Een boek lezen? Hoogstens in de vakantie en dan is het nog maar de vraag of je door een boek gegrepen wordt. Tenzij het boek over voetbal gaat.
Biografieën over voetballers zijn er genoeg, over verschillende voetbalclubs ook. En soms is er zo’n boek dat verder kijkt dat louter binnen de witte lijnen. We zetten vijf mooie boeken op een rij, die niet alleen tijdens de vakantie lekker zijn om te lezen, maar ook gewoon in de schooltas mee kunnen, voor tijdens de pauze.
Biografie over Sjaak Polak

Rick van Leeuwen schreef het meest recente voetbalboek over Sjaak Polak met de titel ‘Even serieus’. Een biografie over een Haagse voetballer die volgens kenners een cultheld wordt genoemd.
‘In dit boek ontvouwt zich een schokkend levensverhaal, dat lucht krijgt dankzij het droogkomische verslag van zijn alledaagse bestaan. Met als resultaat een verhaal vol hilarische taferelen, wonderlijke observaties en ontroerende passages’, zo vertelt de achterflap.
Records en feiten van FC Barcelona

Voor de jonge voetballers vanaf 12 jaar is er het boek FC Barcelona- het ultieme fanboek. Met spelers als Cruijff, Neeskens, Romario, Koeman, Laudrup, Ronaldinho, Neymar, Suárez en Messi, spreekt deze club enorm tot de verbeelding. ‘Een bezoekje aan Camp Nou hoort bij een reis naar Barcelona, zeker als je met kinderen reist’, meent de uitgever. Eerst maar lezen. Dit is zo’n boek dat makkelijk in de Eastpak rugzak mee kan.
De meiden aan zet

Vorig jaar verscheen het boek Meisjesdromen over vrouwenvoetbal, geschreven door Willem Vissers. Ondertitel: van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar. Het is nog een van de weinige boeken over vrouwenvoetbal. Het is een begin.

Cruijff mag niet ontbreken

Auke Kok schreef vorig jaar een biografie over Johan Cruijff en deze mag in dit rijtje niet ontbreken. Iedereen denkt Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn carrière voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. ‘Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie’. Lezen dus.

Binnenkort verwacht: Brian Roy

Hij maakte in de jaren tachtig zijn debuut bij Ajax en werd direct vergeleken met Johan Cruijff. Dertig jaar later zitten schrijver Hajo De Boer en Brian Roy in een Amsterdams café en haalt Roy uit zijn Kipling tas een mini-voetbalveldje dat vanaf dat moment een belangrijke rol tijdens hun ontmoetingen zal gaan spelen. Over de wereld van Brian Roy, de liefde voor voetbal, familie en over een bijzonder (voetbal)leven. De titel: Ongrijpbaar, de wonderlijke schijnbewegingen van Brian Roy.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: 5 interessante boeken over voetbal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *