Sporters zijn niet gevrijwaard van ziek worden. Een verkoudheid kan je zomaar overkomen. Maar ga je dan wel of niet naar de training?
Wie is er in de overgangstijd van de winter naar het voorjaar nu niet verkouden? Het liefst zet je de Kipling rugzak met sportspullen in de gang en ga je in de hoek van de bank onder een dekentje. Toch kun je in sommige gevallen prima doortrainen. In een ander geval kun je beter rust nemen. Hoe zit het nou?

Neem rust om sneller te herstellen

Heb je een loopneus en hoest je veel, en heb je misschien ook wel keelpijn? Dan is er veelal sprake van een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Je immuunsysteem is hard aan het werk de boosdoeners zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Dat kost energie. Als je voelt dat dat teveel van je vraagt, is even rust nemen goed. Het is de manier om het meest snel te herstellen en dat is wat je wilt.
Soms kan sporten juist helpen om je beter te voelen. Tijdens allerlei oefeningen voel je dat je weer beter door je neus kunt ademen. Het is gewoon heerlijk om te bewegen. Dan stop je je trainingsbroek gewoon in je Kapten and Son rugzak en gaat richting sportschool of sportveld. Dat is mooi, maar er wordt aangeraden zo’n training in ieder geval rustig te houden.

Let op de symptomen

Volgens experts zijn er dan ook geen algeheel geldende regels voor wel of niet gaan trainen. Je moet zelf de keuze maken. Maar zoals gezegd, train bij een verkoudheid niet te intensief.
Voel je je slap en duizelig dan kun je beter je Ted Baker tas aan de kapstok laten hangen en thuisblijven. Koorts, spierpijn en last van je maag zijn symptomen die erop duiden dat je echt niet moet gaan trainen. Dat moet je dus zeker niet negeren.

Pas de nekregel toe

Vaak wordt bij twijfel de nekregel toegepast. Betreffen de klachten de nek of het gebied daaronder, zoals een zere keel, hoesten, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen, koude rillingen, braken, diarree, gezwollen lymfeklieren of pijn in het gehele lijf, dan is rust noodzakelijk. Symptomen boven de nek, zoals een loopneus, hoofdpijn of niezen, zijn over het algemeen geen reden om de training te staken.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Verkouden en toch trainen, of liever niet?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *