Ajax behaalde gisteren een historisch resultaat in Madrid. Mede door het goede spel van Frenkie de Jong, speelde de Amsterdammers Real Madrid van de mat (1-4).
Een analyse van de belangrijke momenten van De Jong in aanvallend en verdedigend opzicht.

00:39

Benzema draait richting de goal van Ajax. De Jong gooit zijn heup erin en pakt de bal af, waardoor het gevaar geweken is.

2:36

De Ligt heeft de bal en speelt deze naar De Jong, die gelijk onder druk wordt gezet door Modric. De Jong maakt een lichaamsschijnbeweging en probeert de bal naar Mazraoui te lobben. Benzema zit hier echter tussen en kopt de bal over de zijlijn.

5:40

Vinicius draait weg en probeert de bal naar Kroos te spelen. De Jong steekt hier een stokje voor en onderschept de bal.

10:18

De bal valt tussen Modric en De Jong in. Modric wint het duel via de kluts, maar Blind weet de bal alsnog te onderscheppen voor Ajax. De centrale verdediger speelt De Jong aan. De Jong wil Van de Beek vervolgens aanspelen, maar doet dit niet zuiver genoeg. De bal verdwijnt over de zijlijn.

11:40

Vinicius maakt een actie naar binnen toe, maar die mislukt omdat De Jong zijn heup erin zet. Vervolgens gaat De Jong met een soepele “rechts-links” langs Modric, waardoor Ajax kan omschakelen naar de aanval.
Frenkie de Jong 1
Frenkie de Jong 2
Frenkie de Jong 3

13:34

Modric tikt de bal langs Tagliafico, waarna De Jong goed rugdekking geeft. De middenvelder van Ajax tikt de bal weg en gaat vervolgens liggen. Ajax krijgt een vrije trap.

15:50

Real Madrid kopt de lange bal van Onana weg. Het volgende duel om de bal wordt gewonnen door Tagliafico, die de bal naar Schöne kopt. De Deen speelt de bal in de lucht door naar De Jong, die de bal met een hakje laat vallen voor Tagliafico.
Frenkie de Jong 4
Frenkie de Jong 5

19:30

Ziyech probeert Neres weg te steken, maar via de kluts komt de bal bij Van de Beek. Die wacht echter te lang, waardoor de voorzet geblokt kan worden. Vervolgens stapt De Jong direct naar voren toe om de druk te houden op Real Madrid. Hij weet de bal echter niet te veroveren.
Frenkie de Jong 6
Frenkie de Jong 7

22:25

Kopduel tussen Benzema en De Jong. De Jong wint dit duel en kopt de bal terug op Blind.

24:05

Ajax leidt balverlies ver op de helft van de tegenstander. Na het balverlies stapt De Jong direct naar voren toe om druk te geven op de bal. Hij kan de bal wegtikken, maar niet in bezit houden: ingooi Real Madrid.

24:27

De Jong ontvangt de bal van Mazraoui en wordt onder druk gezet door Vinicius en Modric. Met een lichaamsschijnbeweging en een kap legt De Jong de twee spelers van Real Madrid in de luren. De middenvelder levert de bal vervolgens in bij Blind.
Frenkie de Jong 8
Frenkie de Jong 9
Frenkie de Jong 10
Frenkie de Jong 11

25:59

Modric vangt de afgeslagen vrije trap van Real Madrid op, en wordt direct onder druk gezet door Schöne. De Jong springt bij om de Deen te helpen, en tikt de bal weg.

32:00

De Jong ontvangt de bal van Blind. De middenvelder van Ajax wacht vervolgens tot Benzema druk geeft en versnelt. Hij speelt de bal vervolgens af naar Mazraoui, die door deze actie meer ruimte heeft.
Frenkie de Jong 12
Frenkie de Jong 13

33:50

Ajax leidt balverlies op de helft van Madrid en zet direct druk naar voren. De Jong komt goed voor Casemiro, maar tikt de bal naar Bale. Die weet niet wat die met de bal moet en levert deze in bij Neres. De bal komt uiteindelijk bij Ziyech. De rechtsbuiten van Ajax schiet, maar Courtois brengt redding. Ook de rebound gaat er niet in: corner Ajax.

37:40

Real Madrid werkt de corner van Ajax weg en schakelt razendsnel om. De Jong vecht een kopduel uit met Asensio, dat hij wint. Hierdoor is het gevaar geweken.

39:30

De Ligt heeft de bal. De Jong ziet dat de ruimte bij Mazraoui ligt en biedt zich aan om een driehoekje te maken. Hierdoor speelt Ajax onder de druk van Real vandaan.

44:35

Modric heeft de bal aan de voor Ajax linkerkant van het veld en draait weg bij De Jong. De middenvelder van Ajax sprint op hoge intensiteit terug om het gat dicht te lopen, en tikt de bal weg met een sliding.

47:35

Modric versnelt richting het strafschopgebied van Ajax. De Kroaat wil uithalen met zijn linkerbeen, maar ziet zijn schot geblokt worden door een sliding van De Jong

50:40

Real Madrid probeert snel om te schakelen. De Madrilenen veroveren de bal en schieten hem in de richting van Asensio. De buitenspeler komt in een sprintduel met De Jong, dat De Jong weet te winnen.
Frenkie de Jong 14
Als De Jong de bal aan zijn voet heeft, lokt hij Asensio naar zich toe, waardoor Blind meer ruimte krijgt. Via een één-tweetje spelen Blind en De Jong onder de druk van Asensio vandaan.
Frenkie de Jong 15

57:05

Asensio wil een vroege voorzet geven vanaf de voor Ajax linkerkant. Hij geeft de bal niet goed voor, waardoor Ajax kan omschakelen. Van de Beek laat de bal vallen op De Jong, die vervolgens de counter van Ajax inleidt. Door de bal aan te nemen, lokt hij de spelers van Real Madrid om druk te zetten.
Frenkie de Jong 16
Vervolgens geeft hij een pass in voorwaartse richting, waardoor Ajax in één keer onder deze druk vandaan is. De counter leidt tot een mogelijkheid van Tadic, die te lang treuzelt met schieten. Hierdoor kan Madrid de bal wegwerken.
Frenkie de Jong 17

67:16

De Jong krijgt de bal en versnelt. Tijdens het versnellen snijdt hij goed voorlangs bij zijn directe tegenstander, en vervolgens maakt hij een één-twee met Tadic. Na deze één-twee glijdt De Jong uit en leidt hij de counter van Real Madrid in. Uit deze counter creëert Real een grote kans, maar Bale rond deze niet af.

82:44

De Jong wordt aangespeeld door Onana, waarna de middenvelder begint te draaien. De Jong draait zich vast op een hele gevaarlijke positie, waardoor Modric en Benzema alleen op Onana afgaan. Modric wil de bal breed leggen op Benzema, maar doet dit niet goed, waardoor de Fransman uitglijdt. De bal komt wel nog bij Bale terecht, maar ook hij kan niet scoren door het goede uitkomen van Onana.
Frenkie de Jong 18

Conclusie

De Jong speelde misschien wel zijn beste wedstrijd in dienst van Ajax. De middenvelder was in balbezit de belangrijkste reden waardoor Ajax onder de druk van Real Madrid uit kon spelen. Door spelers te lokken en vervolgens de juiste pass te geven, zorgde De Jong voor ruimte bij zijn ploeggenoten.
Ook verdedigend was De Jong erg belangrijk tegen Real Madrid. Zo pakte hij ballen af op cruciale plekken, wist hij counters af te stoppen en gaf hij goed druk vooruit als Ajax balverlies leed op de helft van Real.
Het gevaar van De Jong zijn manier van spelen werd gister echter ook duidelijk. Wanneer hij te veel risico neemt en balverlies leidt, resulteert dit vaak in grote kansen voor de tegenstander.  
Toch heeft De Jong gisteren vooral laten zien dat hij de 86 miljoen van FC Barcelona meer dan waard is.   

4.3/5 - (6 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe Frenkie de Jong Ajax naar een historische overwinning dirigeerde

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *