Voetbal is een van de meest populaire sporten ter wereld. Er zijn in totaal ongeveer 200 miljoen actieve sporters en naar schatting rond de 3,5 miljard geïnteresseerden in voetbal. Daarnaast zijn er meer dan 3500 professionele voetbalclubs die actief zijn in ongeveer 200 landen.

Voetbalclubs zijn uitgegroeid tot een industrie en zijn voor veel mensen zelfs een manier van leven. Het is een vorm van levensonderhoud voor tal van professionals en geïnteresseerden, maar ook voor gokliefhebbers is de voetbalwereld steeds interessanter. Met de groeiende populariteit van online wedden, kunnen voetballiefhebbers wedden op hun favoriete team met conventionele valuta of met crypto valuta op de daartoe beschikbare crypto-goksites.

Een essentieel onderdeel van de miljardenindustrie die de voetbal is, is de aan- en verkoop van spelers in de transferperiodes. Twee keer per seizoen is de transferwindow open en dit worden de zomer- of wintertransfer periode genoemd.

mensen die voetballen op een voetbalveld

Eind 2019/begin 2020 raakte de wereld in paniek toen COVID-19 toesloeg. De pandemie trof vrijwel iedere industrie, inclusief online gokken (blackjackspellen, slots, enz.), Ook voetbal ontkwam niet aan de malaise. De sport werd in de meeste landen automatisch stilgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dit veranderde drastisch de transferplannen die de meeste clubs hadden voor de komende transferperiode. Toen alle activiteiten eenmaal werden hervat, moesten voetbalfans hun teams tijdelijk aanmoedigen vanuit de luie stoel, op verre afstand van het stadion. Enkele effecten van COVID-19 op de transfermarkt zullen in dit artikel verder worden besproken.

Prijs van Spelers

De transferperiodes zijn het officieel toegestane moment waarop clubs hun activa (de spelers) kunnen kopen of verkopen. Fans gebruiken de periode ook om te wedden op het al dan niet doorgaan van een transfer. COVID-19 zorgde ervoor dat tal van clubs in hun boekjaar verliezen leden vanwege lagere inkomsten. Er zijn immers geen kaartverkoop, merchandise-verkoop of commerciële deals zonder voetbal.

Er werd gemeld dat als het Premier League-seizoen 2019-2020 niet was geëindigd, clubs meer dan £700 miljoen verschuldigd zouden zijn aan televisie- en radio omroepen. Echter, volgens een rapport van de CIES Football Observatory is er geen daling waargenomen van de hoogte van spelersvergoedingen die clubs betaalden bij transfers.

De pandemie zorgde weliswaar voor een breuk, maar het had geen invloed op het bedrag dat topclubs bereid waren te betalen voor de spelers van hun voorkeur.

Toename van Leningen

Spelersleningen zijn de afgelopen jaren een integraal onderdeel van de markt geworden, omdat clubs over het algemeen nieuwe methoden zochten om de stijgende kosten van transfers als gevolg van de pandemie te spreiden. Tijdens de meest recente transfer periode steeg het percentage van kredietdeals voor alle transfers van 20% naar 30%.

Clubs accepteren tegenwoordig ook een andere variant van leningen met een koopverplichtingsclausule. Dit werd ook een populaire transfermethode vanwege de COVID-19-pandemie en het onvermogen van clubs om de vraagprijzen van spelers direct te betalen.

Transfer Budgetten

Door de pandemie is er sprake van een daling van de transferbudgetten van clubs. Dit wordt veroorzaakt door slechte inkomsten, omdat clubs geld verloren door de opgelegde restricties. De totale transferuitgaven van Premier League-clubs bedroegen slechts £70 miljoen in januari 2021, een daling van £230 miljoen ten opzichte van januari 2020.

Ook in de andere Europese topcompetities daalden de transferuitgaven met ruim 60%, van €660 miljoen in 2020 naar €195 miljoen in 2021. In 2022/2023 lijkt dit echter ook weer op het oude niveau terug te zijn gekeerd.

Slotbeschouwing

COVID-19 heeft mogelijk een licht effect gehad op de prijs die sommige clubs bereid zijn te betalen voor nieuwe spelers. Het heeft de kans op direct contracteren verminderd, terwijl er een aanzienlijke toename is waargenomen van het aantal huurdeals dat clubs sloten.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe COVID-19 Voetbaltransfers heeft beïnvloed

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *