Een van de meest populaire sporten is toch wel voetbal. Al jarenlang wordt deze sport dan ook beoefend door mensen van elke leeftijd. Een geliefde sport dus, maar tevens een sport met veel afspraken en regels die het er niet altijd even leuk en makkelijk op maken. Zou hier wat aan te doen zijn?

De sport leuker maken


Regels zijn nodig in de voetbalcompetitie, maar kunnen natuurlijk veranderd worden als dit gebeurt om de juiste reden. Zo is er vaak meer mogelijk dan je denkt en kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. 

Afschaffen van buitenspel

Het liefst speel je voetbal zonder al te veel onderbrekingen en randzaken waar je rekening mee moet houden. Neem nu de buitenspel regel. Onbewust staat een speler met grote regelmaat buitenspel, waardoor een bepaalde poging als ongeldig wordt verklaard. Dit komt de doorloop van het spel niet ten goede en vraagt een grote oplettendheid van de spelers. Deze regel afschaffen, kan een hoop rust en meer plezier brengen.

Zuivere speeltijd

Een voetbalwedstrijd kenmerkt zich onder meer door de tijdsduur van in totaal 90 minuten. Maar wist je dat er gemiddeld genomen slechts net iets meer dan 50 minuten echt gespeeld wordt? De rest van de tijd gaat verloren aan overtredingen en bijvoorbeeld valpartijen. Op het eind wordt dan wel een paar minuten extra tijd gegeven, maar dit is nooit het daadwerkelijke gemiste aantal minuten. Zuivere speeltijd zou inhouden dat daadwerkelijk wordt bijgehouden hoeveel tijd de wedstrijd stil ligt en deze tijd er dan ook bij komt. Zo is elke wedstrijd even lang, wat ook weer eerlijker is.

7 tegen 7 voetbal

Het kan nogal een uitdaging zijn om steeds voldoende mensen bij elkaar te krijgen voor een potje voetbal. Dit is dan ook waar een wedstrijd in 7 tegen 7 zich uitstekend voor leent. De spelregels bij deze vorm van voetbal zijn ook net even anders. Zo zijn slidings niet toegestaan en wordt de bal met de voet weer in het spel gebracht, als deze buiten het veld komt.

Vanaf bepaald punt schieten op doel

Nu is het zo dat je vanaf elke plek gericht op het doel mag schieten. Het kan een leuke wijziging zijn, wanneer je afspreekt dat dit enkel vanaf een bepaald punt mag. Zeker als er op een kleiner veld of bijvoorbeeld in een zaal voetbal gespeeld wordt, is dit aan te raden. Het vergt wel wat meer moeite, maar het voorkomt bovendien ook een hoop drukte rondom het doel. De wedstrijd blijft overzichtelijker en de kans op ongelukken en overtredingen wordt kleiner.

Laatste speler keeper

Hoewel een keeper doorgaans zijn eigen training en aandachtspunten heeft, kan het voor het spel leuk zijn om af te spreken dat steeds de achterste speler als keeper fungeert. Dit is dan ook de persoon die de bal met de hand mag pakken. Wie dit is, wisselt dus regelmatig. Dit maakt het spel veelzijdiger, omdat elke persoon elke positie in kan nemen. Ook kan de keeper op deze manier meer echt meespelen, in plaats van dat hij enkel in het doel staat en veel aan het afwachten is.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: 5 manieren om het voetbal leuker te maken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *