Bayer Leverkusen is het verrassingsteam van het seizoen 2023/24, want het team van Xabi Alonso rukt onverbiddelijk op naar het kampioenschap en kan FC Bayern München van de troon stoten als seriekampioen. Maar niet alleen in de competitie gaat het goed. De Werkself hebben ook geen zwakke punten laten zien in de DFB Cup en de Europa League.

Toch had niet elke fan Bayer 04 op de radar voor het begin van het seizoen. De successen zijn natuurlijk vooral te danken aan hard trainen en een tactisch concept. Net als in het populaire online casino 777 is er in het voetbal altijd een beetje geluk nodig. Het is precies deze combinatie die de Werkself nu naar hun eerste titel in de geschiedenis van de Bundesliga zou kunnen leiden.

De eeuwige runners-up: “Vizekusen” gekust door geluk?

Bijna geen enkele andere voetbalploeg heeft zoveel pech gehad als Bayer Leverkusen. De Werkself wordt altijd gezien als een topploeg. Het is echter nooit genoeg geweest om een competitietitel te winnen. De rest van de resultaten van het team zijn ook nogal wisselend. Eén DFB Cup-titel en het winnen van de UEFA Cup in het seizoen 1987/88 staan in contrast met veel teleurstellende momenten.

Bayer 04 Leverkusen kreeg niet voor niets de bijnaam “Vizekusen” of “Neverkusen”. Rond de millenniumwisseling leed de ploeg een aantal bittere nederlagen. Op de laatste speeldag van het seizoen 1999/00 misten ze de kans om als competitieleider de kampioenstitel te veroveren.

Twee jaar later was Leverkusen weer op weg naar succes. De ploeg bereikte de finale van de Champions League en ging ook door naar de finale van de DFB Cup. Uiteindelijk waren er echter twee teleurstellende nederlagen in de finale tegen Real Madrid en Schalke 04, en de mythe van “Vizekusen” was eindelijk geboren.

Dit jaar gaat het net zo goed onder coach Xabi Alonso. De ploeg heeft nog steeds een respectabele voorsprong op Bayern in het laatste derde deel van het seizoen en is nog steeds ongeslagen. Leverkusen heeft ook al hun uitdagingen in de Europa League en DFB Cup onder de knie. Veel fans hebben echter gemengde gevoelens. Aan de ene kant zou dit het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van de club kunnen zijn.

Aan de andere kant is er ook de mogelijkheid om de zomerstop in te gaan zonder titels. Het lijkt er nu echter op dat Leverkusen eindelijk geluk heeft gehad. De ploeg is sinds het begin van het seizoen goed op dreef en is erin geslaagd om zelfs de nipte wedstrijden te winnen.

Het geluk van de dapperen: Xabi Alonso’s recept voor succes

Het team van Xabi Alonso heeft dit seizoen zeker niet op geluk hoeven rekenen. Hard werken, succesvolle transfers en een uitgekiende tactiek liggen aan de basis van hun titelkoers. Toch is het geluk van de dapperen duidelijk in sommige wedstrijden. Bijvoorbeeld in de Europa League-wedstrijd tegen Qarabağ Ağdam. Leverkusen had twee doelpunten in de blessuretijd nodig om de overwinning veilig te stellen.

Sommige van de laatste duels werden zeker ook gewonnen door de vele rode kaarten die de tegenstanders kregen. De ploeg van Xabi Alonso is in vijf opeenvolgende wedstrijden in de minderheid geweest. Maar zelfs dat is niet per se toeval. De snelle speelstijl op het veld draagt er in grote mate toe bij dat tegenstanders vaak te laat zijn met tackles.

De constante prestaties van het team laten ook zien dat deze aanhoudende reeks niet alleen aan geluk te danken is. Ze zijn nu al meer dan 30 wedstrijden ongeslagen en hebben daarmee een record gevestigd in het Duitse voetbal. Maar de Werkself breken ook internationale records. Hier staan ze nu in de top 10.

Dit succes is vooral te danken aan de Spaanse coach Xabi Alonso. Hij nam Bayer 04 Leverkusen vorig seizoen over na een van de slechtste seizoensbegin in de geschiedenis van de club. In anderhalf jaar tijd is er echter veel gebeurd en Bayer heeft zich ontwikkeld van degradatiekandidaat tot titelkandidaat. Wie anders dan de nieuwe coach kan hiervoor verantwoordelijk zijn?

Onder Xabi Alonso zijn alle toptransfers tot nu toe gelukt. Granit Xhaka timmert hard aan de weg op het middenveld, Victor Boniface scoort regelmatig en Jonas Hofmann heeft ook echt aan de weg getimmerd bij de Werkself. Het vertrek van topspits Moussa Diaby is veel gemakkelijker opgevangen dan aanvankelijk verwacht.

Leverkusen’s eerste en laatste kans op de titel?

Het succes van de ploeg is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven in het topvoetbal. Hoewel Xabi Alonso nog een contract heeft tot 2026, zou de topcoach de club na minder dan twee jaar kunnen verlaten. FC Barcelona, Liverpool en Bayern München zijn momenteel op zoek naar een topcoach om hun teams terug te leiden naar de absolute wereldtop. Een unieke kans die Xabi Alonso waarschijnlijk niet zal laten lopen.

Want één ding is duidelijk: als Leverkusen volgend seizoen geen topprestaties levert, kan de coach zijn kans op een baan bij een team van wereldklasse voorlopig verspeeld hebben. Sommige spelers hebben ook de interesse van topclubs gewekt. Jeremie Frimpong wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met Bayern, Manchester United en Arsenal. Maar de talentvolle jongeling Florian Wirtz blijft waarschijnlijk nog minstens één seizoen bij de Werkself. Zijn contract loopt tot 2027 en een overstap naar Bayern is bijna onmogelijk vanwege de hoge transfersom.

Manchester City heeft zich al geplaatst en zou binnenkort voor een recordtransfer in de Bundesliga kunnen zorgen. Pep Guardiola is een grote fan van Wirtz. Het is geen geheim dat Kevin de Bruyne er niet jonger op wordt en nog maar tot 2025 onder contract staat bij Manchester City. Mocht Xabi Alonso echter naar Liverpool FC of FC Barcelona verhuizen, dan zou hij ook andere spelers van Leverkusen naar een club van wereldklasse kunnen brengen.

De transfer van Eric ten Haag naar Manchester United heeft al een vergelijkbaar geval laten zien. Met dit in het achtergrond viel Ajax Amsterdam letterlijk uit elkaar door talloze vertrekken. Voor Leverkusen zou dit de eerste kans in lange tijd kunnen zijn en ook de laatste kans in de nabije toekomst als ze een titel willen winnen. Want de voortekenen zijn beter dan ze in lange tijd zijn geweest. Maar als we naar de toekomst kijken, is het ook duidelijk dat dit recordbrekende team en zijn coach niet eeuwig zullen blijven bestaan. Een plaats in de Champions League van volgend jaar is al gegarandeerd. Het blijft echter de vraag of de coach en de spelers met deze stimulans in Duitsland kunnen blijven.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Geluk of vaardigheid? Bayer Leverkusen dwingt succes af!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *