De beste spelers van na de eeuwwisseling zijn zonder twijfel Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar veel liefhebbers hebben andere favorieten. Omdat ze opvallen door hun looks, een extra dimensie aan het spel geven of anderszins buiten de lijntjes kleuren. Een aantal blikvangers op een rijtje: wie zijn de Cruijffs, Valderramas en Higuitas van deze eeuw?

Onder de tattoos, sieraden in de kleedkamer

Het modebeeld op het veld verandert. Kettinkjes, armbandjes, oorbellen en andere sieraden mogen niet meer gedragen worden. De shirts zijn weer aansluitend en broeken even wijd als voor de Tweede Wereldoorlog, terwijl schoenen fluorescerende kleuren hebben. Met sieraden en horloges voor scherpe prijzen maak je goede sier buiten het veld, erbinnen is het anno nu voornamelijk de tattoo of goed verzorgde vikingbaard die tegenstanders ontzag inboezemt.

Antony (Manchester United)

In het derde decennium van deze eeuw valt de nek-tattoo op, zoals Antony Matheus dos Santos die draagt. Daarmee is meteen de eerste typisch 21e-eeuwse speler genoemd, ook gezien zijn capriolen in het veld. De showman neemt lange passes steevast achter zijn standbeen aan, trekt à la Arjen Robben naar binnen om met links te scoren en voegde de volgens velen zinloze pirouette toe aan zijn repertoire.

Frenkie de Jong (FC Barcelona)

Hij ziet eruit als de jongeman die je bij de buurtsuper vriendelijk wijst waar de augurken staan. In het veld ontwikkelt hij zich tot Luka Modrić 2.0. Vriend en vijand genoten in het seizoen 2018-2019 van zijn moves tegen bijvoorbeeld Real Madrid – lees hier alles over die legendarische wedstrijd – toen hij zijn Kroatische evenknie te kijk zette. Het is puur de even dartele als geniale speelstijl van Frenkie de Jong die opvalt: hij ontvangt de bal liefst ergens in de buurt van de linksbackpositie en dribbelt, draait en kapt net zo lang totdat hij die ene keypass kan geven. Het risico in zjn spel spreekt liefhebbers aan.

Graziano Pellè (gestopt, voorheen o.a. AZ en Feyenoord)

Jan-Joost van Gangele kreeg van hem de sneer ‘You have an Ajax-face’ naar het hoofd en voetbalcolumnist Nico Dijkshoorn raakte maar niet uitgepraat over Graziano Pellè. Het liefst zag hij de Italiaanse spits in driedelig grijs met aan elke arm een fotomodel het veld betreden. De Eredivisie was volgens Dijkshoorn een saaie aangelegenheid en Pellè kon, dansend over het veld, de boel nog redden. Niet zo’n gekke gedachte, want de man die kampioen werd met AZ in 2009, won in 1996 de Italiaanse titel voor Latin-dansen.

Zlatan Ibrahimović (AC Milan)

Tot woede van Ajaxfans verpatst aan uitgerekend Champions League-tegenstander Juventus, berucht om zijn streetraces met Andy van der Meyde, al decennialang de beroemdste knotdrager ter wereld en onlangs teruggekeerd bij zijn nationale team op 41-jarige leeftijd: Zlatan Ibrahimović, misschien wel de laatste typische Ajax-spits, hoort zonder meer in dit rijtje thuis. Daar komt bij dat zijn doelpunten van een onmogelijke schoonheid zijn en dat meneer een fenomeen is op Twitter. Zo postte hij een foto van zijn zoveelste gloednieuwe bolide met de tekst: “Happy birthday Zlatan”.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Voor deze fenomenen komen we in deze eeuw naar het stadion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *