Elk jaar nomineren dertig Europese voetbaljournalisten hun stem voor de Golden Boy-award voor de beste jonge speler onder de 21 jaar in Europa. Deze verkiezing is in 2003 door de Italiaanse krant Tuttosport opgezet. Sindsdien is de award gewonnen door verschillende supersterren zoals Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Sergio Agüero (2007) en Paul Pogba (2013). De genomineerden voor dit jaar zijn onlangs aangekondigd, een interessant moment om de genomineerde talenten te vergelijken met de SciSkill Index.
Allereerst kan je mening over wat een talent is verschillen. In welke leeftijdscategorie behoor je tot een talent? Is het een jonge speler die de beste onder zijn eigen leeftijdsgenoten is? Is het de speler die de grootste ontwikkeling in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt? Er zijn verschillende manieren om te kijken naar het relatieve begrip ’talent’. We houden de leeftijd van spelers onder de 21 jaar aan, net als Tuttosport.
Er zijn drie variabelen gebruikt om te kijken naar de genomineerden: de hoogste score wat betreft de huidige SciSkill, de grootste stijging van de SciSkill score gedurende de afgelopen zes maanden en de hoogste Potentie Score. Voor elk van deze variabelen maakten we een top vijf.

Talent met de hoogste SciSkill op dit moment

Highest current SciSkill Score
Borussia Dortmund’s buitenspeler Christian Pulisic leidt het klassement met een SciSkill score van 91,6, dezelfde score als doelman Alban Lafont van Toulouse. De Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma volgt kort achter het duo, terwijl de buitenspelers Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) en Pulisic’ teamgenoot Ousmane Dembélé respectievelijk de vierde en de vijfde plaats noteren. Pulisic heeft naast de hoogste SciSkill op dit moment ook de tweede hoogst mogelijke Potentie Score van deze vijf spelers, net achter de Donnarumma. Hij zag tevens de grootste stijging in de afgelopen zes maanden, zijn SciSkill Score steeg met bijna 50% in die periode.
Dat 18-jarige Pulisic bovenaan de ranglijst is misschien niet zo verwonderlijk als het lijkt. Het Amerikaanse talent kent tot dusver een uitstekend seizoen, hij speelde 1190 minuten in de Bundesliga voor Dortmund, scoorde hierin drie keer en gaf al vijf assists. Hij speelde in alle wedstrijden voor Borussia Dortmund in de Champions League, in vijf wedstrijden de gehele 90 minuten. Afgelopen woensdag mocht hij na rust invallen en deed dit alleraardigst door direct voor veel dreiging te zorgen vanaf de rechterflank.

Grootste verschil in SciSkill t.o.v. laatste zes maanden

Biggest difference last six months
Op de eerste plaats een speler die voor het grote publiek zeer waarschijnlijk nog redelijk onbekend is, OGC Nice-verdediger Malang Sarr. Hij kende de grootste stijging in zijn SciSkill score, door zijn waarde in de afgelopen zes maanden te verdubbelen (van 30,5 tot 66,6). Federico Chiesa (Fiorentina) is de tweede vóór Kai Havertz van Bayer Leverkusen (die afgelopen maand de jongste doelpuntenmaker van Leverkusen ooit werd). Theo Hernández (Deportivo Alavés) en Alejandro Pozo (Sevilla), beide uitkomend in Spanje, completeren de top vijf.
Malang Sarr carrière is explosief van start gegaan in de laatste maanden. De centrale verdediger, die in januari zijn achttiende levensjaar vierde, trad toe tot het eerste elftal afgelopen zomer, maakte zijn debuut in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen en scoorde vervolgens het winnende doelpunt (1-0). Het zag er perfect uit voor de jonge Fransman, maar na enig gebrek aan geconcentreerd verdedigen in de 3-0 nederlaag tegen Monaco, verloor hij zijn plaats in het team. In de laatste vier competitiewedstrijden, maakte hij weer deel uit van de wedstrijdselectie, al heeft hij sindsdien maar twee minuten in de Ligue 1 gemaakt (één minuut tegen Bordeaux en Lille). Toch schat de SciSkill de 18-jarige Sarr hoog in en voorspellen zijn sterke prestaties in de eerste helft van het seizoen veel goeds voor de toekomst.
Opmerking: Leeds United-middenvelder Ronaldo Vieira stond eigenlijk vijfde in de ranglijst, maar werd niet genomineerd voor de Golden Boy-award.

Talent met de hoogste SciSkill Potentie Score

Highest Potential Score
Deze top 5 bestaat uit relatief bekendere namen. Op plaats vijf komen we opnieuw Fiorentina-verdediger Chiesa tegen, die ook op de tweede plaats staat in de grootste stijging wat betreft de SciSkill in de afgelopen zes maanden. Donnarumma, Pulisic en Dembélé behoren als enige drie spelers zowel tot de spelers met de hoogste SciSkill op dit moment, als tot de spelers met de hoogste SciSkill Potentie Score. De nummer een van dit klassement is Theo Hernández. Hij bezit op dit moment volgens de SciSkill over de meeste potentie van alle spelers in Europa onder de 21 jaar.
De huurling van Atletico Madrid beleeft dit seizoen zijn doorbraak in La Liga, hij gaf al vier assists voor Alavés, dat op de twaalfde plaats staat. Verbeterpunt: hij pakte al tien gele kaarten, waardoor hij drie wedstrijden moest missen. Als gevolg van zijn sterke prestaties wordt hij al in verband gebracht met grootmachten als FC Barcelona en Real Madrid. Al lijkt een terugkeer naar Atletico deze zomer het meest waarschijnlijke, waar hij de concurrentie zal moeten aangaan met de 31-jarige Filipe Luís.
Opmerking: Manchester United’ linkervleugelverdediger Cameron Borthwick-Jackson stond eigenlijk vijfde, maar werd niet genomineerd voor de Golden Boy-award. Hij speelt op dit moment op huurbasis bij Wolverhampton Wanderers.

The ‘real’ Golden-Boy

In de poll van de Italiaanse krant Tuttosport heeft AC Milan-doelman Donnarumma op dit moment een grote voorsprong op zijn concurrentie. Dat de poll door een Italiaanse krant georganiseerd is zal hem vermoedelijk niet tegenwerken. Als we kijken naar de tabellen van de SciSkill, is hij zeker een van de grootste kanshebbers. We vinden Donnarumma terug als nummer twee en drie in twee van de drie tabellen (hoogste SciSkill op dit moment en hoogste SciSkill Potentie Score). Het feit dat hij relatief gezien niet zo’n grote stijging in zijn score in de afgelopen maanden heeft doorgemaakt is waarschijnlijk te wijden aan het feit dat hij al een langere periode dan de meeste spelers, basisspeler is.

Waar is Mbappé?

Nummer twee in de poll van Tuttosport is op dit moment AS Monaco-aanvaller Kylian Mbappé, die, zoals u wellicht is opgevallen niet voor komt in een van de top vijf-tabellen. Dat betekent niet dat ons algoritme veronderstelt dat Mbappé talent of kwaliteit mist. Eerder vanwege het feit dat Mbappé in het begin van zijn carrière op een lager niveau (Monaco II) en als invaller bij Monaco heeft gespeeld en de “initialisatiefase van het model” op dit moment hiervoor naar de eerste 25 wedstrijden kijkt. Maar, zoals u in de onderstaande tweet kunt zien, is Mbappé al op een hoger niveau dan dat bijvoorbeeld landgenoot Ousmane Dembélé op die leeftijd was. Met andere woorden: geen reden voor Mbappé-fans om zich zorgen te maken.
https://twitter.com/WesBeuvink/status/851724069120749568
Een andere interessante kandidaat voor de award is Pulisic, de jongste Amerikaanse speler ooit die na (legend) Freddy Adu zijn debuut maakte voor het nationale elftal. Pulisic heeft niet alleen de hoogste SciSkill Score op dit moment, maar ook de derde-hoogste mogelijke Potentie Score en de zevende-hoogste stijging ten opzichte van de laatste zes maanden van alle genomineerden van de Golden Boy-award. De jongste buitenlandse speler in de Bundesliga die ooit twee doelpunten in één wedstrijd maakte, kreeg tot dusver 1% van alle stemmen.
Top 5 Tuttosport (op 13-04-’17)

  1. Gianluigi Donnarumma, AC Milan (8% van de stemmen)
  2. Kylian Mbappé, AS Monaco (7% van de stemmen)
  3. Abdulkhadir Omur, Trabzonspor (5% van de stemmen)
  4. Sobhy Ramadan, Stoke City (4% van de stemmen)
  5. Dejan Joveljic, Rode Ster Belgrado (4% van de stemmen)

Noot: dit artikel is een samenwerking van Wes Beuvink en Peter Wolbers en is eerder in het Engels op SciSports gepubliceerd.

4/5 - (4 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: In beeld: de genomineerden voor de Golden Boy-award

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *