1. Eredivisie
  2. Overige

Grote veranderingen in de Jupiler League zonder beloften

Twee jaar geleden besloot de KNVB om de Jupiler League uit te breiden met een viertal nieuwe clubs: amateurvereniging Achilles’29 en de beloftes van Ajax, PSV en FC Twente. Dit tegen het zere been van de clubs uit de Eerste Divisie, die de aanwezigheid van de pilotteams als competitievervalsing beschouwen. Toch zijn deze nieuwe teams niet voor iedere club een nadeel gebleken: zo profiteerde Sparta vorig jaar van de aanwezigheid van de pilotteams. Ook deze jaargang zijn er weer een aantal clubs die niet mogen klagen over de aanwezigheid van de ‘nieuwe’ elftallen.

Pech in Limburg

Voor het ingaan van de derde periode verzekerden NEC en Almere City zich al van een plekje in de play-offs. De clubs uit Nijmegen en Almere wonnen respectievelijk de eerste en de tweede periode, iets dat ook het geval zou zijn bij het schrappen van de resultaten tegen de pilotteams.
De eerste opvallende wijziging vindt dan ook plaats na de winterstop. In de reguliere eindstand won NEC de derde periode. Omdat de Nijmegenaren ook de eerste periode voor zich opeisten, schuiven zowel de Bronzen Stier als het plekje in de nacompetitie automatisch door naar de nummer twee op de ranglijst, FC Oss. De Graafschap en VVV-Venlo eindigden als derde en vierde met één puntje minder dan de Ossenaren en grepen dus naast de prijzen.
Die derde periodetitel heeft FC Oss vooral te danken aan de betere resultaten tegen de pilotelftallen. Wanneer de resultaten tegen deze teams wegvallen, is de club namelijk gezakt naar plek drie, achter NEC en De Graafschap. De Ossenaren pakten in het derde kwart van het seizoen meer punten tegen pilotteams dan de Doetinchemers en hebben dus niet te klagen bij de invoering van deze elftallen.

Tabel 1: de resultaten in de derde periode met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de eerdere periodekampioenen.
Tabel 1: de resultaten in de derde periode met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de eerdere periodekampioenen.

Ondanks het feit dat de mannen uit Doetinchem geen periodetitel behaalden, plaatsten zij zich alsnog voor de nacompetitie. Met een zesde plek in de competitie hebben ook zij uiteindelijk het recht om deel te nemen aan de eerste play-offronde voor promotie. Het missen van de periodetitel is de Superboeren dus niet fataal geworden.
Voor MVV geldt dat een periode later echter wel. De Limburgers finishten achter NEC en FC Eindhoven als derde in de vierde periode en grepen op deze manier naast een ticket voor het toetje voor het seizoen. Een vervelende zaak voor de Sterrendragers, aangezien zij zich juist wél zouden kwalificeren wanneer er geen pilotelftallen deelnamen aan de Jupiler League. De Maastrichtenaren eindigden uiteindelijk in de grijze middenmoot van de competitie en wisten zich ook via deze weg niet te plaatsen voor de felbegeerde plaatsen om promotie. Pech voor MVV dus, dat het eerste duidelijke slachtoffer is van de Jupiler League 2.0 dit seizoen.
Tabel 2: de resultaten in de vierde periode met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de eerdere periodekampioenen.
Tabel 2: de resultaten in de vierde periode met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de eerdere periodekampioenen.

Sparta Rotterdam

Ook op de definitieve ranglijsten zijn enkele verschillen waarneembaar. Zo eindigde RKC Waalwijk in de reguliere competitie op de laatste plaats, een ‘eer’ die is weggelegd voor Fortuna Sittard wanneer de pilotteams wegvallen. De belangrijkste veranderingen zijn echter bovenin te vinden.
Waar Sparta vorig seizoen niet te klagen had over de aanwezigheid van de belofteteams, hebben ze daar dit jaar wel een geldige reden toe. De Rotterdammers grepen op de slotdag naast een ticket voor het toetje van de competitie, doordat het verzuimde te winnen van De Graafschap. Omdat concurrent VVV-Venlo dit wel deed, van kampioen NEC, is Sparta ook komend seizoen actief in de op één na hoogste voetbalklasse.
Hoe anders had dit kunnen zijn: wanneer de resultaten tegen de pilotteams wegvallen, stormen de Rotterdammers de top-zes binnen. De Spartanen zouden via deze weg wél een ticket voor de play-offs voor zich opeisen, maar mogen zich dus toch opmaken voor wéér een seizoen Jupiler League. FC Emmen profiteert; hoewel de noordelingen deze jaargang in de top-vijf eindigden, zou de ploeg van oefenmeester Joop Gall uit de top kukelen wanneer de resultaten tegen de pilotteams wegvallen.

Tabel 3: de eindstand van de Jupiler League met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de deelnemers aan de play-offs.
Tabel 3: de eindstand van de Jupiler League met (links) en zonder de pilotteams (rechts). Geel gemarkeerd de deelnemers aan de play-offs.

De play-offs

Wat zouden deze resultaten betekenen voor de play-offs? In de huidige situatie treffen Almere City en De Graafschap en FC Oss en VVV-Venlo elkaar in de eerste ronde. De winnaars van deze duels mogen zich opmaken voor een tweeluik met de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie. Deze twee plaatsen zijn weggelegd voor NAC Breda en Go Ahead Eagles. In de andere twee halve finales treffen FC Volendam en FC Eindhoven elkaar, terwijl elders FC Emmen en Roda JC de degens kruisen.

Afbeelding 1: de huidige play-offs
Afbeelding 1: de huidige play-offs

De ‘aangepaste’ play-offs tonen dus twee cruciale verschillen ten opzichte van het huidige toetje. Vooral FC Emmen en FC Oss hebben profijt gehad van de aanwezigheid van de pilotteams en zijn dus de ‘geluksvogels’ van dit seizoen. Voor hen wordt het, net als de andere deelnemers aan de nacompetitie, erop of eronder. Voor Sparta Rotterdam en MVV geldt dit niet, voor hen zit het seizoen er helaas op. Zij zijn de pechvogels van de huidige jaargang in de Jupiler League.
Afbeelding 2: de aangepaste play-offs
Afbeelding 2: de aangepaste play-offs

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Grote veranderingen in de Jupiler League zonder beloften

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *