1. Buitenlands voetbal

Analyse: een nabeschouwing op de Champions League-finale Real Madrid – Liverpool

De Champions League finale van 2018 moest wel een enerverende finale worden. Het Volgasfussball van Liverpool tegen de sterren van Real Madrid. Liverpool leek heel even het vuur aan de schenen te kunnen leggen van Los Blancos, maar wist niet vol te houden. Hierdoor mag Real Madrid zich voor de derde keer oprij de winnaar van de Champions League noemen. Een analyse van de finale.

Eerste helft

Liverpool schiet uit de startblokken.
De Madrilenen komen het eerste kwartier bijna niet van de eigen helft af door de pressing van The Reds. Bovendien is de ploeg in balbezit ook bijzonder dreigend.
De Madrilenen kunnen niets anders dan zich ingraven en Varane voorkomt driemaal dat Liverpool een grote kans krijgt.
Dat je ten alle tijden op je hoede moet blijven voor Real Madrid wordt in minuut vijftien duidelijk. Een verkeerde breedtepass van Firmino leidt een gevaarlijke counter van Los Blancos in. Ronaldo weet deze counter echter niet succesvol af te ronden.
Vanaf dat moment weet Real steeds iets beter met de druk van Liverpool om te gaan.
Steeds vaker zakken Kroos en Modric uit, zodat de buitenspelers en middenvelders van Liverpool in vertwijfeling komen:
Moet ik mee met mijn directe tegenstander, of moet ik vanuit mijn zone blijven spelen?
Deze vertwijfeling zorgt ervoor dat Carvajal en Marcelo veel vrijheid krijgen aan de zijkanten.

cl-finale nabeschouwing 1
Afbeelding 1: Een tactische omzetting zorgt ervoor dat de backs van Real Madrid steeds meer ruimte kregen.

cl-finale nabeschouwing 2
Afbeelding 2: Nog een voorbeeld van een wedstrijdsituatie waarbij de backs van Real Madrid veel vrijheid genieten.

Liverpool heeft hier al snel een antwoord op. Op het moment dat de bal onderweg is naar Carvajal of Marcelo, stappen de backs van Liverpool door.
Op het moment dat de backs doorstappen, neemt een van de twee centrale verdedigers van Liverpool de plek van deze back in.
cl-finale nabeschouwing 3
Afbeelding 3: Een tactische tegenzet van Liverpool zorgt ervoor dat de backs van Liverpool door kunnen dekken op de backs van Real Madrid.

In minuut 31 krijgt Liverpool een enorme domper te verwerken: superster Mohammed Salah moet geblesseerd het veld verlaten.
Lallana neemt zijn plek in. Liverpool lijkt aangeslagen te zijn. De ploeg weet Real Madrid minder goed onder druk te krijgen door het uitvallen van de Egyptenaar.
expg liverpool real madrid
In deze xG-ladder van @11tegen11 is goed het verval van Liverpool te zien na de blessure van Salah.

Hierdoor heeft Real Madrid steeds meer de bal, zonder daadwerkelijk kansen te creëren.
De Madrilenen proberen de bal in een hoog tempo van de ene kant naar de andere kant te spelen, om zo een gaatje te vinden in de defensie van Liverpool.
In minuut 40 wordt dit gaatje dan eindelijk gevonden: Benzema lijkt uit de rebound de 1-0 te maken. De goal wordt echter afgekeurd wegens buitenspel.
Liverpool lijkt uit te kijken naar de rust, terwijl Real Madrid bloed ruikt. De ploeg lost nog twee gevaarlijke schoten vlak voor de rust, zonder succes.

Tweede helft

Real Madrid trekt de goede lijn door en begint steeds dominanter te worden. Een fout in de opbouw van Liverpool leidt een razendsnel omschakelmoment in van de Madrilenen.
Dit omschakelmoment eindigt met een enorme kans voor Isco, die de bal op de lat schiet.
Niet veel later gebeurd er iets dat niet te verklaren valt. Doelman Karius gaat enorm de fout in en gunt Benzema de 1-0.
Dat tegendoelpunt lijkt Liverpool net de energie te geven die de ploeg nodig heeft. De ploeg speelt opeens weer wat agressiever, wint tweede ballen en probeert zich zo terug te knokken in de wedstrijd.
Vier minuten later is het alweer gelijk. De kopbal van Lovren wordt door Mané achter Navas gewerkt.
Voor de mensen die twijfelen aan de tactische capaciteiten van Zidane, moeten deze Champions League finale eens in detail terugkijken.
Na 61 minuten spelen heeft de Franse oefenmeester namelijk genoeg gezien. Nacho en Marcelo komen steeds enorm vrij, maar doordat Real met twee spitsen speelt, kunnen de backs van Liverpool constant doorstappen.
Zidane gooit het daarom om. Bale vervangt Isco en daarmee wordt de 4-4-2 formatie ingeruild voor een 4-3-3 formatie.
Door deze omzetting durven de backs van Liverpool niet meer door te stappen. Als zij dit wel zouden doen, komt Liverpool namelijk een op een te staan achterin.

cl-finale nabeschouwing 5
Afbeelding 4: Zidane brengt Bale in, waardoor de backs van Liverpool niet meer door durven te stappen. Real Madrid domineert nog meer.

Real Madrid gaat hierdoor nog meer domineren. Liverpool weet geen vuist meer te maken. Drie minuten (!) na de omzetting komt Marcelo vrij aan de linkerkant.
De Braziliaan geeft een voorzet met zijn rechter, en dan laat Bale een kunststukje zien. Met een schitterende omhaal schiet hij de Madrilenen weer op voorsprong: 2-1.
Real Madrid gaat verder waar het gebleven was. De ploeg laat de bal rondgaan, terwijl Liverpool er achteraan loopt.
The Reds krijgen geen druk meer op de bal en creëren nauwelijks kansen. Vervolgens blundert Karius opnieuw: 3-1. Een drama voor de Duitse doelman.
Het sprookje van Liverpool eindigt in een nachtmerrie.

Conclusie

De finale was weer zenuwslopend. Liverpool wist De Koninklijke niet van de derde Champions League oprij te houden.
Waar de ploeg de eerste helft nog goed uit de startblokken kwam, gaf het na het uitvallen van Salah niet meer thuis.
Zoals verwacht leverde de wedstrijd doelpunten, omschakelmomenten en de meesterzetten van Zidane op. Toch was het vooral de finale die bol stond van dingen die niet te voorspellen/analyseren zijn.
Precies weten wat nodig is en scherp zijn op de juiste momenten: kwaliteiten die het Real Madrid van Zizou tot kunst heeft verheven.

2.9/5 - (14 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Analyse: een nabeschouwing op de Champions League-finale Real Madrid – Liverpool

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *