1. WK 2014

8 redenen waarom Oranje wél wereldkampioen wordt..

Het vertrouwen in de manschappen van Louis van Gaal is tijdens het Wereldkampioenschap in Brazilië niet heel groot te noemen. De algemene tendens is dat Oranje sneuvelt in de groepsfase of anders in de achtste finale het thuisland Brazilië treft om vervolgens haar Waterloo te vinden. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken waarom Oranje wel gaat schitteren in Brazilië. Speciaal voor de optimist zet ik acht redenen op een rijtje.

1. Louis van Gaal is de bondscoach.

Van Gaal is als geen ander in staat om een hecht team te smeden. Overal waar Louis is geweest, heeft hij successen geboekt. Oranje kan niet achter blijven toch?

2. Oranje heeft een perfecte mix van talentvolle en ‘gearriveerde’ voetballers.

De selectie van Oranje lijkt redelijk in balans te zijn. Zo worden talentvolle spelers (Depay) aangevuld door gearriveerde spelers (Robben). Van Gaal is de aangewezen man om hier een hecht collectief van te smeden.

3. Het team kan volledig in dienst spelen van de “grote drie” (Sneijder, Robben en Van Persie).

De kracht van Oranje ligt duidelijk voorin. De “grote drie” scoorden gezamenlijk al 90 doelpunten. Het zou mooi zijn als ze met z’n drieën dit WK de 100 doelpunten kunnen gaan behalen. Achter de grote drie staat een sterk verstevigde verdediging. Sneijder, Robben en Van Persie krijgen zo voldoende vrijheid en hoeven niet constant verdedigend te denken.

4. Oranje was een heel kalenderjaar ongeslagen.

De geschiedenis leert ons dat na een ongeslagen kalenderjaar een succesvol groot toernooi gespeeld wordt. Nederland wordt op de grote toernooien na een ongeslagen pré-toernooi-jaar altijd pas uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar en weet de groepsfase dan sowieso te overleven. Eén keer werd Oranje zelfs niet uitgeschakeld, met het Europees Kampioenschap in 1988 als gevolg. Lees hier het hele onderzoek waarom het Nederlands Elftal gaat schitteren in Brazilië.

“De geschiedenis leert ons dat na een ongeslagen kalenderjaar een succesvol groot toernooi gespeeld wordt.”

5. Er is altijd een verrassing.

En waarom zou dat dit toernooi niet Oranje zijn? Voor het eerst in jaren zijn we underdog en verwachten we zelf en het buitenland vrijwel niets van Nederland. Onze spelers zijn relatief onbekend. De druk zal een stuk minder zijn dan voorgaande toernooien. Oranje gaat gewoon verrassen!

6. Oranje gaat 5-3-2 spelen.

Het huidige Nederlands Elftal lijkt haast gemaakt voor een 5-3-2-formatie. Tot deze conclusie kwam Marco van der Heide in dit artikel. In de praktijk blijkt deze variant helemaal niet zo verdedigend te zijn dan menigeen denkt. Volgens Marco is een 3-4-1-2-variant een betere benaming voor deze formatie. Voordeel is dat Oranje tevens eenvoudig terug kan schakelen naar hun roots, de 4-3-3-formatie. Oranje wordt op deze manier een stuk onvoorspelbaarder. Aan de tegenstander de zware taak zich hier op voor te bereiden.

7. De spelers van Oranje hebben allen voldoende rust gehad.

De Eredivisie was één van de competities die als eerste was afgelopen. De meeste spelers hebben al enkele weken vrij en kunnen zich optimaal en fris voorbereiden op het WK. Sterkhouder Robben speelde langer door, maar leek alleen maar beter te worden en kon door het vroege kampioenschap van Bayern Munchen toch een tandje terugschakelen. Robin van Persie heeft mede door een blessure de laatste weken ook voldoende rust kunnen houden en lijkt topfit aan de start van het WK te komen. Wesley Sneijder speelde nog lang door voor Galatasaray, maar juist hij leek veel wedstrijden nodig te hebben om weer in topvorm te komen.

8. Oranje kan op de juiste momenten scoren.

Althans, als we naar de kwalificatie kijken. We scoren snel en laat. 10 van de 34 goals in de eerste 20 minuten, 9 in de laatste 20. We kunnen dus goed starten en de tegenstander eventueel conditioneel kapot spelen. De spelers van Oranje hebben niet zoals de Spanjaarden een heel zwaar seizoen achter de rug.


[poll id=”23″]

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: 8 redenen waarom Oranje wél wereldkampioen wordt..
 • 31 mei 2014

  Ik bewonder je optimisme Remon, maar denk dat de verdedigende zwaktes / gebrek aan echte verdedigende kwaliteiten uiteindelijk zwaarder kunnen wegen. Met mensen van het kailber Kompany of Ramos is een counter ook minder riskant. En de afwezigheid van Van der Wiel (die met meer dan goede aanvallers traint) is ook een aderlating.
  Mijn outsider is daarom niet Nederland, maar België. Met spelers als Courtois, Kompany, Debruyne en Hazard staat er een fantastische basis. Iemand als Chadli zou in Nederland volgens mij basisspeler zijn, maar in België niet.

  Reageer
  • 31 mei 2014

   Bedankt voor je reactie Arnold 🙂
   Het is ook niet makkelijk om écht positief te zijn over de kansen van Oranje. Maar ik wilde graag een keer de andere kant belichten.
   België heeft absoluut goede spelers. Maar geen wereldtop als Van Persie en Robben!

   Reageer
   • 31 mei 2014

    Ik zie juist meer balans bij België. Nederland is te afhankelijk van Van Persie, Sneijder (verwacht ik toch) en vooral Robben. Als zij minder in het spel zitten, dan is dat moeilijker op te vangen. Maar misschien helpt dit podium in Brazilië om deze drie boven zichzelf te laten uitstijgen. Als de teller van 90 naar 100 of meer gaat, dan kun je zo maar wel bij de laatste vier komen.

    Reageer
 • 31 mei 2014

  Zo bekijk je het positief! Maar aan de tien kon je zeker niet komen?

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *