Met het WK ten einde is het uiteraard ook weer tijd om te kijken naar het beste elftal van het WK. Na het intensief bekijken van de wedstrijden, het bestuderen van de statistieken en hoog overleg binnen de redactie, zijn we tot de volgende elf gekomen.

Keeper | Thibaut Courtois

De Belgische sluitpost onderscheidde zich in de knock-outfase. Zeker in de wedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk blonk Courtois uit door zijn vele reddingen. Ondanks het hoge aantal schoten en hoge aantal Expected Goals van Brazilië en Frankrijk, wisten beiden landen maar één keer te scoren tegen Courtois.
ExpG map belgie brazilie

ExpG map belgie frankrijk
De Expected Goals van België tegen Brazilië en Frankrijk (data via @11tegen11)

RCV | Kieran Trippier

Bij de nationale ploeg was Trippier lang tweede keuze achter Kyle Walker. In aanloop naar het WK veranderde Southgate echter de formatie van de Engelsen, waardoor er een plekje vrij kwam voor de back van Tottenham Hotspur.
Southgate zal geen spijt hebben gehad van deze beslissing, want Kieran Trippier is dit WK uitgegroeid tot de belangrijkste speler van Engeland. Niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend was de back van grote waarde. Zo gaf Trippier de meeste key-passes dit WK.

meeste key-passes WK
Een overzicht van de spelers met de meeste key-passes dit WK.

CV | Raphaël Varane

De centrale verdediger van Real Madrid was dit WK het slot op de deur voor de Fransen. Mede door zijn grote aantal clearances (44) en het vermogen om gaten dicht te lopen, incasseerden de Fransen maar zes tegendoelpunten in zeven wedstrijden. Bovendien was hij ook aanvallend belangrijk voor de Fransen, door de openingsgoal te maken tegen Uruguay).

LCV | Diego Godín

Diego Godín was dit WK de leider van de Uruguayaanse troepen. Doordat de verdediger van Atletíco Madrid goed kan anticiperen, had hij het grootste aantal clearances (22) en intercepties (13) van Uruguay.
Dit goede anticiperen heeft hij deels te danken aan zijn tijd als spits. Het goede anticiperen komt doordat Godín denkt als spits: wat gaat mijn tegenstander doen? Door deze kwaliteiten van Godín, en het geringe aantal tegendoelpunten van Uruguay, werd de achterhoede ook wel de ‘Uruguayaanse betonmuur’ genoemd.
Muslera hoefde maar drie keer de bal uit het net te vissen, al was dit normaal gesproken maar twee keer geweest.

RCM | N’Golo Kanté

N’Golo Kanté bewees dit WK wederom waarom hij ’s werelds beste speler zonder bal is. De middenvelder van Chelsea heeft het anticiperen en verdedigend positie kiezen tot kunst verheven, en liet dat dit WK veelvuldig zien. Hiermee zorgde hij niet alleen voor balans op het middenveld bij Frankrijk, maar onderschepte de middenvelder ook weer veel ballen.

attacking and defensive contribution
Overzicht van het aantal tackles en onderscheppingen per 90 minuten, gecombineerd met het aantal meters van passes en dribbels in voorwaartse richting per 90 minuten van aanvallers en middenvelders. Bron: FT.com.

LCM | Luka Modrić

De Kroatische middenvelder had zijn goede vorm van Real Madrid meegenomen naar het WK. Mede hierdoor nam Luka Modrić Kroatië bij de hand dit WK. Door zijn passes, dribbels, doelpunten en arbeid bij balverlies wisten de Kroaten door te stoten tot de finale van het WK.

Modric stats WK
Modrić zijn statistieken laten zijn veelzijdigheid zien: zowel aanvallend als verdedigend dominant aanwezig.

RM | Kylian Mbappé

Mbappé groeide dit WK uit tot de gevaarlijkste Franse aanvaller. Door zijn constante dreiging in de diepte en zijn kwaliteit om een speler voorbij te gaan met een dribbel, stond er geen maat op de speler van Paris-Saint Germain. Zeker de Argentijnen kregen geen grip op Mbappé. In deze wedstrijd scoorde de aanvaller twee keer, terwijl hij in de eerste helft een penalty versierde.

Dribbels mbpappe WK
Het aantal (succesvolle) dribbels van Kylian Mbappé, met zijn ranking ten opzichte van de andere spelers.

CAM | Philippe Coutinho

De aanvallende middenvelder van FC Barcelona was, samen met Neymar, de spelmaker van Brazilië. Met dertien KeyPasses, twee doelpunten en twee assists was Coutinho uitermate belangrijk voor Brazilië. Bovendien wist hij menig voetballiefhebber te vermaken met zijn passing en doelpunten.

LM | Eden Hazard

Waar Kanté dit WK de beste speler zonder bal was, was Hazard de beste speler met bal. Kort wegdraaien, versnellen, acties inzetten, belangrijke passes geven; Hazard deed het allemaal. Menig verdediger heeft dit WK de hakken van de Belg gezien, nadat hij deze voorbij was gedribbeld. Ondanks dat Mbappé de meeste dribbels inzette, had Hazard het grootste aantal succesvolle dribbels (40).

RS | Romelu Lukaku

Lukaku bewees dit WK des temeer hoe veelzijdig de Belgische spits is. Allereerst toonde hij opnieuw aan een doelpuntenmaker te zijn, die zijn loopacties in de diepte perfect kan timen.
Bovendien liet hij zien goed oog te hebben voor zijn teamgenoten. Met loopacties en passes stelde hij teamgenoten in staat te scoren. De 3 – 2 tegen Japan en de 0 – 2 tegen Brazilië waren hier perfecte voorbeelden van. Helaas wisten de Belgen de spits tegen Frankrijk niet in stelling te brengen, waardoor de ‘gouden generatie’ genoegen moest nemen met een bronzen medaille.

LS: Neymar

Zoals men verwachtte was Neymar de ster van Brazilië dit WK. Met zijn dribbels, passes en goals nam hij Brazilië op sleeptouw. Ondanks dat hij na de kwartfinale al zijn koffers mocht pakken, zijn de statistieken van de spelers van Paris-Saint Germain duizelingwekkend.
Neymar statistieken WK 2018

De opstelling

elftal van het wk 2018

3.4/5 - (9 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Het Tussen de Linies WK elftal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *