1. Overige

De kosten van sportblessures

Blessures die tijdens het sporten ontstaan kosten de samenleving veel geld. Alleen al aan de kosten voor medische behandelingen wordt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro uitgegeven. En dan te bedenken dat het grootste deel van de 4 miljoen blessures, 58%, niet eens bij een medisch specialist terecht komt. Dat betreft kneuzingen en verrekkingen, die door rust vanzelf genezen. Bij kwetsuren die wel medisch moeten worden behandeld zijn het de heupblessures die het meeste geld kosten, ongeveer 5.300 euro. Voetbalblessures zijn gemiddeld veel minder duur met een prijs van 950 euro. Maar doordat er zoveel voetbalblessures zijn is het totaalbedrag dat daaraan wordt uitgegeven best groot.

Wie behandelt de meeste blessures?

Jaarlijks roepen ongeveer 2 miljoen mensen met een sportblessure de hulp in van een medisch specialist. Van die 2 miljoen belanden 130.000 op de spoedeisende hulp. Bij 12.000 is het letsel zo ernstig dat er een opname in het ziekenhuis volgt. De huisarts krijgt jaarlijks te maken met bijna 850.000 sportblessures. Verreweg het meeste werk als gevolg van sportblessures gaat echter naar de fysiotherapeuten. Die ontvangen jaarlijks 1,2 miljoen mensen voor de behandeling van een sportblessure. Gelukkig komt het niet zo heel vaak voor dat mensen overlijden tijdens het sporten. Dat zijn er enkele tientallen per jaar.

Wat kost een sportblessure?

Zoals al aangegeven zijn de kosten van blessures door botsingen of een val tijdens het wielrennen of mountainbiken het hoogst. Het gaat vaak om breuken, soms aan de heup, maar vaker van armen en benen en de kosten lopen op tot duizenden euro’s per patiënt. Bij veldsporten zijn de blessures doorgaans minder ernstig en dus ook minder duur. Dat betreft knie- en enkelblessures (kosten ruim 1.000 euro), polsblessures (ruim 1.000 euro) en gekwetste handen en vingers (circa 850 euro). Deze blessures vormen het leeuwendeel van de sportblessures en zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de kosten voor medische behandeling van sportblessures.

Wie betaalt de kosten van een sportblessure?

Als je zelf tijdens een sportevenement of wedstrijd geblesseerd raakt hoef je je geen zorgen te maken of de kosten van de behandeling wel worden betaald. De spoedeisende hulp, huisarts en de medisch specialist worden allemaal bekostigd vanuit de basisverzekering. Wel moet eerst het eigen risico worden betaald, behalve voor de huisarts. Fysiotherapie wordt niet vergoed, tenzij je daar een aparte aanvullende verzekering voor hebt afgesloten. Als je weinig last hebt van blessures kun je het risico nemen om geen aanvullende verzekering te nemen. Maar als je blessuregevoelig bent kan dat financieel aantrekkelijk zijn.

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

De beste tip voor een amateursporter bij het afsluiten van een zorgverzekering is om goed naar je eigen situatie te kijken. Ben je helemaal gezond of loop je een zeker risico om geblesseerd te raken? Beoefen je een sport waar blessures vaak voorkomen of blijft het bij een incident? En als er een blessure ontstaat, is die dan ernstig of gaat het om een oppervlakkige kwetsuur die vanzelf geneest? Met al deze factoren moet je rekening houden als je op zoek bent naar een andere zorgverzekering, als je dan een aantal zorgverzekeringen geselecteerd hebt kan je die zorgverzekeringen 2020 vergelijken.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De kosten van sportblessures

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *