Ajax, de club uit Amsterdam, heeft met afstand de meeste landstitels veroverd. Het succesteam heeft met name de afgelopen jaren behoorlijk weten te domineren. Zo heeft de club sinds 2010 maar liefst 7 keer de landstitel gepakt met een mooie opvolgende reeks. Zo werden ze kampioen in seizoen 2018/19, 2020/21 én 2021/22.

Officieus zijn ze ook kampioen van 2019/20, maar vanwege de coronapandemie werd het seizoen niet afgemaakt, waardoor er geen officiële kampioen is. De KNVB wees Ajax echter als nummer één aan, dit met het oog op Europees voetbal en onderlinge prestaties. Afijn, vier jaar lang wisten ze de velden te domineren. Daar komt nog bij dat ze in 2019 en 2021 de KNVB Beker pakten én in 2019 de Johan Cruijf Schaal.

Op Europees vlak deed de club uit Amsterdam ook uitstekende zaken. Waar het ooit zo machtige Ajax van anderhalf jaar terug echter een club was waar moeilijk tegenop boksen was, stortte de club in 2022/23 in elkaar. Ze werden derde met 69 punten, waarbij ze PSV met 75 punten en Feyenoord met 82(!) punten voor zich moesten laten. De reeks is doorbroken en Feyenoord staat nu bovenaan. Is dit het einde van de dominantie van Ajax? Daar lijkt het wel op.

Lastig seizoen

Feyenoord heeft – laten we realistisch zijn – op papier in individuele kwaliteiten zeker niet het allerbeste elftal van Nederland. Toch heeft trainer Arne Slot de ploeg aan het voetballen gekregen op een manier die in elk opzicht klopt. Het samenspel in de aanval, de effectieve verdediging en de naadloze aansluiting op het middenveld heeft gezorgd voor uitstekende prestaties van de club uit Rotterdam.

Terwijl Feyenoord de sterren van de hemel speelde, zakte Ajax als een kaartenhuis steeds verder in elkaar. Halverwege het seizoen werd Alfred Schreuder na teleurstellende prestaties ontslagen, waardoor Ajax John Heitinga naar voren schoof als interim trainer. Het ging daarna niet veel beter, omdat Heitinga – ondanks het nobele doel Ajax op de rit te krijgen – weinig ervaring heeft als trainer op dit niveau.

Het seizoen leek al snel verloren, maar Ajax wist toch nog een beetje weerstand te bieden, al ging dit met vallen en opstaan. Terwijl de Amsterdammers aan het ploeteren waren, boekte Feyenoord het ene na het andere succes. Dit tot leedvermaak van de Rotterdammers, die Ajax natuurlijk als hun aartsrivaal zien. Wat mee heeft geholpen is dat Feyenoord twee jaar achter elkaar ver is gekomen in het Europese voetbal.

Hoe ziet 2023/24 eruit?

Met het succes van Feyenoord het afgelopen seizoen zijn de ogen natuurlijk nu gericht op het nieuwe seizoen. Dat Ajax een weg terug moet zien te vinden is duidelijk. Hoe dit uitpakt gaan we in augustus zien als het nieuwe seizoen van start gaat. Vooralsnog zullen de bookmakers Feyenoord als een belangrijke kanshebber zien voor de landstitel het komende jaar. Mocht je overwegen in te zetten op de Rotterdammers, dan zet Time2Play de beste bookmakers op een rij, zodat je precies ziet waar je het beste in kan zetten op Feyenoord!

Feyenoord heeft het komende seizoen natuurlijk de favorietenrol, maar we moeten de ploeg uit Eindhoven, PSV, niet onderschatten. Zij waren namelijk ook een belangrijke speler in het afgelopen seizoen. Zo wonnen ze voor de tweede keer op rij de KNVB Beker. Toch wisten ze niet aan Feyenoord te tippen, want ze bleven met 7 punten achterstand steken in de algemene stand.

Met het mislopen van de landstitel zal PSV dit jaar de grote uitdager van Feyenoord zijn. De dominantie van Ajax mag dan voorbij zijn, we mogen die ploeg echter ook niet onderschatten. Zo is er enigszins schoon schip gemaakt, nu John Heitinga niet zal terugkeren als trainer en Edwin van der Sar stopt als algemeen directeur.

Als vervanger van John Heitinga hebben ze Maurice Steijn aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van de ploeg. Of dit genoeg is om alles weer op de rit te krijgen is natuurlijk aankijken, maar ze hebben een flinke klus voor de boeg. In de tussentijd hebben Feyenoord en Arne Slot een nieuwe overeenkomst bereikt, waardoor die ploeg onder dezelfde leiding verder zal gaan.

Europees voetbal voor Feyenoord

Feyenoord doet al twee jaar op rij goede zaken in het Europese voetbal. Zo werden ze in seizoen 2021/22 nog tweede in de Conference League en in 2022/23 wisten ze tot de kwartfinales van de Europa League te komen. Dit jaar mogen ze bovendien meedoen aan de Champions League. In een paar jaar tijd heeft de club uit Rotterdam dus een flinke opmars gezien in het Europese voetbal. 

De vraag is hoe ze het natuurlijk in het miljardenvoetbal gaan doen. Met de prestaties van de afgelopen jaren is het duidelijk dat Feyenoord een ploeg is om rekening mee te houden. Het valt alleen te hopen dat het ze niet naar hun hoofd gaat stijgen, waar zowel Ajax als OSV weer van kan profiteren. Hoe dan ook, de dominantie van Ajax lijkt voorlopig voorbij te zijn, wat een nieuw, boeiend speelveld oplevert.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Betekent de titelwinst van Feyenoord het einde van de recente dominantie van Ajax?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *