1. WK 2014

Thomas Müller: de multifunctionele ballenjongen

Op drie maart 2010 speelde Duitsland een vriendschappelijk duel tegen Argentinië. Ondanks dat Argentinië met 1-0 won, was het een onvergetelijke dag voor de jonge Thomas Müller. Hij had zojuist zijn interlanddebuut gemaakt. En na afloop mocht hij samen met Maradona, bondscoach van Argentinië, de persconferentie doen. Thomas kon zijn geluk niet op. Dé legendarische Diego Maradona die over, de toen 20-jarige, Thomas Müller uit Weilheim vragen mocht beantwoorden. Een jongensdroom.
Waar Müller hoopte op een complimentje over zijn spel, waren Pluisje’s eerste woorden over de aanvaller: “Ik ga toch niet beginnen met een ballenjongen naast me?” En Maradona liep weg van de perstafel. Müller was hem totaal niet opgevallen.

Thomas Müller

Op 13 september 1989 werd Thomas Müller geboren. Hij kwam ter aarde in Weilheim en begon met voetballen bij TSV Pähl. Vanuit TSV Pähl ging hij op 10-jarige leeftijd naar Bayern München. Daar doorliep hij de jeugdopleiding tot hij op 15 augustus 2008 zijn debuut in het eerste mocht maken onder Jurgen Klinsmann. In het seizoen daarop werd hij meteen een vaste waarde toen Louis van Gaal voor de groep stond. En ook Heynckes en Guardiola gebruikten Müller veelvuldig. Op de positie waar zij hem nodig hadden, want Müller is niet enorm snel of ongelooflijk technisch, maar multifunctioneel. Een harde werker die zich wegcijfert voor het team.
Sinds zijn debuut speelde hij 287 wedstrijden voor Bayern München, waarin hij 99 keer scoorde, 87 assists gaf en op zeven(!) verschillende posities speelde.

Afbeelding 1: posities Müller in zijn clubcarrière. Bron: WhoScored.com
Afbeelding 1: posities Müller in zijn clubcarrière. Bron: WhoScored.com

Interlandcarrière

Drie maanden na zijn interlanddebuut tegen Argentinië mocht Müller zijn koffers pakken voor een trip naar Zuid-Afrika. In het land waar Desmond Tutu op de dag van Thomas’ geboorte de Anti-Apartheid mars liep, mocht Thomas Müller, 20 jaar en 9 maanden later, zijn land vertegenwoordigen op het WK. Müller had geen enkel kwalificatieduel gespeeld voor Duitsland, maar door een goed seizoen in München werd hij toch opgeroepen. Löw zag in Müller een handige speler om er bij te hebben.
Voorafgaand aan het toernooi waren de ogen, zoals gewoonlijk, niet gericht op Müller. Messi, Torres of Villa zou de ster van het toernooi worden. Uiteindelijk werd Thomas Müller de topscorer van het toernooi met vijf doelpunten uit zes wedstrijden, ook gaf hij drie assists. Een van zijn doelpunten scoorde hij tegen nota bene Argentinië. In de kwartfinale scoorde hij na drie minuten de snelste goal van het toernooi. En Diego Maradona wist meteen wie hij was.
In de luwte won de pas 24-jarige Duitser in zijn vijf volledige seizoenen bij Bayern al elf hoofdprijzen, waaronder de Champions League, drie maal het Duitse landskampioenschap en net zo vaak het Duitse bekertoernooi. Met ‘zijn’ Duitsland was hij voorlopig minder succesvol, het is namelijk de wereldbeker die nog ontbreekt in de prijzenkast van Müller.

Tabel 1: de indrukwekkende prijzenkast van Thomas Müller
Tabel 1: de indrukwekkende prijzenkast van Thomas Müller

WK 2014

Dit jaar is Müller met die Mannschaft afgereisd naar Brazilië. Hoewel hij topscorer was in 2010, hielden weinigen rekening met nog een toptoernooi van Müller. Dribbelkoningen Messi en Neymar gingen dit WK de show stelen en Cristiano Ronaldo zou de verlosser worden van Portugal. Tot 16 juni 2014; Duitsland – Portugal. De eerste poulewedstrijd van groep G zou een zinderende strijd worden die op individuele klasse beslist moest worden. Een opvlieging van Götze, een afstandsschot van Schweinsteiger of een kunststukje van Ronaldo. Maar Ronaldo was onzichtbaar en de man, waar niemand rekening mee had gehouden, stond op. De Portugese verdediging kon geen vat krijgen op Müller en de Duitse aanvaller maakte een hattrick.
Een hattrick zonder opvallende statistieken.

Tabel 2: de statistieken van Thomas Müller in het WK-duel met Portugal
Tabel 2: de statistieken van Thomas Müller in het WK-duel met Portugal

Afbeelding 2: doelpunten van Thomas Müller tegen Portugal. Bron: Squawka
Afbeelding 2: doelpunten van Thomas Müller tegen Portugal. Bron: Squawka

In deze wedstrijd mondde 75% van Muller’s schoten uit in een doelpunt. Müller’s doelpunten bestonden uit een intikker, een penalty en een schot uit de draai op respectievelijk 4, 11 en 12 meter van het doel.
Om te denken dat het dit WK bij deze hattrick blijft, zou naïef zijn. Müller heeft in zijn korte loopbaan al vaak genoeg aangetoond meer te zijn dan een degelijke voetballer. Zijn 20 goals in 50 interlands bewijzen dat. Maar hoeveel goals en caps daar ook bij komen, de hele wereld zal bij Müller altijd blijven denken aan Gerd. En Thomas staat in de schaduw. Onopvallend. Want dat is Thomas Müller.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Thomas Müller: de multifunctionele ballenjongen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *