1. WK 2014

Bijna perfecte wedstrijd Team Kuipers: 9.6

De perfecte wedstrijd bestaat niet. Voor voetballers niet en voor scheidsrechters al evenmin. Toch was Björn Kuipers er zaterdagavond heel dichtbij. De scheidsrechter uit Oldenzaal leverde samen met zijn assistenten een uitstekende prestatie tijdens Engeland – Italië. Op slechts 4 van de 113 beslissingen viel wat aan te merken. Bij de wedstrijdbepalende moment zat de arbitrage telkens goed. Rapportcijfer Team Kuipers: 9.6.

Bal over de zijlijn of achterlijn

25 keer ging de bal gisteravond over de zijlijn en telkens hadden assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel het bij het rechte eind. Erg lastig hadden ze het niet op dit gebied, slechts twee beslissingen waren moeilijk. De overige vlagsignalen voor inworpen waren makkelijk of zeer makkelijk. Ook wanneer de bal de achterlijn passeerde, wat 33 keer voorkwam, nam de arbitrage telkens de juiste beslissing.

Buitenspelsituaties

Zeinstra en Van Roekel waren superscherp zaterdagavond. Engeland en Italië speelden op het randje van buitenspel, maar de assistenten van Kuipers namen keer op keer de juiste beslissing. Terwijl de gemiddelde Tv-kijker er na tig herhalingen nog niet uit was, konden Balotelli en Rooney het zich niet veroorloven om ook maar een centimetertje buitenspel te staan. Zeinstra en Van Roekel hadden alles in de gaten. In totaal vlagden de heren 15 keer voor buitenspel, waarvan 5 beslissingen zeer moeilijk waren.

Duels

Kuipers beoordeelde de meeste duels prima. Maar, zoals gezegd, de perfecte wedstrijd bestaat niet. Zo maakte ook de beste scheidsrechter van de wereld een paar schoonheidsfoutjes. In de 11e minuut maakte Wayne Rooney een overtreding op Andrea Pirlo. Het leek er echter op dat Italië balbezit hield en Kuipers liet doorspelen. Mogelijk zag hij er geen overtreding in, maar het zou ook heel goed kunnen dat hij dacht aan de voordeelregel. Daar was het niet de geschikte positie in het veld voor.
Vrijwel direct na de overtreding nam Engeland het balbezit al weer over, met als gevolg een goede kans voor Danny Welbeck. Zijn schot ging maar net naast. Een gelukje voor Kuipers, want de Italianen hadden een eventueel doelpunt ongetwijfeld aangevochten.
Het was één van de spaarzame momenten waarop de beslissing van Kuipers discutabel was. Zijn andere foutje maakte hij pas in de 90e minuut. Tijdens een luchtduel ging Ciro Immobile opzichtig leunen op Steven Gerrard. Een overtreding waar voor gefloten had moeten worden, maar Kuipers liet doorspelen. Zonder gevolgen en daarom zal ook dit moment niet nadelig uitpakken voor de scheidsrechter uit Oldenzaal. Twee foutjes op het gebied van duels en tackles, de overige 27 beoordelingen waren allemaal juist.

Vermaningen en kaarten

Kuipers gaf één gele kaart. Die was voor Raheem Sterling in de extra tijd van de tweede helft. Kuipers had er dus voor kunnen kiezen om het kaartloos te houden, maar dit deed hij terecht niet. Sterling vloerde Immobile, die gevaarlijk richting het Engelse doel dribbelde. Voor het onderbreken van deze veelbelovende aanval, trok Kuipers zijn enige kaart van de wedstrijd. Dat hadden er wel meer moeten zijn. In de 75e minuut schoffelde Giorgio Chiellini zijn tegenstander Danny Welbeck hard onderuit. Kuipers deed het af met een vermaning, waar geel de juiste straf was geweest. Dat Kuipers mild was, zagen we ook al in de 26e minuut, toen Marco Verratti met gestrekt been de enkel van Welbeck raakte. Geel had gekund, maar een vermaning was in ieder geval op z’n plaats geweest. Kuipers vond beiden niet nodig.

Wedstrijdbepalende momenten

Op de momenten dat het er om ging, deed Björn Kuipers telkens het juiste. In de 8e minuut kreeg Glen Johnson de bal op zijn arm in het strafschopgebied. De Italianen schreeuwden om een strafschop, maar Kuipers gaf deze terecht niet. Een kwartier later wilde Welbeck een penalty en na rust claimden Gerrard en wederom Welbeck dat de bal op de stip moest. In alle situaties stond Kuipers goed opgesteld en nam hij de juiste beslissing door geen strafschop toe te kennen.

Rapportcijfer

Team Kuipers krijgt voor de prestatie tijdens Engeland – Italië een 9.6. Bij maar liefst 109 van de 113 beslissingen zaten Kuipers, Van Roekel en Zeinstra goed. Het cijfer wordt berekend aan de hand van het percentage juiste beslissingen, waarbij voor wedstrijdbepalende fouten twee punten aftrek wordt gerekend.

Bij maar liefst 109 van de 113 beslissingen zaten Kuipers, Van Roekel en Zeinstra goed.

Finalekansen

Met het oog op de finalekansen heeft Kuipers een goede beurt gemaakt. Hij floot bijna foutloos en mag ook zijn assistenten bedanken voor hun uitstekende optreden. Het zal de FIFA bovendien niet ontgaan zijn dat de Japanner Nishimura een matig openingsduel floot en dat Nicola Rizzoli alles behalve foutloos was tijdens Spanje – Nederland. De concurrenten van Kuipers zitten al met al nog niet lekker in het toernooi.
Dat valt wel te zeggen over het Nederlands elftal, en mogelijk gaat dat Kuipers nog parten spelen. Wanneer Oranje de halve finale haalt, dan kan Team Kuipers de finale uit het hoofd zetten. Scheidsrechters afkomstig uit landen die na de kwartfinale nog in het toernooi zitten, worden naar huis gestuurd. Maar wanneer het Nederlands elftal vroegtijdig uitgeschakeld wordt, en Björn Kuipers houdt zijn goede vorm vast, dan is hij de topkandidaat voor de WK-finale.
rapport team Kuipers

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Bijna perfecte wedstrijd Team Kuipers: 9.6

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *