Fortuna Sittard bezet na elf speelronden de tiende plek in de eredivisie. Voor menigeen waarschijnlijk een verrassing. Een van de bepalende spelers van dit Fortuna Sittard is verdediger Wessel Dammers.
Dammers is de aanvoerder van Fortuna Sittard. Hij speelde jaren in de jeugd van Feyenoord, waar hij nooit echt doorbrak. Na een uitleenbeurt aan Cambuur kwam Dammers in juli 2017 transfervrij terecht bij Fortuna Sittard. Hier is hij nu bezig aan een indrukwekkende opmars.
Gaat Wessel Dammers alsnog de stap zetten naar de Nederlandse top?

Verdedigingsduo bij Fortuna Sittard

In het seizoen 2017/2018 was Dammers samen met de talentvolle Perr Schuurs het vaste verdedigingsduo van Fortuna Sittard. Schuurs viel op en verdiende een transfer, maar ook Dammers speelde een goed seizoen.
Samen met zijn collega’s wist Dammers in het seizoen 2017/2018 voor Fortuna Sittard een historische promotie te behalen. Ook in de Eredivisie beginnen de prestaties van hem en zijn club inmiddels op te vallen.

Opvallende statistieken van Dammers

Het scoutingplatform Wyscout publiceert elk seizoen ranglijsten van spelers. Deze ranglijsten worden gebaseerd op data.
Op basis van de volledige lijst (alle leeftijden) van de beste centrale verdedigers van de eredivisie wordt Dammers na elf speelronden door Wyscout als vijfde genoemd.
Van de spelers van 23 jaar en jonger wordt hij zelfs als tweede centrale verdediger genoemd.
Het is de vraag hoeveel waarde je moet hechten aan een dergelijke ranglijst, maar het is wel reden genoeg om het spel van Dammers nader onder de loep te nemen.
De ranglijsten waren de afgelopen twee seizoenen, voor zover relevant, zoals onderstaand.
stats dammers

Kwaliteiten van Dammers

De meest in het oog springende kwaliteit van Dammers is het geven van lange ballen. Zowel het aantal lange passes als de nauwkeurigheid van deze passes is relatief hoog. In de eredivisie geeft hij dit seizoen zelfs nog meer succesvolle lange ballen per wedstrijd (5,8) dan vorig seizoen in de eerste divisie (4,6).
Mogelijk speelt Dammers dit jaar meer lange passes omdat Fortuna Sittard in een hogere divisie vaker onder de druk uit moet voetballen en dan kiest voor een lange pass.
lange passes per speler eredivisie
Tegen PEC Zwolle (speelronde 11) speelde Dammers zelfs 13 lange passes zonder balverlies.
lange pass wessel dammers
Uit de overige statistieken blijken geen excellente kwaliteiten. Dammers zakt vooral op geen enkel onderdeel door de ondergrens.
Hij scoort wel hoog op aantal onderscheppingen (derde van alle centrale verdedigers van de eredivisie). Deze statistiek is echter deels ook aan het spel van het team toe te schrijven. Een verdediger van Fortuna Sittard zal vaker in de gelegenheid zijn een pass te onderscheppen dan een speler van bijvoorbeeld Ajax.
Net zo bijzonder is derhalve dat hij als speler van Fortuna Sittard relatief veel passes (op de tiende plaats van alle centrale verdedigers van de eredivisie) verstuurd per 90 minuten. Tijdens de wedstrijden tegen Vitesse, NAC en Excelsior was hij zelfs de speler met de meeste verzonden passes van het hele veld.

Sterke en zwakke punten

Als we de statistieken aanvullen met wedstrijdbeelden dan ontstaat een vollediger beeld. Dammers is een degelijke, alerte, centrale verdediger die sterk is in één tegen één duels.
Verdedigend is zijn voornaamste zwakte kopduels. Met zijn fysiek is dit ook niet makkelijk. Dammers is immers één van de kleinste en lichtste centrale verdedigers van de eredivisie.
In de wedstrijd tegen Vitesse werd deze zwakte bloot gelegd. Vitesse is een club die veel met voorzetten vanaf de flanken speelt. Dammers werd hierbij een aantal keer in het luchtduel opzij gezet door zijn opponent.
kopkracht wessel dammers
Bij topclubs is vaak, naast het pure verdedigen ook aandacht voor de opbouw. Dammers organiseert de opbouw bij Fortuna Sittard van achteruit en hanteert daarbij een hoge snelheid. Al voor hij de bal ontvangt zet hij de beweging al in om verder te spelen of in te dribbelen.
Mede door een gebrek aan loopacties van zijn teamgenoten speelt hij echter weinig passes het middenveld in en/of door de linies heen.
Meestal speelt hij progressieve ballen op de flanken, waarmee de backs aan de haal moeten. Een deel van zijn lange passes zijn dan ook op hoge ballen op de flanken.
Dergelijke passes zijn echter normaliter zo lang onderweg dat de tegenstander voldoende tijd heeft om te anticiperen op het balbezit van de opkomende back.
Vermoedelijk zijn deze opbouwende kwaliteiten daarom voor een Nederlandse topclub niet bijzonder genoeg om zijn gebrek aan kopkracht te compenseren.
Dammers sterke en zwakke punten

Volgende stap

Wessel Dammers is een goede centrale verdediger die speelt bij een club die tot dusver de verwachtingen overtreft. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat hij volgend seizoen een kans verdient en gaat krijgen bij een club met een hogere status.
Het ligt op basis van onze analyse niet voor de hand dat zijn eventuele nieuwe club een topclub in Nederland zal zijn.
Vermoedelijk is een plek bij een club op eindpositie vier tot en met acht op korte termijn het hoogst haalbare. Dit kan zomaar eens ook het beste carrièrepad blijken. Te vroeg naar een topclub gaan pakt immers ook niet altijd goed uit.

3.6/5 - (8 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Wessel Dammers: alsnog klaar voor de top? (analyse)
  • 7 november 2018

    Ik kan me nog de wedstrijd tegen Manchester United heugen, hij had Ibra in z’n zak, helaas is het er bij Feyenoord verder nooit uitgekomen.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *