De speler van de maand april is Sergio Peña. Met twee doelpunten en één assist heeft de aanvallende middenvelder uit Peru een belangrijk aandeel in de drie overwinningen en de zegereeks van FC Emmen. 

Degradatiestrijd

Emmen begon deze maand met 15 punten. De ploeg van Dick Lukkien wist echter al haar wedstrijden in april te winnen. Peña scoorde één maal uit een strafschop en wist daarnaast nogmaals vanuit het zestienmetergebied het net te vinden.

In de onderstaande figuur zien we de shotmap van april van de nummer 10. We zien dat hij het regelmatig vanuit buiten het zestienmetergebied probeert.

speler van de maand pena 1
Figuur 1: Shotmap Peña april

Dit patroon zien we eveneens terug in de shotmap van het gehele huidige seizoen. Dit terwijl zijn doelpunten gemaakt zijn vanuit het zestienmetergebied. Deze pogingen waren samen goed voor 2.83 xG. De 1.02 xG van april is dus goed voor meer dan een derde van zijn totale xG.

speler van de maand pena 2
Figuur 2: shotmap Peña seizoen 2020/2021

Steekpasses

Het doelpunt dat op de bovenstaande shotmap van april te zien is, komt voort uit een gemiste penalty van Peña. Desondanks laten we het moment voorafgaand aan de penalty zien, waar Peña zijn voetballend vermogen laat zien.

In de onderstaande figuren zien we de aanval die leidt tot de 3-0.

speler van de maand pena 3
Figuur 3: Peña scant zijn omgeving, vraagt om de bal en draait open.
speler van de maand pena 4
Figuur 4: Peña geeft een steekpass op De Leeuw, waarmee hij de gehele verdediging van RKC uitspeelt.
speler van de maand pena 5
Figuur 5: De Leeuw wordt aangetikt en een penalty wordt gegeven.

Voorafgaand aan deze 3-0 liet de Zuid-Amerikaanse middenvelder zich ook al zien met een schitterende steekpass, waarbij de timing en precisie van grote klasse waren.

In de onderstaande figuren zien we de 2-0.

speler van de maand pena 6
Figuur 6: Peña anticipeert op een terugspeelbal van RKC en onderschept deze bal.
speler van de maand pena 7
Figuur 7: Peña dribbelt naar binnen en wacht op het juiste moment om de steekpass te geven.
speler van de maand pena 8
Figuur 8: Peña geeft op het juiste moment de verfijnde steekpass, waarna Adžić aantekent voor de 2-0.

Hieronder zien we een tabel met statistieken die bevestigen dat Peña gevaar kan stichten met het geven van gevaarlijke passes.

We zien bijvoorbeeld dat 65% van zijn passes in de ‘final third zone’ (speelveld bij het doel van de tegenstander) aankomen en 68% van zijn voorwaartse passes aankomen.

Passing Accuracy83,2%
Accurate passes in final third65%
Accurate forward passes68%

Daarnaast zien we een percentage ‘Passing Accuracy’ van 83,2%. Als we dit bijvoorbeeld vergelijken met enkele andere aanvallende middenvelder uit de Eredivisie, zien we dat Peña het goed doet wat betreft passing.

Daarnaast is dit een erg goede statistiek voor een nummer 10 van een degradatiekandidaat. Aanvallende middenvelder Van der Venne van concurrent RKC, haalt bijvoorbeeld maar een percentage van 64,7% op dit gebied.

Ouassama Tannane72,8%
Joey Veerman74,8%
Richard van der Venne64,7%
Rai Vloet78,2%

In figuur 2 hebben we gezien dat Peña aardig wat schoten heeft gelost van buiten het zestienmetergebied. Dit is dan ook terug te zien in zijn ‘Shots on target’. Peña heeft in het huidige seizoen 47 schoten gelost, waarvan er 15 op doel waren.

Dit komt neer op een percentage van maar 31,9%. In het artikel van de speler van de maand maart hebben we gezien dat Gundmundsson, Vloet en Van der Streek allen een percentage van minimaal 40% halen op dit vlak.

Statistieken versus werkelijkheid

Alhoewel twee penalty’s, waarvan één misser, en één assist niet heel erg bijzonder klinken, hebben we aan de wedstrijdbeelden gezien dat Peña met zijn momenten tegen RKC een groot aandeel heeft gehad in een zeer belangrijke overwinning.

Daarnaast tekende hij met zijn andere penalty voor de belangrijke 0-1 tegen Fortuna Sittard.

Of de goede maand april genoeg is voor Emmen, moet nog blijken.

De huidige 16e plaats geeft recht op play-offs. Met nog wedstrijden tegen Heerenveen, Groningen en directe concurrent VVV op de laatste speeldag, zou een uitblinkende Peña erg welkom zijn voor het elftal van Lukkien.

Wellicht kan Emmen zich dan nog helemaal veilig spelen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand april: Sergio Peña

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *