Het seizoen is alweer tien speelrondes onderweg. Hoog tijd voor een kijkje in de stand van zaken in de top vijf competities van Europa. De bijzonderheden in de prestaties van de teams in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk komen voorbij: de onderpresterende en de overpresterende ploegen, maar ook de teams waar iets buitengewoons aan de hand lijkt te zijn. 

Noot: data up-to-date tot 21-10-2022.

Dit gebeurt door de standen in de top vijf competities op basis van xPoints te bekijken. xPoints geeft een weergave van de verwachte hoeveelheid punten die een team gemiddeld genomen zou moeten hebben op basis van de kansen die het gecreëerd heeft en toegestaan heeft in hun wedstrijden. 

Een tabel met xPoints van alle teams resulteert in een xRank voor alle teams, de plek op de ranglijst waar zij op basis van expected data zouden moeten staan. Die statistieken worden per competitie besproken, waarbij de teams gesorteerd zijn op xRank en hun daadwerkelijke positie links aangegeven is. De interessantste verhalen worden besproken, maar duik vooral in de statistieken en laat ons weten welke clubs volgens jou mooie verhalen hebben om te onderzoeken.

Premier League

expected points premier league
Tabel 1: Expected Points Premier League

In Engeland voert Arsenal de ranglijst aan. De Gunners wonnen tot noch toe negen van hun eerste tien wedstrijden, alleen tegen het Manchester United van Erik ten Hag werd verloren. Toch heeft de ploeg van Mikel Arteta flink over gepresteerd met ruim vier goals meer dan hun expected goals data suggereert. Mede daarom heeft Arsenal op dit moment zeven punten meer dan verwacht en gaat het fier aan kop in de Premier League. 

Daarmee heeft Arsenal ook vier punten meer dan Manchester City, de club die op basis van de statistieken eerste zou moeten staan. De blauwe kant van Manchester heeft natuurlijk Erling Haaland in de gelederen, de spits die uit 8,8 xG al vijftien doelpunten maakte. Hij draagt daarmee flink bij aan de totale overprestatie van City, wat 33 goals maakte uit 21,9 xG. Toch staat de club op de verwachte hoeveelheid punten, onder andere omdat het twee goals meer tegen kreeg dan de totale xGA. Bijvoorbeeld tegen Aston Villa kostte dit punten, die wedstrijd eindigde in 1-1, maar de xG cijfers geven een ander beeld: 0.31-2.10. Toch is City dit seizoen statistisch gezien zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht de sterkste. 

Als laatste een kijkje onderin, waar AFC Bournemouth in de expected data het allerslechtst uit de strijd komt. Toch is de club op de tiende plaats op de ranglijst te vinden, want de club heeft inmiddels meer dan twee keer zoveel punten als xPoints, een overprestatie van jewelste. In hun eerste vier wedstrijden won de club van toenmalig coach Steve Parker maar één duel, en verloor het van Arsenal, Manchester City en met 9-0 van Liverpool. Nadat Parker zei dat hij dacht dat dit misschien niet de laatste 9-0 verliespartij van het seizoen zou zijn, werd hij ontslagen. 

Sindsdien is Bournemouth echter aan een magische reeks bezig. Onder leiding van interim coach Gary O’Neil is de promovendus namelijk al zes wedstrijden ongeslagen. Fijn voor Bournemouth fans, want de belabberde onderliggende statistieken suggereren dat de club het nog moeilijk zou kunnen krijgen in de strijd tegen degradatie.

Bundesliga

expected points bundes liga
Tabel 2: Expected Points Bundesliga

Ook in Duitsland voert een oude bekende de expected ranglijst aan: Bayern München zou normaal gesproken comfortabel eerste moeten staan. Toch is niets minder waar, want in Duitsland vindt één van dé verhalen van het seizoen plaats. Union Berlin voert na tien speelrondes de ranglijst aan met een overprestatie van maar liefst 8,5 punten. De club wordt op de negende plaats verwacht en zal dus waarschijnlijk geen kampioen worden, maar toch is het verhaal van Union erg mooi. 

Het versloeg Leipzig al vroeg in het seizoen, tegen Bayern werd een gelijkspel behaald en dit weekend moest ook Borussia Dortmund eraan geloven. Union schuwt er bijna als enige in Duitsland niet voor weg om verdedigend te spelen om een voorsprong vast te houden. Mede door het terugzakken na vroege doelpunten uit lage xG, genereerde het daarom in bepaalde wedstrijden waarschijnlijk minder xG dan als een goal langer op zich had laten wachten. 

Dit komt doordat de game state (de stand van zaken in de wedstrijd) het aantal gecreëerde kansen kan beïnvloeden. Afgelopen weekend tegen Dortmund creëerde Union bijvoorbeeld erg veel xG in de eerste 21 minuten: 1,1 xG (data van infogol). Als ze dit de hele wedstrijd vol zouden houden zou Union per wedstrijd twee keer zoveel kansen creëren als Bayern dit seizoen doet, maar de ploeg uit Berlijn houdt na de tweede goal in de 21ste minuut op met aanvallen. In het restant van de wedstrijd wordt de bus geparkeerd en wordt slechts 0,35 xG behaald. Omdat Union vaker dit seizoen vroeg scoorde uit een lage xG kans en daarna inzakte, is de totale xG productie dus waarschijnlijk lager dan als er meer kansen nodig waren geweest om tot scoren te komen. 

Misschien valt de xG van Union dus lager uit dan als de club minder geluk en minder exceptionele afronding had gehad. Alleen is de afronding dus wél exceptioneel geweest, met Amsterdammer Sheraldo Becker voorop. Hij is de topscorer van Union met zes goals uit 1,65 xG en daarmee toonaangever van het seizoen van de hele ploeg. Duidelijk is dat de club in verdedigend opzicht geweldig presteert, met 8,9 xGA heeft het na Bayern de beste verdediging van Duitsland. Waar het ook eindigt, het avontuur van Union Berlin aan de top van de Bundesliga is onverwachts, maar uiterst leuk om in de gaten te blijven houden.

Buiten het bijzondere Union zien we dat ook SC Freiburg en FC Augsburg hoger staan dan verwacht, terwijl RB Leipzig en Borussia Dortmund waarschijnlijk juist een sprong naar boven zullen maken in de rest van het seizoen.

Primera División

expected points primera division
Tabel 3: Expected Points Primera División

In Spanje is vooral het linkerrijtje erg opmerkelijk. Allereerst is te zien dat het FC Barcelona van Xavi Hernández de xPoints ranglijst aanvoert. De club staat in werkelijkheid tweede achter het flink over presterende Real Madrid, wat zes punten meer heeft dan verwacht. Daarnaast zien we dat Real Sociedad, Real Betis en Atlético Madrid alledrie ook ruim boven hun verwachte puntenaantal staan, terwijl Valencia, Villarreal en Athletic Club juist te weinig punten hebben. Het lijkt daardoor te vroeg om te zien wie er derde gaat worden aan het einde van het seizoen achter de traditionele top twee, al zal Real Madrid wel alle zeilen bij moeten zetten om Barcelona voor te blijven. 

Wel is duidelijk dat de papieren van Sevilla, op voorhand van het seizoen toch minstens als subtop gezien, ernstig slecht zijn. De club presteert met negen punten uit evenveel wedstrijden zelfs boven de verwachting van 7,2 xPoints, de op twee na slechtste data van alle clubs in La Liga. Julen Lopetegui werd door de slechte resultaten ontslagen, waarna Jorge Sampaoli het overnam. In de competitie speelde Sevilla een keer gelijk en won het een keer. Toch zijn de onderliggende statistieken totaal niet vooruit gegaan. Sterker nog, de 0-1 winst uit bij Mallorca was met 0,16 xG van Sevilla tegenover 1,86 xG van Mallorca totaal onverdiend. Grote problemen zijn er dus in de hoofdstad van Andalusië voor Sevilla. 

Serie A

expected points serie a
Tabel 4: Expected Points Serie A

In Italië is Napoli de koploper, wellicht wordt dit het jaar dat de Zuid-Italiaanse club de titel binnen kan slepen na vier tweede plaatsen in het afgelopen decennium. Toch is het het AS Roma van José Mourinho wat de hoogste xPoints gegenereerd heeft. Roma doet het met 22 punten uit 22,7 xPoints ongeveer naar verwachting, ondanks een onderprestatie van tien doelpunten in expected goal difference. 

Toch staat de club uit de hoofdstad vierde, omdat naast Napoli ook AC Milan en Atalanta Bergamo boven verwachting presteren. Hellas Verona en Fiorentina doen dat niet, die clubs hebben allebei vijf punten minder dan ze hadden moeten hebben. Salernitana staat wel weer boven de streep, nu zowel in de xPoints als in de echte uitkomst. Dat uitzonderlijke verhaal van afgelopen seizoen herhaalt zich misschien dus toch. 

Ook in Italië is er echter een club die ondanks overprestatie veel lager staat dan je zou verwachten op basis van de status van de club. Juventus is op de achtste plaats terug te vinden, wat zelfs een plaats hoger is dan wat de club verdiend heeft. Ook in zijn tweede seizoen kan Massimiliano Allegri de Oude Dame dus niet aan de praat krijgen. Sterker nog, een overprestatie aan de verdedigende zijde van het veld van zes goals verbergt misschien wel hoe groot de problemen eigenlijk zijn in Turijn. 

Ligue 1

expected points ligue 1
Tabel 5: Expected Points Ligue 1

In Frankrijk staat Paris Saint-Germain dik bovenaan, ondanks een overprestatie van naaste belagers Lorient, Lens en Marseille. Vooral Lorient doet het buitenaards goed met elf punten meer dan verwacht, de grootste overprestatie van alle ploegen in de top vijf competities. Daarmee staat de club die vorig jaar 16e werd nu ineens 2de. Net als bij Union gaat dit samen met flinke xG overprestatie, spits Terem Moffi heeft al acht doelpunten gemaakt uit 4,9 xG en zorgt daarmee voor een groot deel van dat verschil. 

Anders dan bij Union is dat Lorient een aanvallend ingesteld team is aan de bal gedurende de hele wedstrijd. Vaak zoekt het team de directe oplossing door middel van verleggen en veel beweeglijkheid zonder bal in het team. Dit betekent wel dat het team veel risico neemt en Lorient is dan ook de ploeg met de meeste turnovers in Ligue 1 in hun eigen verdedigende zone met 120 (theanalyst.com). Uit al die turnovers is nog niet een keer gescoord, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid een kwestie van tijd. 

De titelstrijd wordt volgens de statistieken niet spannend, daarvoor is PSG gewoonweg te sterk. Toch zijn er nog andere interessante verhalen in Ligue 1. Onderin doet Clermont Foot het geweldig, die club werd op de laatste plek verwacht maar staat achtste door een overprestatie van acht punten. In de strijd tegen degradatie bewijst Clermont zichzelf dus een goede dienst. In de middenmoot in xRank is Reims terug te vinden. De club staat echter 15e vanwege onderprestatie in aanvallende en verdedigende zin, maar achter hun resultaten dit seizoen schuilt een vreemde uitleg. 

Reims heeft namelijk maar liefst acht (!) rode kaarten gepakt in elf wedstrijden, een gigantisch aantal wat hoger is dan alle clubs in de Premier League bij elkaar met zeven. Sterker, in twee van de vier wedstrijden waarin Reims niet met tien man (en een keer negen) eindigde kreeg de tegenstander rood. Twee wedstrijden die met elf tegen elf afgesloten werden dus.

 Dat de Reims spelers zeven keer niet alle elf de negentig minuten volmaakten betekent dat er niet veel conclusies te trekken zijn uit de statistieken van de ploeg behalve dan dat het knap is dat ze in deze omstandigheden de middenmoot in xRank halen. Reims zal dus met een beetje meer discipline en een scheutje meer geluk flink kunnen stijgen, vooral als het de eerste twintig minuten na rust iets minder gaat tackelen. Gek genoeg heeft de club tussen de 45ste en de 65ste minuut namelijk zes van de acht rode kaarten gekregen, een echte ‘danger zone’ dus.

Conclusie

Daarmee is de tour van de top vijf competities compleet. In ieder van deze grote voetballanden zijn prachtige verhalen zich alweer aan het vormen. Arsenal en Bournemouth gooien hoge ogen in de Premier League, terwijl Sevilla in de Primera División en Juventus in de Serie A juist tegenvallen. De echte vreemde verhalen zijn echter de geweldige resultaten van Union en Lorient en de rode kaarten van Reims. Goed letten op die teams dus!

5/5 - (3 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit zijn de meest opvallende teams in de top-5 competities.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *