.

In de andere halve finale is Heracles natuurlijk de favoriet. Ze hebben een grotere begroting en in principe betere spelers. Toch is Excelsior een hecht team met een goede organisatie. Als Heracles Dallinga in de gaten houdt en de kansen die ze genoeg creëren weten af te maken, dan staan ze 24 mei in de finale. 

5/5 - (4 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Strijd om de eredivisie: wie maakt de meeste kans?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *