1. Overige

Supplementen ter bevordering van sportprestaties

Voetbal is de populairste teamsport in Nederland. Elke weekend worden er duizenden voetbalwedstrijden gespeeld door heel het land. Verschillende teams strijden tegen elkaar voor de begeerde overwinning en hopen uiteindelijk kampioen te worden. Als voetballer wil je dat je prestaties optimaal zijn zodat je maximaal kunt presteren tijdens de wedstrijden en snel herstellen. Voedingssupplementen kunnen hierbij helpen.

Prestaties verbeteren met supplementen

Voeding en supplementen voor voetballers zijn tegenwoordig steeds populairder aan het worden. Iedereen die regelmatig sport heeft er baat bij. Naast het letten op het consumeren van de juiste voeding, gebruiken voetballers steeds vaker supplementen, waaronder professionele voetballers. Er zijn een hoop verschillende supplementen met al hun eigen functie. Voor voetballers die hun prestaties willen verbeteren en snel willen herstellen zijn supplementen een mooie uitkomst. Maar welke supplementen zijn dat dan? Hieronder bespreken we welke supplementen zeker van waarde zijn.

Supplementen voor voetballers

Er zijn verschillende soorten supplementen die geschikt zijn voor voetballers. Zo dragen bepaalde supplementen bij aan het behoud van spiermassa & anderen weer aan de gezondheid. De belangrijkste zijn:

  • Eiwitshakes
  • BCAA’s
  • Omega 3
  • Multivitamine
  • ZMA + Calcium

Bovenstaande supplementen hebben al hun eigen toevoeging aan de sportprestaties. Wat ze doen en waarom dit goed is voor voetballers leggen we hieronder uit.

Eiwitshakes

Eiwitshakes zitten vol met, de naam zegt het al, eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het opbouwen en behouden van je spieren. Na een wedstrijd zullen je spieren beschadigd zijn. Eiwitten zorgen ervoor dat de beschadigde spieren worden gerepareerd. Hierbij is het belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt.
Naast herstel zijn eiwitten ook belangrijk bij de groei van je spiermassa. Met een grotere spiermassa kun je sneller rennen, harder schieten en hoger springen!

BCAA’s

Je lichaam heeft aminozuren nodig voor energie. Wanneer je veel beweegt vraagt je lichaam om meer energie en dus meer aminozuren. Je lichaam haalt aminozuren uit je spieren wanneer er een tekort aanwezig is, dit wil je uiteraard niet! Neem daarom een BCAA supplement of een blend zoals BCAA Bodyguard. Zo kan het lichaam tekorten van aminozuren aanvullen en spierafbraak worden voorkomen.

Omega 3

Dit is een vetzuur dat veel verschillende voordelen biedt. Omega 3 helpt bij het soepel houden van je gewrichten, concentratieverbetering en ondersteund het hart en longfuncties.

Multivitamine

Tijdens het trainen of je wedstrijd is de vraag naar vitamines hoog, omdat je lichaam veel vitamines gebruikt om te kunnen presteren. Deze vitamines moeten ook weer worden aangevuld, multivitamine kan hierbij uitkomst bieden. Met voldoende vitamines in je lichaam vergroot je je uithoudingsvermogen en ondersteun je de stofwisseling.

ZMA + Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor het lichaam, het is verantwoordelijk voor de stevigheid en de opbouw van je botten. ZMA is een combinatie van zink en magnesium, zink draagt bij aan het tot stand houden van het testosterongehalte in het bloed. Voor voetballers is dit belangrijk, omdat testosteron de spiergroei stimuleert. Door veel te bewegen zweet je de mineralen uit het lichaam en dit kan zorgen voor een tekort.

Supplementen zijn een toevoeging, niet een medicijn

Als voetballer is voeding het belangrijkst. Door gezond en gevarieerd te eten krijgt je lichaam alles binnen zodat jij goed kan presteren en herstellen. Een gezond dieet bestaat uit groenten, fruit, vette vis en vers vlees. Het effect van de supplementen zullen vele malen lager zijn wanneer je elke dag ongezond eet. Dagelijks naar het restaurant met de gele M gaan zullen je sportprestaties niet bevorderen. Je kunt dan zoveel supplementen nemen als je wilt, maar dit zal niet veel veranderen aan je sportprestaties en hersteltijd.

Voeding voor voetballers

Als voetballer is uithoudingsvermogen en explosiekracht van belang. Dit betekent dat je als voetballer voldoende koolhydraten en onverzadigde vetten binnen moet krijgen. Koolhydraten en vetten geven je lichaam de energie die je als voetballer nodig hebt om te presteren. Koolhydraten kun je onder andere vinden in:

  • Aardappelen
  • Pasta’s
  • rijst
  • Groente en fruit
  • Andere vezelrijke producten

Het duurt even voordat je lichaam het eten heeft verteert, eet daarom minimaal 2 uur voordat je moet voetballen. Naast koolhydraten en vetten is het uiteraard ook belangrijk dat je voldoende eiwitten, vitamines, mineralen en vocht binnenkrijgt.

Vergeet niet te slapen

Slapen is ontzettend belangrijk voor je prestaties op het veld. Door te weinig te slapen verlies je snelheid en uithoudingsvermogen. Ook wordt de kans op een blessure groter, je weerstand verlaagt en je aandacht erbij houden wordt moeilijker. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt. Gemiddeld heeft een mens 7 tot 9 uur slaap nodig. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hangt af van meerdere factoren. Jonge mensen hebben meer slaap nodig. Ook mensen die veel sporten of een druk leven leiden, hebben gemiddeld meer slaap nodig.

Goed eten en voldoende nachtrust is key

Door gezond te eten en voldoende te slapen zullen je prestaties als voetballer verbeteren. Supplementen als toevoeging aan je voeding helpen de prestaties te bevorderen en het herstel te versnellen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Supplementen ter bevordering van sportprestaties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *