PSV is van de hatelijke nul af. Door het gelijkspel tegen Tottenham Hotspur (2-2), sleept PSV een punt binnen en mogen de Eindhovenaren blijven hopen op overwintering in Europa. Lees hier verder voor onze tactische analyse van de wedstrijd.

PSV - Spurs tactische analyse 1
Figuur 1: De opstellingen van PSV en Tottenham Hotspur

Intenties versus realiteit

Voor de wedstrijd geeft Van Bommel bij Veronica aan dat zijn ploeg, ongeacht welke tegenstander, de intentie heeft om hoog druk te zetten.
De trainer geeft aan dat een club van het kaliber Tottenham Hotspur wel eens onder deze druk uit zal spelen, maar dat weerhoudt de Eindhovenaren er niet van het gewoon te proberen.
In de eerste minuten van de wedstrijd worden deze woorden bevestigd. PSV probeert Tottenham Hotspur vroeg onder druk te zetten, om zo de bal te kunnen veroveren op de helft van de tegenstander.

PSV - Spurs tactische analyse 2
Figuur 2: In de openingsfase van de wedstrijd wordt duidelijk dat PSV de intentie heeft om hoog druk te zetten.

Dit lukt de Eindhovenaren echter niet.
De Spurs spelen een aantal keren goed onder de druk uit, waardoor PSV al snel gedwongen wordt te verdedigen op de eigen helft. Op deze eigen helft maken de Eindhovenaren de ruimtes vervolgens erg klein.
Dit lukt PSV alleraardigst. Tottenham heeft veel de bal, maar creëert weinig grote kansen uit open spel. Het voornaamste gevaar van de ploeg van Pochettino komt uit corners.
Interessant is te zien hoe PSV de positiewisselingen van Tottenham Hotspur opvangt.
Als de Spurs in balbezit zijn, krijgt vooral Trippier de ruimte om hoog weg te gaan staan. De twee controlerende middenvelders, helpen de centrale verdedigers en de linksachter met het opzetten van de aanval. Doordat Trippier hoog en breed staat, komt rechtsbuiten Lucas veel naar de as van het veld.
PSV vangt dit op door Malen met de opgekomen Trippier mee te laten lopen, terwijl de twee controleurs veel inzakken om verdedigers te helpen. De Jong, Lozano en Pereiro zijn de voorste spelers van PSV.
PSV - Spurs tactische analyse 3
Figuur 3: De veldbezetting van PSV op het moment dat Tottenham in balbezit is.

PSV - Spurs tactische analyse 4
Figuur 4: PSV zakt terug tot op de eigen helft, waarbij Malen rechtsback Trippier op moet vangen. Hierdoor zijn Pereiro, De Jong en Lozano de voorste spelers van PSV/

Deze veldbezetting in combinatie met een ingooi van Tottenham Hotspur, zijn de inleiding tot de 1-0.
Allereerst staan Lozano en De Jong door de ingooi verder naar binnen dan normaal. Even later blijkt deze positionering cruciaal te zijn, omdat Lozano hiermee Alderweireld onder druk kan zetten.
PSV - Spurs tactische analyse 5
Figuur 5: Door de ingooi van PSV staan Lozano en De Jong verder naar binnen dan normaal.

Op de tweede plaats gooit Trippier in, die zich vervolgens laat uitzakken om aanspeelbaar te worden.
In plaats van constant naar achter te moeten lopen, kan Malen nu een keer naar voren lopen. Dit doet de vervanger van Bergwijn dan ook, wat voor de overige PSV’ers een signaal is om naar voren te stappen en druk te geven op de Spurs.
Dit leidt tot de fout van Alderweireld en de 1-0 van PSV.
PSV - Spurs tactische analyse 6
Figuur 6: Malen geeft druk op de uitgezakte Trippier. Dit is voor de overige PSV’ers een signaal om ook druk te gaan zetten.

Na deze goal heeft PSV het moeilijk.
Ze komen vanaf dat moment, op de kans van Pereiro na, eigenlijk niet meer van de eigen helft af. Als de Eindhovenaren toch proberen op de helft van Tottenham te komen, zijn ze de bal meestal snel kwijt.
PSV - Spurs tactische analyse 7
Figuur 7: De passing van PSV vanaf de goal tot de rust (via Stats Zone).

Ondanks dat PSV weinig kansen weggeeft, lukt het ze niet om de voorsprong vast te houden.
Na een teruggetrokken voorzet, verdwijnt het van richting veranderde schot van Lucas achter Zoet (1-1)

Tweede helft een kopie van de eerste helft

Ook in de tweede helft speelt Tottenham Hotspur met combinatiespel en veel positiewisselingen de Eindhovenaren uit elkaar. PSV heeft zich neer te leggen bij het verdedigen op de eigen helft.
Bij de 1-2 wordt duidelijk dat PSV moeite heeft met het blijven controleren van de positiewisselingen van Tottenham Hotspur.
Linksback Davies trekt in aanloop naar de goal naar binnen toe in plaats van aan de zijlijn te blijven spelen. Hierdoor komt Son aan de zijkant vrij.
Van deze situatie maakt Tottenham goed gebruik. Son combineert met Eriksen, die vervolgens voorgeeft op spits Harry Kane (1-2).

PSV - Spurs tactische analyse 8
Figuur 8: De inleiding van de 1-2 van Tottenham. Davies trekt naar binnen, waardoor Son vrij komt aan de zijkant.

Rode kaart helpt PSV

Na de 1-2 lijkt het er lange tijd op dat het wachten is op de 1-3 van de Spurs. De Londenaren scoren echter niet, waardoor PSV in de wedstrijd blijft.
Na balverlies van Tottenham stuurt Rosario Lozano in de diepte. Lloris komt uit en torpedeert de Mexicaan, met als resultaat een rode kaart.
Deze gebeurtenis lijkt PSV net het beetje energie te geven wat de Eindhovenaren nodig hebben. De ploeg gaat meer druk zetten en probeert met elkaar nog wat uit het vuur te halen.
Dit lukt. In minuut 87 vangt Rosario een weggekopte vrije trap op. De middenvelder lijkt te willen schieten, maar raakt de bal compleet verkeerd.
Doordat hij de bal op deze manier raakt, komt de bal bij Luuk de Jong terecht. De spits tikt de bal achter Vorm, waarmee PSV een punt overhoudt aan de wedstrijd (2-2).
PSV mag tevreden zijn met het punt. De ploeg had moeite met het betere Tottenham, dat de kans heeft laten liggen om PSV te verslaan.
Het positieve dat PSV uit deze wedstrijd kan halen is dat ze tot de laatste minuut geknokt hebben als team, en dat ze toeslaan wanneer de tegenstander een zwak momentje heeft.