Ivar Hageman is innovatiemanager bij Heracles Almelo. Innovatiemanagers schieten als paddenstoelen uit de grond en lijken voor clubs in de Eredivisie ineens interessant. We spreken Ivar Hageman over het fenomeen van innovatiemanagers. Waarom zijn innovatiemanagers zo interessant voor Eredivisie teams?

Ivar Hageman (40) werkt net als zovelen deze tijd veel thuis. Hij klapt zijn laptop open voor een digitaal gesprek. “Een innovatiemanager is een persoon die de verbinding zoekt tussen bedrijven, gemeenten, onderwijs, studenten en de club. Hiermee beogen we te laten zien dat een voetbalclub meer is dan alleen een voetbalclub. Enerzijds proberen we aan bedrijven die aan Heracles Almelo verbonden zijn meer te bieden dan alleen het kijken van onze wedstrijden. Anderzijds kan Heracles zelf ook profiteren van de kennis en expertise van bedrijven of universiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van performance.”

“Een mooi voorbeeld van een project wat we vorig jaar hebben opgezet is een groot integraal vitaliteitsprogramma: FitGame. De FitGame is een samenwerking tussen een groot ziekenhuis in de regio (MST), een mbo-instelling uit Hengelo en Almelo (ROC van Twente) en Heracles. We hebben tegen deze instellingen gezegd: Heracles heeft heel veel kennis en expertise in huis op het gebied van performance. En dan met name op het gebied van gezond eten, slapen, werk-privé balans, mentale begeleiding, video-analyses en fysiek medische begeleiding. Die kennis besteden we nu voornamelijk aan onze spelersgroep, maar eigenlijk zouden we die kennis breder willen inzetten in de maatschappij en dat kan alleen door samenwerking met hen.”

“We hebben die drie partijen samengevoegd en een jaar lang gewerkt aan een vitaliteitsprogramma. Dit programma kunnen wij inmiddels aanbieden aan bedrijven die verbonden zijn aan Heracles. Zij kunnen dan hun werknemers op training naar ons sturen en wij gaan dan aan de slag met hun leefstijl. We leveren dus echt een waarde aan bedrijven. Hiermee maken we de regio Twente een stuk gezonder en vitaler, samen met die partners”

Versterking van de positie

Toch is het niet enkel en alleen de maatschappelijke bijdrage die het interessant maakt voor Heracles om de samenwerking met andere instituten aan te gaan. Ivar zegt: “Aan het einde van de rit vergroot dit ook onze mogelijkheden om als club te groeien. Primair doen we het omdat het van maatschappelijk belang is om de regio te versterken, maar natuurlijk kijken we ook naar het gezamenlijke businessmodel met onze partners. Inkomsten die we hieruit genereren kunnen we gebruiken voor het verder versterken van het programma The Fitgame en het vergroten van vitaliteit in regio.”

“We kijken: wat kunnen we nog meer bieden dan voetbalwedstrijden om nieuwe mogelijkheden aan te boren? Het concrete voorbeeld van FitGame is iets wat onze begroting op lange termijn kan versterken. Daarmee bouwen we aan een structurele positie in de middenmoot van de Eredivisie.”

Ivar erkent ook dat niet elke club al in dit stadium is. Een van de belangrijke dingen in zijn takenpakket is om met een duidelijk verhaal te komen richting de club over de noodzaak van het meewerken aan deze innovatie. 

“Iedereen weet: in de voetballerij moet je echt intern het draagvlak hebben om een voetbalclub mee te krijgen in dit soort modellen. Bij een voetbalclub staat voetbal natuurlijk wel centraal. Heracles is zich er gelukkig van bewust dat ze steeds meer moeten doen naast voetbal. Het voordeel is echt dat de club beseft dat het een begroting heeft die hoort bij de onderste zeven plaatsen in de Eredivisie. Willen wij structureel meedoen om de plekken acht tot twaalf, dan is het noodzakelijk om innovatief te zijn.”

screenshot 36
Ivar Hageman als innovatiemanager bij Heracles Almelo  ©nesimages.nl

Opkomst van de innovatiemanager

“Ik denk absoluut dat meer clubs het belang gaan inzien van een innovatiemanager. Nu hebben we al regelmatig contact met FC Utrecht, PSV, Almere City en FC Groningen. Dat zijn ook clubs die er nu actief mee bezig zijn. De relevantie van innovatie wordt ook steeds groter in de voetballerij. Dat ziet men dus.”

“Zeker gelet op het feit dat de Nederlandse competitie natuurlijk werkt met totaal andere budgetten dan andere landen. Wij moeten het echt hebben van creativiteit en innovatie. Dat is een belangrijk gegeven in ons Nederlandse voetballandschap. Ik zie links en rechts dat steeds meer innovatiemanagers benoemd worden, maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat we nog echt in de beginfase van dit traject zitten”

Een innovatiemanager staat, ondanks dat het de verbindende factor is tussen bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen, toch dicht bij het voetbal. Ivar legt uit dat data wetenschap een belangrijke rol speelt in het begeleiden van de medische en technische staf. “We zijn nu met Universiteit Twente aan het kijken hoe je met behulp van onder andere sport data science een performance center kunt gaan opbouwen binnen Heracles Almelo.”

“Een ander concreet voorbeeld hiervan is de belastingsmonitor. Daar zijn we met Hogeschool Saxion naar aan het kijken. Het is heel belangrijk om de data die we beschikbaar hiervoor hebben op een juiste manier praktisch toepasbaar te maken voor onze technische staf. Het is niet zo dat wij nog meer data over de schutting proberen te gooien, maar wij zijn vooral bezig met de data die we nu hebben concreet toepasbaar te maken.”

Opzet van het EK

“Als we het hebben over belastbaarheid, dan vind ik de nieuwe opzet van het Europees Kampioenschap echt onbegrijpelijk. Ik zag laatst de statistieken van Bruno Fernandes, die heeft echt onbegrijpelijk veel wedstrijden gespeeld dit jaar. Dat is echt bizar. Als je uit een van de zes poules komt, dan moet je daarna nog wedstrijden spelen in de laatste zestien, kwartfinale, halve finale en finale. Dat is een batterij aan wedstrijden voor de twee finalisten aan het einde van een intensief seizoen.”

“Dan zijn we als clubs ongekend goed bezig met belasting door te kijken naar de ultieme fysieke opbouw van bijvoorbeeld een training. Dan kijken we concreet wat spelers qua belasting aankunnen en dan krijgen we steeds meer dit soort toernooien met meer wedstrijden. Dat vind ik onbegrijpelijk. We moeten echt kijken naar een betere balans tussen de fysieke gesteldheid van spelers en de commerciële belangen rondom zo’n toernooi.”

“Als je een voorspelling moet wagen voor het EK als relatieve buitenstaander, dan denk ik dat de fitheid na zo’n slopend seizoen doorslaggevend gaat zijn. Letterlijk: welke selectie is op dit moment, in deze fase, nog fit genoeg om zo’n zwaar toernooi te spelen? Dan kom je toch vanzelfsprekend uit bij de Duitsers, Fransen, Italianen en Belgen.”

Frank de Boer als innovatiemanager

“We hebben natuurlijk een nationale discussie over het systeem en ik heb me daar de afgelopen tijd in geprobeerd te verdiepen, in dat 5-3-2 systeem. Ik denk dat het een gecompliceerd systeem is. Dat je bijvoorbeeld bepaalde specifieke kwaliteiten nodig hebt van de wingbacks, de spitspositie, de diepgang in de omschakeling en ook de bezetting van je middenveld. Dat zijn allemaal vraagtekens. Dus ik denk zeker niet dat wij tot de favorieten behoren en dat we hooguit in een outsiders rol zitten.”

Op de vraag of we in Nederland een innovatiemanager nodig hebben die De Boer kan steunen in het feit dat je plannen systematisch met de focus op lange termijn moet implementeren weet Ivar een goed antwoord: “ik denk dat je dit toernooi kunt enigszins vergelijken met 2014 onder Louis van Gaal. Van Gaal zei vanaf het begin één ding: dit 5-3-2 systeem gaan we spelen en hier moeten we drie á vier weken heel intensief op gaan trainen en slijpen. We moeten ons die speelstijl eigen maken. We hebben nu vooral geëxperimenteerd en hebben het systeem ons niet eigen gemaakt. Ik geloof minder in het oplaten van allerlei proefballonnen die experimenteel van aard zijn.” 

“Ik ben nog op zoek naar een bepaalde lijn met spelprincipes bij Oranje: bijvoorbeeld driehoekjes en één tegen één creëren in plaats van een bepaald systeem. Het is goed dat we niet klakkeloos 4-3-3 handhaven. Je moet natuurlijk proberen te innoveren, het voetbal ontwikkelt zich ook. Zo’n nieuw systeem kan wel prima werken, maar ik denk dat je de innovaties ook echt duurzaam en lange termijn houdbaar moet maken.” Precies zoals Ivar als innovatiemanager bij Heracles Almelo de komende jaren te werk gaat. 

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Waarom elke club (en ook Frank de Boer) een innovatiemanager kan gebruiken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *