1. Eredivisie

Hoe succesvol is ‘de huurling’?

Zondag 28 oktober. Na een diepe bal van Bruno Martins Indi neemt Graziano Pelle het speeltuig aan op zijn borst. Met Ajacied Toby Alderweireld in zijn rug, draait de Italiaan weg, om vervolgens de bal onhoudbaar achter doelman Kenneth Vermeer te schieten. Na John Guidetti, die het jaar daarvoor een hattrick scoorde in de Klassieker, heeft Rotterdam met Pelle een nieuwe held in haar armen gesloten. Wat veel mensen echter niet wisten, was dat de Italiaan dat seizoen op huurbasis uitkwam in De Kuip. Feyenoord huurde het aanspeelpunt van het Italiaanse Parma FC, om hem aan het einde van het seizoen voor drie miljoen euro over te nemen. Vooralsnog maakt Pelle dit geld meer dan waard, maar geldt dit ook voor de andere huurlingen in Eredivisie?
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de data van Transfermarkt.de, vanaf het seizoen 2007/08. Een huurling is meegenomen in het onderzoek als hij minstens één minuut heeft gespeeld.

Huurlingen in de Eredivisie

Sinds seizoen 2007/08 kwamen exact 287 spelers uit in de Eredivisie. Voetballers als Patrick van Aanholt en Nikolay Mihailov, die allebei meerdere seizoenen op huurbasis in de Eredivisie speelden, zijn per seizoen bekeken en dus meerdere keren meegenomen in het onderzoek. De 287 huurlingen speelden in totaal 334.561 minuten (1.165 gemiddeld) en waren hierin goed voor 529 goals en 372 assists. In de onderzoeksperiode werden in totaal 6.409 goals gescoord, dus we kunnen zeggen dat 8,25% van de goals sinds 2007/08 afkomstig is van een huurling!
Dat niet iedere huurling een schot in de roos is, bewijst de volgende statistiek. Van de 287 voetballers die op huurbasis in de Eredivisie mochten uitkomen, zijn er slechts 85 (29,62%) met een ‘goed’ beoordeeld. Een voetballer krijgt een ‘goed’ als hij minstens 70% van het beschikbare aantal minuten heeft gevoetbald. Deze 70% is niet voor iedere voetballer gelijk, gezien het feit dat een speler een heel of een half seizoen op huurbasis gespeeld kan hebben.
39,72% van de huurlingen, 114 in totaal krijgt het predicaat ‘voldoende’, wat neerkomt op een speelpercentage tussen de 30% en de 70%. De overige 88 voetballers speelden minder dan 30%, en zijn dus met een ‘onvoldoende beoordeeld!

Huurlingen-Eredivisie
Tabel 1: Overzicht van huurbeoordelingen

Sparta huurt ijzersterk

Wanneer we kijken naar het huursucces per club, valt op dat Sparta Rotterdam erg goed huurt. De club die inmiddels in de Jupiler League speelt, heeft zes huurlingen onder contract gehad in de Eredivisie, waarvan er vier het predicaat ‘goed’ kregen. Twee waren iets minder, maar kunnen ook tevreden zijn met een ‘voldoende’. De gemiddelde Sparta-huurling speelt 2.098 minuten in de Eredivisie, een percentage van 69% van het geheel!
Waar Sparta een goede hand van huren heeft, doet Ajax het wat dat betreft wat minder. De twee huurlingen die de club onder contract heeft gehad (Bojan Krkic (voldoende) en Isaac Cuenca (onvoldoende)) kwamen gemiddeld slechts 737 minuten in actie. Hier moet echter wel een kanttekening bij worden geplaatst: door het lage aantal en het lopende huidige seizoen, valt het gemiddelde aantal minuten van de Amsterdammers iets lager uit!

tabel-huurlingen
Tabel 2: overzicht van het aantal huurlingen per club
(*): Voor het gemiddelde aantal minuten is gekeken naar het aantal huurjaar: een speler die voor een half jaar is gehuurd, telt voor 0,5 mee.

De succesvolste huurling

Van alle 287 huurlingen die in de Eredivisie hebben gespeeld, zijn er slechts drie geweest die ook daadwerkelijk alle minuten in actie zijn gekomen: Arnold Kruiswijk (Roda JC, 2009/10), Eloy Room (Go Ahead Eagles, 2013/14) en Jeroen Zoet (RKC Waalwijk, 2011/12). Daar waar de eerste twee slechts een half seizoen op huurbasis voor hun club uitkwamen, verdedigde de laatste alle 34 duels voor zijn nieuwe club.
Er zijn echter ook huurlingen die amper aan spelen toekwamen bij hun nieuwe club: in totaal zijn er dan ook achttien spelers geweest die slechts 90 minuten of minder in actie zijn gekomen. Sam Hutchinson van Vitesse had het dit seizoen het zwaarst: hij speelde een half jaar voor Vitesse, maar kwam slechts één minuut binnen de lijnen. In de winterstop ging hij dan ook terug naar zijn oude club. Wij snappen wel waarom…

Conclusie

Een huurling hoeft niet automatisch succes te betekenen: van de 287 spelers die op huurbasis uitkwamen in de Eredivisie, mogen er 81 het predicaat ‘geslaagd’ krijgen en hadden er 88 amper toevoeging voor hun club. Sparta had het beste oog voor huurlingen: vier van de zes spelers die op huurbasis uitkwamen in de Eredivisie, kwamen meer dan 70% van het beschikbare aantal minuten in actie. Voor de grote clubs is het dan misschien minder aantrekkelijk om een speler op huurbasis te halen, maar voor de kleinere verenigingen is het een goed, en vooral goedkoper alternatief voor het gebruikelijke contracteren!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe succesvol is ‘de huurling’?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *