In Nederland dromen velen ervan trainer te worden bij een betaald voetbalorganisatie. De plekken als hoofdtrainer zijn dun gezaaid, en ook voor jeugdtrainers bij een BVO is er maar weinig plek. Maar wat nou als je het tóch schopt tot jeugdtrainer bij een betaald voetbal organisatie. Wat verdien je als jeugdtrainer bij een BVO gemiddeld genomen?
Deze vraag kreeg sportadviesbureau NMC Bright ook regelmatig. Reden genoeg voor hen om dit eens uitgebreid te onderzoeken. Het onderzoek bestond uit drie centrale vragen:
1. Wat verdient een jeugdtrainer bij een betaald voetbalclub (BVO)?
2. Waar kan een jeugdtrainer fulltime zijn vak uitoefenen?
3. Wat is de waarde van een diploma?
Het onderzoek is uitgevoerd in het seizoen 2017/2018 onder de 29 BVO’s met een jeugdopleiding. Hiervan hebben 21 clubs deelgenomen aan het onderzoek waaronder elf clubs uit de Eredivisie en tien clubs uit de Jupiler League.

Hoeveel verdient een jeugdtrainer bij een BVO?

De hoogte van het salaris is (vanzelfsprekend) erg afhankelijk van het team wat je onder je hoede hebt. Zo verdient een trainer van o19 tweeëneenhalf keer zoveel als een trainer van o10.
Wat verder opvalt is dat 79% van de jeugdtrainers uit dit onderzoek minder dan modaal verdient. Volgens het CPB is het modaal inkomen in 2018 €2.855 bruto per maand. Een baan als jeugdtrainer bij een betaald voetbal organisatie is dus zeker geen vetpot. Alleen de allerhoogste trainers bij de beste clubs verdienen er goed mee.
hoeveel verdient een jeugdtrainer bij een profclub

Waar kan een jeugdtrainer fulltime zijn vak uitoefenen

Iets minder dan 1 op de 3 jeugdtrainers uit dit onderzoek (29%) heeft een fulltime aanstelling (40 uur per week). Dit betekent dat 110 van de ondervraagde 155 jeugdtrainers geen fulltime job hebben.
De fulltime functies zijn met name te vinden bij de jeugdopleidingen met de hoogste status in Nederland, de internationale voetbalacademies. Deze toegekende status is op basis van deelname aan het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen dat sinds 2014/’15 wordt uitgevoerd door de KNVB en NMC Bright.
Het feit dat 71% van de jeugdtrainers in het betaalde voetbal geen fulltime functie bekleed betekent dat veel van deze jeugdtrainers naast hun baan bij de BVO tevens een extra baan moeten hebben.

Wat is de waarde van een diploma?

Een hoger voetbaltechnisch diploma zorgt voor een hogere trainersvergoeding. Dit is uiteraard in lijn met wat je zou mogen verwachten. De hoger opgeleide trainers zijn in dienst bij de clubs met de betere clubs met de betere opleidingen.
Een jeugdtrainer met het diploma UEFA A een gemiddelde vergoeding van € 2.112 bruto per maand. Voor het behalen van diploma UEFA C geldt dat de gemiddelde vergoeding slechts € 1.049 bedraagt.
hoeveel verdient een jeugdtrainer bij een bvo

Wat kunnen we met deze uitkomsten?

Het onderzoek toont aan dat jeugdtrainers in Nederland niet bijster goed beloond worden. Ze zijn actief in de top van het vak dat ze bedrijven. Nederlandse clubs en ook zeker de KNVB pretenderen een opleidingsland bij uitstek te zijn, maar laten dit niet zien in de uitbetaalde salarissen of de dienstverbanden.
Wouter Kuperus van NMC Bright hierover:
“Het onderzoek toont aan dat een fulltime baan met een modaal inkomen slechts voor weinig jeugdtrainers is weggelegd. Voor de meerderheid van de beroepsgroep blijft het een deeltijdbaan waar je noodgedwongen nog een tweede baan naast moet hebben omdat de verdiensten over het algemeen niet hoog zijn. Als we in staat zijn om in Nederland meer plekken te creëren waar jeugdtrainers fulltime met hun vak bezig kunnen zijn tegen een modaal inkomen dan zou dat het beroepsperspectief voor jeugdtrainers enorm verbeteren“.
Hoe kan je de beste jeugdopleidingen ter wereld willen hebben als het grootste gedeelte van de jeugdtrainers zelfs onder modaal verdienen? Wat ons betreft geeft dit absoluut voer voor discussie.
Waarom krijgen professionele voetballers en vaak ook al de grotere talenten een ruime maandelijkse vergoeding, terwijl de mensen die ze zo goed mogelijk moeten opleiden een over het algemeen bescheiden vergoeding?
De waarde van een goede jeugdtrainer lijkt hiermee ondergwaardeerd.
Wij zijn benieuwd…
hoe kijk jij als buitenstaander of misschien als jeugdtrainer hier naar?


Dit onderzoek is uitgevoerd door NMC Bright. Het hele onderzoek is hier (PDF) te bekijken.

5/5 - (3 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoeveel verdient een jeugdtrainer bij een BVO?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *