Wat voetbal zo leuk maakt, is dat er honderden verschillende manieren zijn om het te spelen. Het is de taak van de manager om de manier waarop een team speelt te bedenken en als je een professionele wedstrijd hebt gezien, zul je al snel merken dat verschillende teams op verschillende manieren zijn opgesteld.

Elk team heeft honderden diagrammen en strategieën die van tevoren worden uitgewerkt. Tijdens de wedstrijd en de rust worden deze dan aangepast aan de strategieën van het andere team. Hoe goed die wijzigingen zijn, is vaak bepalend voor de uitkomst van het spel. Als je weet welke strategieën en tactieken een team gebruikt, kun je aan de hand van die kennis bepalen op welk team je gaat wedden tijdens wedstrijden.

4-4-2 formatie

Dit is een van de oudste formaties en is de afgelopen jaren door Leicester City in de Premier Leage en Atletico Madrid gebruikt en weer populairder geworden. De sleutel tot 4-4-2 formaties is samenwerken. De twee spitsen, de middenvelder, de vleugelverdediger en de vleugelspelers moeten goed op elkaar zijn afgestemd en hun rol op het veld goed kennen. Een nadeel van deze tactiek is de hoeveelheid werk van de twee centrale middenvelders. Over het algemeen worden er minstens drie spelers in en rond het middenveld gezet.

Tiki-Taka

Deze term wordt vaak gebruikt bij Spaans voetbal, maar de tactiek wordt ook steeds vaker in andere landen gebruikt. De term werd voor het eerst gebruikt tijdens het WK in 2006. Het Spaanse team speelde aanvallend met snelle en korte passes. Het snelle, tikkende geluid van de passes was goed te horen en de commentator noemde het ‘tiki taka voetbal’ en die term is blijven hangen. Manchester City en Bayern München spelen een vorm van tiki taka, maar de tactiek is niet erg populair omdat alle spelers de juiste kwaliteiten moeten hebben en het hele team moet meedoen.

Tegenaanval

Bij deze tactiek probeert het team hun tegenstanders zo ver mogelijk naar hun kant van het veld te krijgen, voordat ze de bal stelen en op ongelooflijke snelheid beginnen aan te vallen. Door je als team terug te trekken, zal de tegenstander naar voren komen en gaten achterlaten. Het doel is om de bal van de tegenstander af te pakken en deze ruimte gebruiken om te scoren.

De sleutel voor een succesvolle tegenaanval is de bal zo snel mogelijk naar voren te spelen voordat de tegenstander terug kan vallen en het doel kan helpen verdedigen.

Lange bal

In voetbal is een lange bal een poging om de bal over een lange afstand over het veld te verplaatsen met een enkele schop. Dit wordt over het algemeen door de keeper of een verdediger gedaan in een poging het middenveld te omzeilen. Deze techniek is vooral heel effectief voor teams met snelle en lange spitsen. Het is een defensieve manier van spelen aangezien het de bedoeling is dat de bal zo ver mogelijk van het doel van het team terechtkomt.


Er is vaak veel kritiek op deze manier van spelen omdat het er niet altijd geweldig uitziet, maar Dennis Bergkamp maakte op deze manier een doelpunt tijdens het WK in 1998 en daar wordt nog steeds over gepraat. 

De bus parkeren

De bus parkeren in voetbal is een term die pas een paar jaar wordt gebruikt. Deze tactiek wordt vaak gebruikt door het team dat minder goed speelt of door het team dat een voorsprong heeft en deze probeert te verdedigen. Het is een heel verdedigende manier van spelen, met vijf verdedigers, vier middenvelders en één spits. Vaak zijn het kleinere clubs die deze tactiek gebruiken, maar Atletico Madrid kwam dankzij deze tactiek in de Champions League finale terecht.

Hoge druk

Deze tactiek werkt op het precedent dat hoe hoger op het veld je de bal krijgt, hoe korter de afstand is die je moet afleggen om in een scoringspositie te komen. Het resultaat is een team dat zeer aanvallend speelt en alle veldspelers actief balbezit proberen te krijgen. Deze tactiek kan goed werken voor teams die graag de bal in bezit willen houden. Door zo ver naar voren te gaan, wordt er druk uitgeoefend op de tegenstanders. Elke pass die de tegenstander maakt kan namelijk worden onderschept. Dit waren slechts een aantal van de meest populaire voetbaltactieken, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zoals al gezegd, is het handig om deze tactieken te kennen als je weddenschappen wilt afsluiten tijdens grote voetbaltoernooien.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De meest populaire voetbaltactieken uitgelegd

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *