AZ troeft Feyenoord af nadat het in de onderlinge confrontatie met PSV ook te sterk was. Het lijkt een terugkerend thema bij AZ: resultaat halen tegen tegenstanders die op papier sterk zijn. Dat bleek ook al uit de resultaten in de Europa League tegen onder andere Napoli. 

Hoe kan het dat AZ zo goed speelt tegen deze teams? Het antwoord is simpel: een uitstekende defensieve organisatie, vlot combinatiespel en vooral een vloeiende counter. 

Bij de 0-1 valt al meteen dit snelle, directe combinatiespel op. Teun Koopmeiners, bij wie normaal gesproken de snelle aanvallen van AZ beginnen, is afgedekt door Feyenoord zoals te zien is in afbeelding 1. 

Analyse Feyenoord Az 1
Afbeelding 1: opbouw Bruno Martins Indi als aanleiding van de 0-1

Het lukt Bruno Martins Indi ook om de rol van Koopmeiners te vervullen. Hij zoekt de opening bij Calvin Stengs na een kaats met Albert Gudmundsson voorafgaand aan de 0-1. 

De 0-1 laat ook zien dat Feyenoord uit elkaar wordt gespeeld door het snelle combinatiespel en het antwoord van mandekking hier niet de juiste is. De verdedigers van Feyenoord worden volledig uit positie getrokken omdat de AZ aanvallers juist geen vaste positie hebben. Gudmundsson speelt in dit geval naast Stengs op 10 en Boadu speelt als rechtsbuiten. 

Senesi probeert door te dekken op Gudmundsson aangezien de directe man, Boadu, uitgeweken is naar de rechterkant. Daarbij komt nog dat Fer nu eigenlijk twee man moet dekken als verdedigende middenvelder: Stengs en Gudmundsson. 

Het doordekken is niet effectief omdat Senesi te laat arriveert en Fer daardoor niet dicht op Stengs staat. Stengs en Gudmundsson kunnen combineren. 

Karlsson trekt vervolgens slim bij Geertruida naar binnen en komt zo ook helemaal vrij. Senesi probeert nog tevergeefs de bal bij Gudmundsson te onderscheppen maar is te laat. Gudmundsson geeft de steekpass op Karlsson die de 0-1 binnen schiet. 

Analyse Feyenoord Az 2
Analyse Feyenoord Az 3
Afbeelding 2 en 3 snelle combinatie AZ voorafgaand aan de 0-1

Precies volgens plan kan AZ nu wat achterover leunen en vertrouwen op de defensieve organisatie. Terwijl ze achterover leunen wachten ze op het moment dat Feyenoord de bal verspeelt en ze kunnen omschakelen. 

Afbeelding 4 illustreert zo’n omschakelmoment voor AZ. De bal wordt verkeerd ingespeeld en onderschept door AZ.

Hierop volgt een snelle combinatie en een steekpass naar Gudmundsson die vrij op de keeper af loopt. Het lukt Senesi nog om aan te haken bij Gudmundsson. Gudmundsson schiet de bal en deze toucheert de arm van Senesi. De scheidsrechter besluit geen penalty te geven: Feyenoord komt hier goed weg. 

Analyse Feyenoord Az 4
Afbeelding 4: omschakeling AZ

Karlsson krijgt ook nog een kans op de 0-2 wederom uit een omschakeling. Boadu wordt direct de diepte ingestuurd en geeft hem aan Karlsson die via de rechterkant vrij afloopt op Marsman. Het lukt hem niet om de kans te verzilveren. 

Feyenoord heeft geen antwoord op de countertactiek van AZ. Toch weten ze de 1-1 te maken doordat Hatzidiakos niet juist het gevaar van een onderschepping inschat en niet op tijd terug keert op zijn plek centraal in de defensie. In het gat wat hij achterlaat duiken Toornstra en Jorgensen. Jorgensen maakt hieruit de 1-1. 

Analyse Feyenoord Az 5
Analyse Feyenoord Az 6
Afbeelding 5 en 6 fouten Hatzidiakos en Stengs voorafgaand aan de 1-1 van Feyenoord

Na de 1-1 lijkt Feyenoord meer vertrouwen te hebben en willen ze doorpakken. Ze besluiten druk te zetten op de opbouw van AZ zoals te zien is in afbeelding 7. 

Het druk zetten door Feyenoord is niet effectief. AZ voetbal zich hier goed onderuit en krijgt ruimte op het middenveld. Het lukt mede door onsuccesvolle afstandsschoten niet om deze ruimte goed te benutten. 

Analyse Feyenoord Az 7
Afbeelding 7 druk zetten door Feyenoord in de opbouw van AZ

De tweede helft begint waar de eerste helft gestopt is: het directe gevaarlijke spel van AZ. De 1-2 ontstaat doordat Haps slap ingrijpt op een goede dribbel van Midtsjo. Boadu loopt weg uit de rug van Spajic doordat hij veel sneller is. De pass is uitstekend op maat en Boadu schiet de bal met zijn linkervoet tegen de netten. 

Het wedstrijdbeeld blijft hetzelfde als in de eerste helft: Feyenoord met de rustige opbouw en AZ dat speelt op de snelle omschakeling. AZ krijgt kansen op de 1-3 maar het is Feyenoord dat net als in de eerste helft uit het niets gelijk maakt. Door een slecht verwerkte voorzet belandt de bal voor de voeten van Diemers die de 2-2 binnen schiet. 

Toch blijft AZ op dezelfde succesvolle manier voetballen. Geheel volgens het wedstrijdbeeld valt de 2-3 van AZ uit een omschakeling nadat Feyenoord de bal minutenlang heen en weer schuift. 

Diemers verliest de bal aan Koopmeiners die meteen de weg naar voren kiest. De bal komt bij Karlsson terecht die de diepgaande Stengs wegsteekt. Stengs legt de bal breed naar Boadu die kalm afrondt door de benen van Marsman. 

Analyse Feyenoord Az 8
Analyse Feyenoord Az 9
Analyse Feyenoord Az 10
Afbeelding 8,9 en 10: de 3-2 van Boadu

Na de 3-2 brengt Feyenoord Pratto in de ploeg en probeert het meer de lange bal te spelen in de hoop nog wat te creëren. De spelers van Feyenoord lijken uitgeput van het doordeweekse bekeravontuur en creëren weinig kansen. 

Feyenoord heeft geen antwoord op de goede counters van AZ. Feyenoord heeft het vaker lastig met ploegen die terugzakken en counteren. Eerder dit seizoen in de wedstrijd tegen FC Utrecht hebben ze enorm veel kansen weggegeven en hebben ze wonderbaarlijk genoeg niet verloren. Dat lag meer aan de slechte afwerking van Utrecht dan het goede verdedigen van Feyenoord. 

Analyse Feyenoord Az 11
Afbeelding 11: de xGoals van Feyenoord – AZ

De expected goals vertellen hetzelfde verhaal: AZ dat meer kansen heeft gecreëerd dan Feyenoord en verdient te winnen in deze topper. 

De progressieve passes van AZ laten zien dat Koopmeiners in de opbouw inderdaad vastgezet werd en dat Martins Indi de opbouw moest gaan verzorgen. Koopmeiners heeft minder succesvolle progressieve passes verstuurd dan zijn seizoensgemiddelde wat op 10,5 ligt. 

Martins Indi die de opbouw overnam heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de 0-1. Wat verder opvalt is dat hij iets meer progressieve passes heeft verstuurd dan zijn seizoensgemiddelde.

Analyse Feyenoord Az 12
Analyse Feyenoord Az 13
Afbeelding 12 en 13: Progressieve passes Feyenoord – AZ 

Kortom, de combinatie van de uitstekende defensieve organisatie en snelle vloeiende combinaties in de omschakeling maken AZ in de Eredivisie tot nu toe onverslaanbaar voor de topclubs.

Volgende week zal blijken of Ajax hier net als woensdag wel een antwoord op heeft. 

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Feyenoord het volgende slachtoffer van de uitstekende tactiek van AZ

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *