Wat is er leuker dan een gokje wagen op de uitslag van een voetbalwedstrijd? Nou, zo’n weddenschap winnen natuurlijk! Maar hoe doe je dat? We gaan vandaag in op de belangrijkste analyses om te bekijken voordat je begint met wedden op een voetbalwedstrijd, dus lees snel verder als je wat goede tips wilt!

De geschiedenis van analyses bij voetbal

De afgelopen jaren zijn er steeds meer statistieken ontwikkeld over voetbalwedstrijden. Waar men vroeger alleen bijhield wat de eindstand was, kwamen hier in de loop van de jaren steeds meer gegevens bij. Denk aan zaken zoals de stand bij rust, balbezit per ploeg en speler, het aantal gele en rode kaarten en het aantal schoten op het doel.

Hedendaagse analyses van voetbalwedstrijden

Tegenwoordig wordt zo ongeveer alles wat er in een voetbalwedstrijd gebeurt bijgehouden en geanalyseerd. Met behulp van deze gegevens blijken bookmakers steeds betere odds te kunnen bepalen. Gokkers kunnen tegenwoordig ook veel beter zelf de odds bepalen, soms zelfs met gegevens die door de bookmakers verstrekt worden.  

In een zogenaamde beslissingsmatrix worden alle bekende gegevens weergegeven. Die variëren van succesvolle balcontacten en het aantal doelpunten, tot of er vanuit een corner, vrije trap of penalty wordt gescoord. Voor keepers zijn er bijvoorbeeld statistieken over het aantal reddingen uit een spelsituatie, uit corners en uit penalty’s.

Ook thuis of uit spelen, de voorkeuren, de ervaring van de individuele spelers en de vorm waarin zij steken worden weergegeven in zo’n matrix. Daarnaast speelt de mate waarin het team met elkaar omgaat en samenwerkt en het contact met de trainer een rol.

Een ander belangrijke analyse om mee te nemen in de voorspelling zijn fysieke conditie en eventuele blessures van de spelers. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van schorsingen en eventuele transfers in de winterstop, evenals de weersomstandigheden.

Als je alle historische analyses hebt bekeken is het tijd om naar de odds te kijken die de bookmakers aanbieden. Odds worden in het Nederlands ook wel quoteringen genoemd. Odds geven weer hoe waarschijnlijk het is dat een gebeurtenis zal gaan plaatsvinden, en hoe lager de odds, hoe groter de kans dat het ook werkelijk gebeurt. Wil je veel winnen, dan zou je dus theoretisch voor hoge odds moeten kiezen, hoewel dan de kans uiteraard veel kleiner is dat je gelijk zult gaan krijgen.

Als je al deze zaken hebt geanalyseerd ben je er klaar voor om een sportweddenschap af te sluiten. Wie weet is vrouwe Fortuna je welgezind en blijkt jouw voorspelling correct te zijn!

Wedopties

Waar vroeger alleen een weddenschap kon worden afgesloten op de einduitslag, zijn er nu zoveel zaken waar je op kunt inzetten dat beginnende wedders maar moeilijk overzicht kunnen krijgen.

Inzetten op de score bij rust en bij het eindsignaal is heel duidelijk. Maar daarnaast kun je bijvoorbeeld inzetten op het aantal doelpunten dat valt, maar ook op wie het eerste of het laatste doelpunt scoort en hoeveel schoten er op doel komen. Daarnaast kun je inzetten op wie de assist geeft en wie het doelpunt maakt. Ook kun je een weddenschap afsluiten of beide teams scoren of alleen de winnaar, hoeveel gele en rode kaarten er gegeven zullen worden, en nog veel meer.

Zoals je ziet is het analyseren van de beschikbare gegevens niet alleen zeer handig bij het bepalen van je keuze, maar in feite bijna noodzakelijk!

De uitslag voorspellen

Een andere mogelijkheid om mee te nemen bij het vormen van je mening over de voorspelling van de uitslag van een voetbalwedstrijd, is het luisteren naar de mening van mensen die veel verstand van zaken hebben. Rafael van der Vaart, Ziggo- en NOS-analyticus en oud topspeler van o.a. Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur, behoort tot de mensen met de beste Eredivisie voorspellingen. Zo was Van der Vaart aan het begin van het eredivisieseizoen 23/24 een van de zeer weinigen die voorspelde dat PSV landskampioen zou worden. Het seizoen is nog niet afgelopen, maar met de straatlengte die PSV voorstaat op de concurrentie, is er nu niemand meer die eraan twijfelt dat de voorspelling van Van der Vaart uit zal komen.

Conclusie

Uiteraard biedt dit allemaal geen garantie. Zoals Johan Cruijff al zei: la pelota esta redonda (de bal is rond)! Het is niet altijd de beste ploeg die wint. Zeker bij bijvoorbeeld een derby komen er ook andere factoren om de hoek die het verloop van de wedstrijd kunnen bepalen. Probeer toch met zoveel mogelijk omstandigheden rekening te houden, en sla je slag!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Welke analyses zijn het belangrijkst om te bekijken voordat je begint met wedden op voetbalwedstrijden?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *