1. Eredivisie
  2. Spelers

Statistische analyse: de ideale opvolger van Depay

Hij verliet de jeugdopleiding van Sparta om in de D1 van PSV te gaan spelen. Negen jaar later is Memphis Depay kampioen geworden in de Eredivisie en lijkt de aanvaller klaar voor een stap hogerop. Met twintig doelpunten uit 27 gespeelde wedstrijden is de interesse van de Europese top gewekt. Paris Saint-Germain en Manchester United hebben zich al gemeld bij PSV, terwijl ook Bayern München en Liverpool gecharmeerd zijn van de aanvaller. Een transfer lonkt deze zomer, waardoor PSV op zoek kan naar een vervanger. Welke speler is in staat Depay op te volgen?
De opvolger van Memphis Depay speelt waarschijnlijk al op de Nederlandse velden. Er zijn er acht spelers die minstens vijftien eredivisiewedstrijden op linksbuiten hebben gespeeld – dezelfde positie als Depay. Daarnaast worden er in de wandelgangen ook andere buitenspelers genoemd. Zo schijnt Corona een van de belangrijkste kandidaten te zijn voor de linksvoorpositie bij PSV en nu de geruchtenmolen op volle toeren draait, is zelfs Kishna enkele keren de revue gepasseerd. Daarnaast zag oud-international Ronald de Boer geschikte opvolgers in Botaka van Excelsior en Berghuis van AZ.

Tabel 1: een statistische vergelijking tussen Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie.
Tabel 1: een statistische vergelijking tussen Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie.

Tabel 2: een statistische vergelijking tussen Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie.
Tabel 2: een statistische vergelijking tussen Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie.

Scorend vermogen

Als buitenspeler wist Memphis Depay dit seizoen al twintig doelpunten te maken uit 27 wedstrijden, waarvan twee doelpunten een strafschop waren. Hiermee is hij de huidige topscorer van de Eredivisie. Volgend seizoen mist PSV dit scorend vermogen en daarom zou het fijn zijn als de opvolger ook gevaarlijk is voor vijandelijk doel.

Grafiek 1: de NPG en schoten per 90 minuten van Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie
Grafiek 1: de NPG en schoten per 90 minuten van Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers uit de Eredivisie
Met 0,7 non-penalty goals per 90 minuten is Depay de productiefste buitenspeler van de Eredivisie. Botaka van Excelsior scoorde slechts één keer in 2289 minuten spelen en valt qua scorend vermogen in het niet bij de Oranje-international. Met 5,7 schoten per 90 minuten blijkt Depay ook erg schietgraag. Nummer twee Tighadouini onderneemt 3,7 keer per 90 minuten een doelpoging en dat zijn er twee minder dan de aanvaller van PSV. Kijkend naar de verhouding schoten tot doelpunten is Larsson een opvallende naam. De aanvaller van Heerenveen schiet relatief weinig – 1,9 keer per 90 minuten – maar wist 26,32% van schoten om te zetten in een doelpunt. Daarmee is hij de efficiëntste buitenspeler van alle kandidaten.
Ook Berghuis blijkt zuiver te schieten, want met een schotconversie van 20% zit hij ruim boven het gemiddelde van zo’n 13%. Depay scoort veel, maar dat heeft hij vooral te danken aan het enorm aantal geloste schoten. Met een schotconversie van 12,28% presteert hij net iets onder gemiddeld.

De aangever

Hoewel Depay het vooral moet hebben van zijn scorend vermogen en dreiging voor de goal, blijkt hij ook geen slechte passer. Met 0,1 assists per 90 minuten scoort hij weliswaar slecht in vergelijking met de anderen, maar assists zeggen niet alles.

Grafiek 2: de assists/90, keypasses/90 en de steekballen/90 van Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers in de Eredivisie.
Grafiek 2: de assists/90, keypasses/90 en de steekballen/90 van Memphis Depay en zijn potentiële opvolgers in de Eredivisie.
Depay geeft op één na de meeste keypasses per 90 minuten en op één na de meeste steekballen per 90 minuten van alle potentiële opvolgers. Waar de huidige topscorer van de Eredivisie nogal eens het label ‘egoïst’ krijgt opgeplakt, blijkt Depay wel degelijk oog te hebben voor zijn medespelers. Per 90 minuten geeft Depay 2,2 keypasses. Alleen Larsson overtreft dit met 2,4 keypasses per 90 minuten. Terwijl Kishna nog enigszins Depay en Larsson bijbeent met 2,0 keypasses per 90 minuten, blijft de rest van de buitenspelers op gepaste afstand. Qua steekballen per 90 minuten is Berghuis de betere van Depay. Steven Berghuis geeft per 90 minuten 0,5 steekballen en onderscheidt zich hiermee van de anderen.

Overig

Memphis Depay dribbelt per 90 minuten ongeveer drie keer een tegenstander voorbij. Van alle buitenspelers kan alleen Corona hieraan tippen. “El Tecatito” weet hoe hij een mannetje moet uitspelen en heeft 3,5 succesvolle dribbels per 90 minuten. Onder andere omdat Memphis Depay zo veel dribbelt wordt hij relatief vaak per 90 minuten van de bal gezet. En wanneer PSV niet in het bezit is van de bal, verricht hij relatief gezien weinig verdedigende arbeid. Van alle kandidaten heeft alleen Ricardo Kishna minder intercepties en tackles per 90 minuten dan Depay.

Conclusie

Als PSV binnen de landsgrenzen gaat zoeken naar de opvolger van Depay, komt er een dozijn voetballers in aanmerking om het nalatenschap van de linksbuiten zich te nemen. Memphis Depay is een speler die veel schiet en ook veel scoort, een speler die gezien zijn keypasses en steekballen oog heeft voor zijn medespelers. Daarnaast is de Oranje-international avontuurlijk en passeert hij graag zijn directe tegenstander. Van alle potentiële kandidaten blijven er vier spelers over die het in zich hebben om de vervanger te worden van Depay: Berghuis, Corona, Larsson en Tighadouini.
 

Tabel 3: de transferwaardes van de vier meest voornaamste opvolgers van Memphis Depay uit de Eredivisie
Tabel 3: de transferwaardes van de vier meest voornaamste opvolgers van Memphis Depay uit de Eredivisie
Corona is het meeste waard van dit stel. Hoewel het deze zomer uitverkoop is bij FC Twente, lijkt het er nog steeds op dat PSV voor de buitenspeler van Twente het meeste moet betalen. Daarnaast is het maar de vraag of Corona zijn prijskaartje waarmaakt. De Mexicaan schiet en scoort relatief weinig en geeft weinig beslissende passes. Jesus Corona blinkt vooral uit in het meeverdedigen en het passeren van zijn tegenstander, maar tot op heden blijft direct rendement uit. Hoewel de rechtsbuiten van de Tukkers door menig voetbalfan wordt gezien als de ideale opvolger van Depay, lijkt Corona op basis van de statistieken niet de beste keuze.
Van de overgebleven spelers is Tighadouini qua spel vergelijkbaar met Memphis Depay. Hoewel zijn statistieken bijna allemaal minder indrukwekkend zijn dan die van Depay, schiet ‘Adje’ veel, scoort hij redelijk vaak en dribbelt hij ook veel. Buitenspeler zijn bij degradatiekandidaat NAC Breda is niet de makkelijkste baan en bij PSV heeft hij meer mogelijkheden om zijn aanvallende kwaliteiten te benutten. Dat het financieel gehavende NAC transferinkomsten goed kan gebruiken, maakt Tighadouini een goedkope om Depay te vervangen. Echter, moet het nog wel blijken of Tighadouini bestand is tegen de druk die bij een topclub komt kijken.

Tighadouini is qua spel vergelijkbaar met Memphis Depay. Hoewel zijn statistieken bijna allemaal minder indrukwekkend zijn dan die van Depay, schiet ‘Adje’ veel, scoort hij redelijk vaak en dribbelt hij ook veel.

Larsson en Berghuis zijn twee vergelijkbare opties en kosten waarschijnlijk minder dan Corona, maar meer dan Tighadouini. Beide buitenspelers scoren veel, maar hebben hier weinig schoten voor nodig. Het is echter de vraag of zij dit hoge moyenne kunnen blijven vasthouden. Naast hun scorend vermogen, zijn zij ook sterk in de passing. Larsson geeft veel keypasses waar Berghuis het van zijn steekballen moet hebben. Met ieder 0,3 assists per 90 minuten zijn zij ‘de beste’ aangevers van alle kandidaten. Mocht PSV voor Berghuis kiezen, dan halen de Eindhovenaren een speler die niet vaak zijn tegenstander voorbij dribbelt, maar wel zorgt dat de bal in de ploeg blijft. Larsson is juist wat avontuurlijker en dit leidt ook tot meer balverlies. Beide aanvallers schuwen verdedigend werk niet. Dit maakt hun tot een net wat ander type dan Depay.
Waar PSV haar peilen richt op Corona, lijken drie spelers volgens de statistieken een betere keuze. De statistieken van de Mexicaan kunnen zich niet meten met die van enkele vergelijkbare aanvallers. Daarom lijken Berghuis, Larsson en Tighadouini geschikter om in de voetsporen van Depay te treden.
*Statistieken via Opta, geraadpleegd via whoscored.com en transferwaardes via transfermarkt.nl

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Statistische analyse: de ideale opvolger van Depay
  • 26 april 2015

    Ik kwam na het bekijken van de statistieken tot dezelfde conclusie: Berghuis of Larsson.
    Tighadouini is denk ik nog niet goed genoeg voor PSV. Ik heb hem dit seizoek vaak in actie gezien, het ziet er heel leuk uit wat hij doet maar zijn rendement is te laag. En sommige wedstrijden is hij onzichtbaar.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *