De 1,3 miljard kostende renovatie van Camp Nou in Barcelona gaat van start. Ondanks de schuld van 1,19 miljard wordt toch een begin gemaakt met de werkzaamheden. Dat betekent dat het legendarische stadion in het seizoen 2023-2024 tijdelijk niet beschikbaar zal zijn. Het voormalige Olympisch stadion wordt dan even de nieuwe thuishaven van FC Barcelona. De renovatie van Camp Nou wordt naar verwachting afgerond in het jaar 2025. 

Wat houdt de renovatie van Camp Nou in?

Voor een slordige 1,3 miljard wordt Camp Nou onder andere voorzien van een uitschuifbaar dak. Tijdens project “Espai Barça” wordt het dak ook voorzien van 30.000 m2 zonnepanelen. Deze panelen moeten de energie leveren voor een 360 graden draaibaar scherm rondom de gehele binnenzijde van het stadion. Daarmee wordt Camp Nou het stadion van de toekomst.

Ook omvat de renovatie een systeem voor het opvangen en recyclen van regenwater. Het stadion wordt tevens voorzien van een ijsbaan en een ruimte voor het Palau Blaugrana basketbalteam. Binnen het budget van 1,3 miljard past ook het bouwen van een inpandig hotel, kantoor- en evenementenruimtes. Een complete metamorfose die zeker nodig is.

In stappen uitgevoerd en extra faciliteiten

De renovatie van het stadion wordt in stappen uitgevoerd. Allereerst wordt het technologische gedeelte van het eerste en het tweede niveau aangepakt. Ook in de directe omgeving van het stadion wordt een begin gemaakt met de renovatiewerkzaamheden. In het stadion wordt begonnen met het waterdicht maken van de tribunes.

Ook vinden er structurele afwerkingen en verbeteringen plaats aan de aanwezige uitzendsystemen. Barcelona zal ook meer faciliteiten voor zijn supporters creëren. De VIP boxen worden gerenoveerd en verbeterd. De zitplaatsen in het stadion worden verruimd en zullen dankzij het nieuwe dak allemaal overdekt zijn. Elke supporter kan dus droog zitten en genieten hoe FC Barcelona terug een overwinning aan hun reeds indrukwekkende palmares toevoegt.

Voormalig olympisch stadion als thuisbasis

De Catalaanse club zal zijn thuiswedstrijden moeten spelen tijdens het seizoen 2023-2024 in het voormalige Olympische stadion in Montjuïc. De arena met 99.354 zitplaatsen werd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Momenteel ligt het er  een beetje als een witte olifant, maar dat kan veranderen.

Mocht alles volgens planning verlopen, dan zal Camp Nou in het seizoen 2025-2026 weer volledig beschikbaar zijn. Barcelona hoopt dat het nieuwe en verbeterde stadion de club naar nog meer successen gaat loodsen. Tot die tijd zal het nog even wennen zijn voor spelers en supporters. 

Of dit ook een impact zal hebben op de prestaties van FC Barcelona  is nog onbekend. Wel is duidelijk dat de club door de renovatie tijdelijk wat problemen zal ondervinden. Het voormalige Olympische stadion is minder sfeervol dan Camp Nou en het zal afwachten zijn of alle supporters de weg naar Montjuïc gaan vinden.

Ook bookmaker zijn er nog niet uit of de renovatie van Camp Nou een positief of negatief effect zal hebben op de prestaties van FC Barcelona. Het zal afwachten zijn of het nieuwe stadion de club naar nog meer successen gaat loodsen. De laatste nieuwtjes over alle odds en de beste bookmakers voor FC Barcelona kan je hier terugvinden.

Camp nou voldoet niet meer aan Europese richtlijnen

Onlangs liet vice-voorzitter Elena Fort weten in een interview met het Spaanse magazine Marca dat Camp Nou in zo’n slechte staat verkeert dat Barcelona niet eens de ovens in het stadion mag aanzetten

“Niet alleen kunnen de cateraars geen ovens gebruiken, ook worden de lichtpanelen tijdens de wedstrijden gecontroleerd om te voorkomen dat er een zekering springt.”

Ze zei ook: “Slechts 28 procent van de zitplaatsen is overdekt, de evacuatie toegangen zijn niet erg efficiënt, we hebben verouderde technologie.

Fort onthulde in het interview ook dat Barcelona een boete moet betalen na elke Europese wedstrijd die ze spelen, omdat het terrein niet voldoet aan de Europese regelgeving. Een renovatie is dus meer dan dringend nodig!

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Camp Nou gaat van start met renovatie van 1,3 miljard

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *