Een verzwikte enkel, hamstringklachten of een gescheurde meniscus: veel voetballers hebben tijdens hun carrière te maken met één of meerdere blessures. Gemiddeld missen internationals hierdoor zo’n 32 wedstrijden in hun hele professionele sportloopbaan. Onder spelers die ooit in het Nederlands elftal speelden gaat het om gemiddeld 37 wedstrijden. De vaakst geblesseerde Nederlandse international was Arjen Robben, die 238 wedstrijden heeft gemist.

Independer bracht voetbalblessures in kaart van alle spelers die onderdeel waren van een landenselectie voor tenminste een WK- of een EK (kwalificatie)wedstrijd. In totaal gaat het om ruim 4.000 internationals die geboren zijn vanaf 1980. Van deze voetballers speelden 25 ooit voor het Nederlands elftal.

‘De man van glas’

Arjen Robben werd tijdens zijn inmiddels beëindigde sportloopbaan ook wel de man van glas genoemd. De bijnaam blijkt voor de Nederlandse aanvaller niet onterecht. Robben heeft tijdens zijn professionele voetbalcarrière namelijk 238 wedstrijden gemist door ziekte of een blessure. Alleen de Belgisch international Thomas Vermaelen miste er meer.

  1. Thomas Vermaelen (België): 258 wedstrijden gemist door blessure
  2. Arjen Robben (Nederland): 238 wedstrijden gemist door blessure
  3. Marcos Rojo (Argentinië): 217 wedstrijden gemist door blessure
  4. Phil Jones (Engeland): 217 wedstrijden gemist door blessure
  5. Jack Wilshere (Engeland): 214 wedstrijden gemist door blessure

Andere Nederlandse internationals met veel gemiste wedstrijden zijn PSV middenvelder Marco van Ginkel (191) en voormalig PSV en sc Heerenveen middenvelder Stijn Schaars (177).

Hoe zit het met de huidige selectie van Oranje?

Achterin staat hij na als een huis, maar ook Virgil van Dijk was niet onaantastbaar: in totaal was hij in zijn carrière 659 dagen geblesseerd door 14 verschillende blessures. Nederlandse spits Vincent Janssen staat 560 dagen aangemerkt als geblesseerd, waardoor hij met 10 blessures maar liefst 94 wedstrijden moest laten lopen. Stefan de Vrij is in dit geval de negatieve koploper. Hij had met 26 veruit de meeste blessures, waardoor hij 677 dagen staat aangemeld als geblesseerd en 111 wedstrijden niet heeft kunnen spelen voor zijn club.

Andries Noppert, de Toren van Joure, was ook lang geblesseerd 

Andries Noppert stond dit WK in het doel bij Oranje, maar staat bekend als een laatbloeier. Uit de statistieken blijkt dat zijn langdurige blessures daar waarschijnlijk een aandeel in hebben gehad. In totaal staat hij 380 dagen als geblesseerd aangemerkt, terwijl hij maar 2 keer geblesseerd was.

Met 5 blessures en 5 gemiste wedstrijden is Teun Koopmeiners de op één na fitste speler van Oranje. Denzel Dumfries is met zijn ongekende loopvermogen de positieve koploper. Hij had 3 blessures waardoor hij 4 wedstrijden moest laten lopen en staat dus ‘maar’ 24 dagen aangemerkt als geblesseerd.

“Als je deze cijfers leest, dan is het natuurlijk logisch dat er een uitgebreide medische staf rondloopt bij Oranje. Maar ook amateursporters moeten oppassen voor blessures. Ga op tijd naar een fysiotherapeut, want bij te lang wachten kun jij ook niet naar je ‘gewone’ werk”, adviseert expert zorgverzekeringen Bas Knopperts van Independer.

De kosten van fysiobehandelingen voor blessures kunnen al snel oplopen. Aangezien bij voetbal een blessure in een klein hoekje ligt, is het dus aan te raden om te kijken naar een aanvullende verzekering waarbij fysiobehandelingen gedekt worden. Zo blijf je niet te lang rondlopen met klachten en sta je in no time weer op het voetbalveld.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit zijn de vaakst geblesseerde voetballers door de jaren heen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *